Anno 1800: Sunken Treasures Review

Στην εποχή του ηλεκτρισμού and beyond!Η Βασίλισσα το έσκασε! Οι παρατρεχάμενοι της ψάχνουν...

Στην εποχή του ηλεκτρισμού and beyond!

Η Βασίλισσα το έσκασε! Οι παρατρεχάμενοι της ψάχνουν απελπισμένα να την βρούνε και εσύ επιφορτίζεσαι με το χρέος να την εντοπίσεις. Πρέπει να ναυλώσεις ένα γερό πλοίο με γενναίο πλήρωμα και να το στείλεις να εντοπίσει την Αυτού μεγαλειότητα. Σύντομα τα χνάρια σε οδηγούν στο Cape Trelawney που έλαβε μέρος μια φοβερή ναυμαχία πριν πολλά χρόνια. Εκεί, με εντολή της βασίλισσας, θα χτίσεις μια γιγάντια μητρόπολη άξια μιας νέας αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Οι βασιλικές βλέψεις όμως δεν περιορίζονται στην απλή γεωγραφική επέκταση. Το στέμμα, απαιτεί από εσένα να αξιοποιήσεις τα τεχνάσματα του γεροξεκούτη εφευρέτη Old Nate, και να βρεις το Royal Scepter που χάθηκε στον βυθό της θάλασσας.

Η παραπάνω περιγραφή δίνει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για το τι τρέχει στο πρώτο DLC του Anno 1800. Στο review μας για το Anno 1800, το βαθμολογήσαμε με 8.4 βγάζοντας την εξής ετυμηγορία:

“Το Anno 1800 αποτελεί τον καλύτερο τίτλο που μας έχει παραδώσει η Blue Byte στη σειρά. Τα εμπνευσμένα γραφικά και η μουσική υπόκρουση είναι όμορφοι αντιπερισπασμοί στην πολύ-επίπεδη διαχείριση της πόλης σας. Η γενικότερη αφαίρεση και απλούστευση των μηχανισμών είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα για το είδος και προσαρμόζει τους ρυθμούς των city builders σε ένα λιγότερο περίπλοκο αλλά μεγαλύτερου βάθους πλαίσιο, με ταχύτερους ρυθμούς. Το UI θα μπορούσε να είναι καλύτερο, ενώ ελπίζουμε το optimization να φτιαχτεί με τον καιρό. Το μεγάλο πρόβλημα του τίτλου είναι η κακή εκτέλεση του multiplayer, που έχει τόσα προβλήματα, ώστε την ώρα που γράφεται το κείμενο να είναι unplayable. Σε γενικότερες γραμμές το Anno 1800 είναι μια ευχάριστη επιστροφή στις ρίζες της σειράς και παραδίδει την ποιότητα που περιμένει κάνεις από ένα studio με τόσο μεγάλη εμπειρία στο είδος όσο η Blue Byte.” Διαβάστε το review του Anno 1800

Πατώντας επάνω σε αυτό το κείμενο να πούμε ότι πολλά από τα προβλήματα του UI και των bugs έχουν επιδιορθωθεί και το Anno 1800 προσφέρει πλέον μια πιο ομαλή εμπειρία. Η προσθήκη περιεχομένου είναι κάτι που ο τίτλος αναπάντεχα χρειάζεται για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των παικτών, αφού οι βάσεις που θέτει δεν αξιοποιούνται πλήρως στο βασικό game. Έτσι στο νέο DLC Sunken Treasures, προστίθενται αρκετά πράγματα που ολοκληρώνουν την εμπειρία του αρχικού παιχνιδιού με σχετικά μικρό κόστος (11.99 ευρώ):

  • 30 νέες αποστολές συνολικής διάρκεια 6-9 ωρών
  • Μια νέα περιοχή (Cape Trelawney) με νησιά τριπλάσιου μεγέθους από τα μεγαλύτερα νησιά του Anno 1800
  • Το γιγαντιαίο νησί του Crown Falls
  • Το νέο Crafting system με 50 νέα αντικείμενα
  • Το σύστημα με το Diving Bell που σας επιτρέπει να ψάξετε τον βυθό για θησαυρούς
  • 6 νέα achievements
  • 3 νέα διακοσμητικά για την πόλη σας

Οι νέες αυτές προσθήκες παρέχουν αρκετό υλικό προς κατανάλωση, ενώ όπως προαναφέραμε ολοκληρώνουν την εμπειρία του Anno 1800. Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά. Αφού ενεργοποιήσετε το DLC θα μπορέσετε να το εισάγετε στα υπάρχοντα saves σας και να μπείτε σχεδόν κατευθείαν στην νέα περιπέτεια. Αν όμως δεν έχετε κάποιο υπάρχων save, θα πρέπει να φτιάξετε μια πόλη με τουλάχιστον 700 Artisans, για να σας εμφανιστεί το expedition που οδηγεί στο Cape Trelawney. Γενικότερα η εμπειρία για κάποιον που δεν έχει ήδη μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη οικονομία είναι αρκετά προκλητική, αφού η ανάπτυξη της νέας μητρόπολης είναι εξαιρετικά δαπανηρή και αργή.

