Ό,τι πληρώνεις παίρνεις ή μήπως όχι;

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια πολύτιμη νίκη στην Κωνσταντινούπολη χάρη στους ακριβούς του παίκτες ή όχι; Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Πόσο καταδικαστική και κυνική είναι η συγκεκριμένη παροιμία στο ποδόσφαιρο; “Ό,τι πληρώνεις παίρνεις φίλε μου”. Κόβει οριζόντια την πιθανότητα του τζακ ποτ ενός ποδοσφαιρικού λαχείου. Για να φτάσεις σε διπλά πρόκρισης όπως αυτό του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Μπασακσεχίρ χρειάζεσαι παίκτες λαμπερούς, έμπειρους, που έχουν κοστίσει ένα κάρο εκατομμύρια. 

Η συγκεκριμένη θεωρία επιβεβαιώνεται από την εμφάνιση του Ζοσέ Σα, όχι μόνο στο χθεσινό ματς ή από την απόκρουση του πέναλτι του Βίσκα, αλλά και από τη συνολικότερη παρουσία του Πορτογάλου πορτιέρε στα προκριματικά με κρίσιμες επεμβάσεις όπως εκείνες στην Τσεχία, κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν, που διατήρησαν τον Ολυμπιακό σε πλεονεκτική θέση πρόκρισης.

Επιβεβαιώνεται ακόμα από την υψηλή προσαρμοστικότητα του Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα εξελίχθηκε σε ηγέτη της άμυνας του Ολυμπιακού. Χωρίς πίστωση χρόνου, χωρίς αναζήση χημείας με τον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας. Μόνο πειστικές εμφανίσεις και υπεροχή έναντι κάθε αντιπάλου μέχρι στιγμής.  

Οι δύο παραπάνω παίκτες είναι η μαρκίζα του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής, έχοντας αποφύγει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους, κακές βραδιές και σημαντικά λάθη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό για τη θωράκιση της άμυνας και Σα και Σεμέδο, αποδεικνύουν πως αξίζουν τα χρήματα που δαπανήθηκαν μέχρι τελευταίου σεντ. Είναι τα βασικά συστατικά του αμυντικού κορμού, γύρω από τον οποίο χτίζεται ο φετινός Ολυμπιακούς και που χωρίς την ύπαρξη του δεν μπορείς να φτάσεις σε ευρωπαϊκά “διπλά”. Ο οργανισμός Ολυμπιακός το γνωρίζει αυτό καλά.  

Πέρα όμως από τους παίκτες που έχουν κοστίσει έναν… σκασμό λεφτά και κάνουν τη διαφορά, υπάρχουν κι εκείνοι που επιβεβαιώνουν μέρος της αντίθετης γνώμης. Πρωταγωνιστές της προκριματικής φάσης μέχρι στιγμής είναι ακόμα οι Κώστας Τσιμίκας και Γιώργος Μασούρας. Η συγκυρία τους έφερε να αγωνίζονται στην ίδια πτέρυγα στα ματς με Πλζεν και Μπασακσεχίρ, με σκοπό την πιο αποτελεσματική αμυντική λειτουργία των Πειραιωτών.

Ο Κώστας Τσιμίκας εκμεταλλεύτηκε το προβάδισμα απέναντι στον Λεονάρντο Κούτρη και έχει πραγματοποιήσει τρία άρτια ματς, απέναντι σε ιδιαιτέρως δύσκολους αντιπάλους. Κόντρα στην Πλζεν τα έβαλε κυρίως με τον Τζόελ Καγιάμπα και όποτε χρειάστηκε με τον Γιαν Κόπιτς και τα πήγε περίφημα, απέναντι στους πιο επικίνυδνους παίκτες των Τσέχων. Κέρδισε αυτοπεποίθηση από τα συγκεκριμένα ματς και συνέχισε εντυπωσιακά κόντρα στην “Μπασάκ”. Είχε ως αποστολή να περιορίσει τον πιο σημαντικό με βάση την αποτελεσματικότητα ποδοσφαιριστή των Τούρκων, τον Βόσνιο Έντιν Βίσκα και ήταν και πάλι εξαιρετικός. 

Ο Γιώργος Μασούρας είναι παράδειγμα για τον μέσο Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ήρθε από τον Πανιώνιο στα μέσα της περασμένης σεζόν, χωρίς να ενθουσιάσει κανέναν το άκουσμα της συγκεκριμένης μετακίνησης. Τα γόνατα του δεν λύγισαν από το βάρος της ερυθρόλευκης και ριγωτής φανέλας και κέρδισε τον Πέδρο Μαρτίνς. Παίκτης χαμηλών τόνων εκτός γηπέδου, αλλά υψηλής έντασης μέσα σε αυτό. “Θυσιάστηκε” επιθετικά στα ματς με την Πλζεν, χωρίς να πει κουβέντα και αναζητούσε έντονα το γκολ. Το αναζητούσε με θέρμη από τα φιλικά της προετοιμασίας. Ήρθε στο σημαντικότερο ματς και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα χρήματα παίζουν, όπως και να το κάνουμε, καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Προφανώς η πορεία του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής στηρίζεται κυρίως στις ακριβές μονάδες, όμως οι λεπτομέρειες που προσδίδουν στο σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς παίκτες όπως ο Τσιμίκας και ο Μασούρας κάνουν τη διαφορά. Ποιος είπε βέβαια οτι το καίριο scouting (Μασούρας) ή η επιτυχημένη ανάπτυξη των ακαδημιών (Τσιμίκας) δεν κοστίζουν; 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.