Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον των καπιταλιστικών συμφερόντων που καταστρέφουν τη φύση σε πέντε περιοχές της χώρας: το όρος Ίδη, το Χασάνκεϊφ, την κοιλάδα Μουνζούρ, τη λίμνη Σαλντά και το όρος Μουράτ.  «Το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν δεν φυλακίζει απλώς τους αντιπάλους, στέλνει στην ανεργία ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους αλλά καταστρέφει και...

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον των καπιταλιστικών συμφερόντων που καταστρέφουν τη φύση σε πέντε περιοχές της χώρας: το όρος Ίδη, το Χασάνκεϊφ, την κοιλάδα Μουνζούρ, τη λίμνη Σαλντά και το όρος Μουράτ. 

«Το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν δεν φυλακίζει απλώς τους αντιπάλους, στέλνει στην ανεργία ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους αλλά καταστρέφει και τη φύση για να κερδίσει τρία φράγκα από τους υποστηριχτές του», δήλωσε την Τετάρτη ένας κάτοικος του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια) στη συνάντηση της οργάνωσης «Ύδωρ και Συνείδηση» που πασχίζει να σώσει το όρος Ίδη (Kaz Daglari στα τουρκικά) από την Alamos Gold, μια τουρκο-καναδική εταιρεία που θέλει να εξαγάγει χρυσό στην περιοχή της Τρωάδας.

Για περίπου δύο μήνες, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι αγρότες και ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κινητοποιούνται ενάντια στην λειτουργία αυτού του χρυσωρυχείου στους πρόποδες του όρους Ίδη. Οι οικολόγοι κατηγορούν αυτό το έργο για την καταστροφή ενός πλούσιου οικοσυστήματος που είχε διατηρηθεί έως την έναρξη των εργασιών της εταιρείας. 

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, από τις αρχές Αυγούστου, οι μπουλντόζες έχουν ξεριζώσει τέσσερις φορές περισσότερα δέντρα από το αναμενόμενο (195.000 αντί 46.000). Επίσης οι ακτιβιστές θέτουν το ζήτημα καταστροφικών συνεπειών στην υγεία από τη χρήση κυανίου για την εξαγωγή χρυσού. Είναι μια μέθοδος που θα μπορούσε να μολύνει το έδαφος και το νερό των κατοίκων της περιοχής. 

«Μυθολογικό μεγαλείο», όπως αποκαλείται, το όρος Ίδη είναι ο μεγάλος πνεύμονας της περιοχής. Τοποθετημένη ανάμεσα στο Αϊβαλί (Αιγαίο) και την Καλλίπολη (Μαρμαράς), πολύ κοντά στην Τροία, η Ίδη ήταν στην ελληνική μυθολογία η περιοχή της Αφροδίτης, της Ήρας και της Αθηνάς. Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς έλαβε μέρος εκεί. Ο Όμηρος τραγούδησε και ζωγράφησε την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.