Όλες οι χώρες έχουν βιντεοπαιχνίδια, μια έχει πρόβλημα θανατηφόρων επιθέσεων

Είναι μια αλήθεια.Στην επιστήμη, διαμορφώνετε μια υπόθεση για να εξηγήσετε ένα γεγονός και στη...

Είναι μια αλήθεια.

Στην επιστήμη, διαμορφώνετε μια υπόθεση για να εξηγήσετε ένα γεγονός και στη συνέχεια τη δοκιμάζετε, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για να δείτε αν η λογική σας είναι σωστή. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η υπόθεση αποτυγχάνει, απορρίπτεται και δημιουργείται μια άλλη, που προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει. Η υπόθεση που κυκλοφορεί από πολλούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Trump, είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια – συνδυαστικά με θέματα ψυχικής υγείας – συμβάλλουν στην πρόσφατη άνοδο των μαζικών πυροβολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά όσον αφορά τα συμβάντα στο Gilroy, την Καλιφόρνια, το Ντέιτον, το Οχάιο και το Ελ Πάσο του Τέξας, που συλλογικά κόστισαν 34 ζωές και άφησαν 66 τραυματίες, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο υπόλοιπος κόσμος βέβαια κατακρίνει αυτήν την υπόθεση και το βρίσκει δύσκολο να πιστέψει ότι προτάθηκε με ειλικρίνεια.

Ακόμα κι αν είστε δύσπιστοι στην επιστήμη, που δεν δικαιολογεί με σαφήνεια τη σχέση μεταξύ παιχνιδιών και βίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στέκονται μόνες τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κοιτάξουμε παρόμοιες χώρες με παρόμοιες κουλτούρες και gaming συνήθειες, για να διαπιστώσουμε αν η υπόθεση αυτή μπορεί να σταθεί. Εάν τα παιχνίδια ήταν στην πραγματικότητα η αιτία της επιδημίας μαζικών πυροβολισμών της Αμερικής, τότε λογικά θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε χώρα όπου παίζονται τα ίδια παιχνίδια – κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Spoilers: δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και η συχνότητα μαζικών πυροβολισμών της Αμερικής είναι μοναδική στον κόσμο. Αυτό ουσιαστικά αφαιρεί από την εξίσωση τα παιχνίδια ως αιτία.

Click here to donate to the victims of the El Paso and Dayton shootings.

Χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι όλες άμεσα συγκρίσιμες με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι όλες μοιράζονται μια κοινή γλώσσα και σε κάποιο βαθμό μοιράζονται ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής κουλτούρας. Όλοι τους έχουν μεγάλη αγορά βιντεοπαιχνιδιών και εδώ στο IGN φιλοξενούμε σημαντικό μέρος του αναγνωστικού κοινού από αυτές τις χώρες. Και όμως, ενώ κανένας από αυτούς δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από τρομακτικές ενέργειες (η Νέα Ζηλανδία είναι το πιο πρόσφατο θύμα μιας φυλετικά παρακινημένης επίθεσης), τα ποσοστά μαζικών πυροβολισμών ανά κάτοικο σε όλες αυτές τις χώρες είναι δραματικά χαμηλότερα από εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμα και μια γρήγορη ματιά στον υπόλοιπο κόσμο, αναιρεί την υπόθεση γρήγορα και προφανέστατα.

Στατιστικά, είναι δύσκολο να καταγράψουμε τον ακριβή αριθμό περιστατικών μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρώτον, η NRA0 με επιτυχία άσκησε πίεση στο Κογκρέσο να περάσει νόμο το 1996, εμποδίζοντας τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων να μελετήσουν τις επιπτώσεις της βίας από τα όπλα. Αλλά άλλοι έχουν αναλάβει αυτό το task: To Gun Violence Archive είναι μια μη κερδοσκοπική προσπάθεια για την παρακολούθηση περιστατικών εντός των ΗΠΑ και κατατάσσει μια «μαζική επίθεση» ως ένα γεγονός στο οποίο σκοτώνονται ή τραυματίζονται τέσσερα ή περισσότερα άτομα και υπολογίζει τον τρέχοντα αριθμό στους 255. Αυτή ήταν η πηγή του αριθμού από το viral tweet, που συγκρίνει τον αριθμό των επιθέσεων στις ΗΠΑ το 2019 με 24 άλλες χώρες, με τις περισσότερες να έχουν μηδενικά συμβάντα. Αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί συγκριτικά με στατιστικά στοιχεία για χώρες όπως η Ελβετία ή η Ιταλία, το γεγονός και μόνο ότι έχουν συνταχθεί έστω και λίγες λεπτομερείς για το θέμα αυτό, εξακριβώνει το τεράστιο ποσοστό τέτοιων γεγονότων στις ΗΠΑ.