Μεγάλα ποσά χρημάτων θα σας ζητήσει επίσης και ο Old Nate, που θα σας απαιτήσει 15 χιλιάρικα με το καλημέρα, σε αντάλλαγμα για το Diving Bell. Οι προκλήσεις όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς οι ανταγωνιστές σας από τον παλιό κόσμο θα αρπάξουν την ευκαιρία και θα αποικήσουν και αυτοί την νέα περιοχή. Με τους νέους πόρους θα γεμίσουν τη θάλασσα με πανίσχυρους στόλους που σύντομα θα πνίξουν το εμπόριο σας, ειδικότερα σε περίπτωση πολέμου.

Οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές σας όμως δεν είναι οι μοναδικοί που θα προσπαθήσουν να βυθίσουν την νέα σας αποικία. Υπάρχει και μια καινούργια φιγούρα που θα προσπαθήσει να αποκτήσει το σκήπτρο και πιστέψτε με όταν λέω ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Έτσι ο παίκτης είναι καλό να έχει μια καλή οικονομία, και έναν ισχυρό στόλο πριν ξεκινήσει την ανάπτυξη του νέου νησιού.

Οι πόροι του νησιού, αν και αρκετοί, είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο τον χάρτη, ενώ ορισμένα βασικά υλικά, όπως ο πηλός και οι πιπεριές, είναι αρκετά δυσεύρετα. Ως εκ τούτου, η αυτόνομη ανάπτυξη του νησιού σας είναι σχετικά αργή. Αν θέλετε το νησί να αναπτυχθεί γρήγορα θα πρέπει να εξασφαλίσετε μια σταθερή ροή πόρων από τα υπόλοιπα νησιά σας, κάτι που θα αραιώσει αρκετά τον στόλο σας και θα τον μετατρέψει σε εύκολη λεία πειρατών.

Στο κομμάτι της εξερεύνησης του βυθού ο παίκτης θα πρέπει να κατασκευάσει διάφορα αντικείμενα πριν μπορέσει να ξεκινήσει τις καταδύσεις. Ο ιδιόμορφος Old Nate είναι ο βασικός μοχλός κίνησης αυτού του μηχανισμού, αλλά να έχετε κατά νου ότι θα ζητήσει γεωμετρικά περισσότερα χρήματα για την εξέλιξη της πλοκής. Οι υπηρεσίες crafting που προσφέρει είναι, ευτυχώς, δωρεάν. Ο παίκτης θα πρέπει απλά να παρέχει τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή των μηχανημάτων που θα επιτρέψουν την εξερεύνηση των ναυαγίων.

Η εξερεύνηση αυτή μπορεί να γίνει σε όλους τους κόσμους με την χρήση του βαθυσκάφους. Ο εντοπισμός των ναυαγίων γίνεται με την χρήση ενός sonar που δείχνει με στίγμα τη γενική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο παίκτης. Όσο πλησιάζει, τόσο μικραίνει το στίγμα ενώ μόλις φτάσει το καράβι από πάνω μπορεί να ξεκινήσει η κατάδυση που κρατάει μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, ο παίκτης αποκτά salvage scraps διάφορων επίπεδων, τα οποία ο Nate χρειάζεται για τις πανούργες κατασκευές του.

Η εξερεύνηση, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μηχανισμοί, θα πρέπει να γίνει εμβόλιμα με την ανάπτυξη των νησιών. Ο μέσος παίκτης σε αυτό το σημείο θα διαχειρίζεται περίπου 4 αποικίες με διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, που απαιτούν χρόνο για την ομαλή λειτουργία τους. Οι ναυμαχίες από μόνες τους, και η διασφάλιση της μετακίνησης των αγαθών ανάμεσα στα νησιά ήδη τραβάει αρκετό χρόνο από τον παίκτη. Ο νέος μηχανισμός έρχεται να προστεθεί μαζί με ένα νέο ακόμα νησί το οποίο είναι τεράστιο και αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά οι παλιότερες περιοχές θα μείνουν ελαφρώς ξεχασμένες.

Μόλις όμως η νέα μητρόπολη αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται, τα κέρδη της θα είναι αρκετά για να συντηρήσουν τόσο τον μεγάλο στόλο, όσο και τις απώλειες από τις αποικίες σας. Σιγά-σιγά το βάρος της οικονομικής επιβίωσης θα δώσει τη θέση του σε τεράστια κέρδη, που σε συνδυασμό με την ειδυλλιακή γεωγραφία του νησιού θα σας δώσουν την ευκαιρία να χτίσετε την βικτωριανή πόλη των ονείρων σας.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ubisoft και τη CD Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.