Εθνικές εκλογές 2019: Μάθε που ψηφίζεις, πόσοι σταυροί επιτρέπονται, τα κόμματα που συμμετέχουν

Λίγες μόλις ώρες απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες και ξεκινήσει η διαδικασία για τις εθνικές εκλογές 2019. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει στη δημοσιότητα οδηγίες προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πού ψηφίζουν, πόσους σταυρούς πρέπει να βάλουν καθώς και ποια κόμματα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Λίγες μόλις ώρες απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες και ξεκινήσει η διαδικασία για τις εθνικές εκλογές 2019. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει στη δημοσιότητα οδηγίες προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πού ψηφίζουν, πόσους σταυρούς πρέπει να βάλουν καθώς και ποια κόμματα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Αναλυτικά: 

Τηλεφωνική ενημέρωση για τα εκλογικά τμήματα
Στην περίπτωση που δεν μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις», οι εκλογείς μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Εθνικές Εκλογές 2019 της προσεχούς Κυριακής.

Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της. Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ); Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου; Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε 
Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Τα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές:

1) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ

2) Νέα Δημοκρατία -ΝΔ

3) Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή

4) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος-ΚΚΕ

5) Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)

6) Ένωση Κεντρώων

7) Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος

8) Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου

9) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤΑΡΣΥΑ

10) Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι

11) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

12) Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)

13) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-ΕΕΚ Τροτσκιστές

14) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)- ΚΚΕ (μ-λ)

15) Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ

16) Λαϊκή Ενότητα

17) Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)

18) Δημιουργία Ξανά-Θάνος Τζήμερος

19) Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων

20) ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ- Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) 

Διόδια: Ποιες ώρες είναι ελεύθερη η διέλευση

Ελεύθερα είναι από τα μεσάνυχτα τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι των εκλογών 2019 όπως και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Από την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, στις 10:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, η διέλευση επιβατικών ιδιωτικής χρήσης των δικαστικών αντιπροσώπων θα γίνεται δωρεάν, χωρίς καταβολή διοδίων.

Δωρεάν διέλευση πραγματοποιείται και από τους πολίτες, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 5/7/2019 προς Σάββατο 6/7/2019 έως και τη Δευτέρα στις 08:00 το πρωί. Στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβάνεται και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.