Ψάχνοντας την The Guardian, ενα ειδησεογραφικό site με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για επιθέσεις με όπλα, αποκαλύπτονται μόνο μια χούφτα φαινομένων φέτος, τα οποία αφορούν 1 θύμα και αυτό αφορά μια χώρα 66 εκατομμυρίων. Ο Καναδάς (πληθυσμός 37 εκατομμυρίων) είχε περισσότερους μαζικούς πυροβολισμούς από ένα περιστατικό φέτος, αν εστιάσουμε σε μη θανατηφόρα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Βρετανική Κολομβία τον Απρίλιο, ένα περιστατικό του Ιουνίου στο Τορόντο, όπου τέσσερις τραυματίστηκαν σε μια γιορτή για την νίκη των Raptors και μια άλλη μόλις πριν λίγες μέρες, όπου πέντε τραυματίστηκαν σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Αλλά ακόμη και πολλαπλασιαστεί με το 10 για να αντικατοπτρίζει τη διαφορά του πληθυσμού, αυτή είναι μια σταγόνα στο ποτήρι δίπλα στον καταπληκτικά μεγάλο αριθμό της Αμερικής.

The numbers on this viral tweet might not be 100% accurate for all countries, but it's close enough to draw a sharp contrast.
Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να διαφέρουν λίγο, αλλά μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το τι συμβαίνει.

Πέρα από τις αγγλόφωνες χώρες, μπορούμε να δούμε άλλους στην Ευρώπη και την Ασία, καμία από τις οποίες δεν δείχνει το ίδιο πρότυπο μαζικών πυροβολισμών. Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνία, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως μία από τις (αν όχι μοναδικές), πιο φιλικές προς τα παιχνίδια χώρες στον κόσμο, θα δούμε ότι δεν υπάρχουν περιστατικά, σε έναν πληθυσμό 128 εκατομμυρίων. Ακόμη και με την επιθέση με μαχαίρι, που έλαβε χώρα φέτος και είχε δύο θύματα, το ποσοστό κατά κεφαλήν αυτών των επιθέσεων δεν είναι πολύ κοντά σε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα θέματα ψυχικής υγείας είναι ένα στοιχεία της μάστιγας των επιθέσεων, αλλά και πάλι, οι ΗΠΑ δεν κρατούν τα πρωτεία.

Η ψυχική υγεία είναι επίσης ένα στοιχείο της επιδημίας των πυροβολισμών και είναι ένα σοβαρό και επιδεινούμενο πρόβλημα, αλλά και πάλι, η Αμερική δεν είναι μόνη στον τομέα αυτό. Χωρίς στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί υποφέρουν από διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες πράξεις με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι οι ομολόγοι τους σε άλλα έθνη, δεν υπάρχει καμιά βάση για να υποδηλώσει ότι ο συνδυασμός ψυχικής υγείας και παιχνιδιών είναι η αιτία μαζικών πυροβολισμών.

Για τους λόγους αυτούς και για άλλους, αυτή η υπόθεση δεν στέκει και είναι σαφώς μια απόπειρα κατηγορίας των βιντεοπαιχνιδιών για το πρόβλημα, όταν υπάρχουν πολύ πιο προφανείς ένοχοι. Συγκεκριμένα, οι παράλογα χαλαροί νόμοι περί όπλων, που καθιστούν την πρόσβαση σε εξαιρετικά θανατηφόρα όπλα (πλήρη με γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας) και τόνους πυρομαχικών, σε συνδυασμό με την αύξηση της φαινομενικά ρατσιστικής και διχαστικής ρητορικής, που προέρχεται από επιρροές από τους YouTubers μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Βλέποντας κάποια κομμάτια των σκέψεων του Donald Trump να αναφέρονται σε ενοχλητικά μανιφέστα, που γράφτηκαν από τους πρόσφατους εγκληματίες, είναι οδυνηρά σαφές το από πού τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς τους εγκληματίες αντλούν έμπνευση και εμπιστοσύνη.

Αυτά είναι τα προβλήματα που χρειάζονται την προσοχή των νομοθετών μας, μετά από τραγωδίες όπως αυτές. Ξεθάβοντας το ίδιο, κουραστικό και αβάσιμο επιχείρημα, είναι μια δειλή προσπάθεια να αποφευχθεί η λήψη ουσιαστικών μέτρων, σχετικά με τα πραγματικά ζητήματα, που θα μπορούσαν πραγματικά να επηρεάσουν το ρυθμό των μαζικών πυροβολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Μετάφραση: Μαριάντζελα Παπαχρήστου

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.