Η «Magna Carta» του Διαδικτύου

Το να ανησυχεί ο Τιμ Μπέρνερς Λι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο Διαδίκτυο και μάλιστα τόσο πολύ, που να ξεκινά διεθνή καμπάνια προστασίας των online δικαιωμάτων, είναι τόσο ανησυχητικό, όσο αν, τηρουμένων των αναλογιών, παραδεχόταν ο ίδιος ο Τραμπ ότι ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής λόγω της υπερθέρμανσης. Διότι ο σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, είναι...

Το να ανησυχεί ο Τιμ Μπέρνερς Λι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο Διαδίκτυο και μάλιστα τόσο πολύ, που να ξεκινά διεθνή καμπάνια προστασίας των online δικαιωμάτων, είναι τόσο ανησυχητικό, όσο αν, τηρουμένων των αναλογιών, παραδεχόταν ο ίδιος ο Τραμπ ότι ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής λόγω της υπερθέρμανσης.

Διότι ο σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, είναι ο ιδρυτής του παγκόσμιου ιστού, ο «γκουρού» του, ο άνθρωπος που δόμησε ένα μέχρι τότε άχαρο, ενδοεπιστημονικό δίκτυο ανταλλαγής χρηστικών πληροφοριών, σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως World Wide Web ή www.Εκείνος που δημιούργησε το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (hypertext transfer protocol, http), δηλαδή τη «γλώσσα» επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο. Είναι ο επιστήμονας που επινόησε τον τρόπο αναγνώρισης κάθε αρχείου, αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator). Το 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language).

Ευλόγως λοιπόν, όσα είπε σε ένα στρογγυλό τραπέζι κατά την έναρξη της Συνόδου για το Διαδίκτυο στη Λισαβόνα στις αρχές Νοεμβρίου απαιτούν δικαίως την προσοχή.

Μια «Magna Carta» για το Διαδίκτυο

Ο Λι πρότεινε την σύνταξη και την κοινή αποδοχή μιας «Magna Carta» για το Διαδίκτυο, η οποία, στα «χνάρια» της ουσίας της αρχικής του 13ου αιώνα, θα προστατεύει τα δικαιώματα του ανθρώπου στον παγκόσμιο ιστό από απειλές όπως τα fake news, η προκατάληψη και το μίσος. Ο εφευρέτης του Διαδικτύου κάλεσε κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους πολίτες να υποστηρίξουν μια νέα «Σύμβαση για τον Ιστό» που θα στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ανθρώπων στο Διαδίκτυο.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.