Τα στρατόπεδα «αναμόρφωσης» μιας ανεπιθύμητης μειονότητας στην Κίνα

Όταν μια εθνοτική και θρησκευτική μειονότητα ζει σε μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες, που συνιστά, επίσης, ενεργειακό πέρασμα για μια χώρα με ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες για την θηριώδη βιομηχανία της, όπως η Κίνα, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για όλους και καταρχήν για την μειονότητα. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη μειονότητα, γνωστή ως...

Όταν μια εθνοτική και θρησκευτική μειονότητα ζει σε μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες, που συνιστά, επίσης, ενεργειακό πέρασμα για μια χώρα με ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες για την θηριώδη βιομηχανία της, όπως η Κίνα, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για όλους και καταρχήν για την μειονότητα. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη μειονότητα, γνωστή ως Ουιγούροι, διεκδικεί την ανεξαρτησία της από την Κίνα, απειλώντας ακριβώς να την αποκλείσει από το ενεργειακό «Ελντοράντο» της Ρωσίας και των ασιατικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Από το 1990 και μετά, το αίμα – Ουιγούρων και Κινέζων – ρέει στην επαρχία Σιντσιάνγκ, την οποία οι Ουιγούροι μοιράζονται – αλλά όχι με όρους καλής γειτονίας – με Κινέζους Χαν και άλλες εθνότητες. Οι Ουιγούροι είναι τουρκικό φύλλο και μουσουλμάνοι, καθιστώντας την ακριτική αυτή κινεζική επαρχία, στο μεγαλύτερο μέρος της, μουσουλμανική. Συγκεκριμένα αποτελούν το 40% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας. Το γεγονός αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αφού προκαλεί και το «ενδιαφέρον» της  Άγκυρας, η οποία βλέπει παντού «αλύτρωτους αδελφούς». 

Η στρατηγική σημασία της επαρχίας Σιντσιάνγκ – συνορεύει με Ρωσία, Μογγολία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία και διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους – έχει ευλόγως προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του Πεκίνου, ωστόσο, οι Ουιγούροι υποστηρίζουν ότι έχουν αποκλεισθεί από το «πάρτι» και καταπιέζονται θρησκευτικά και πολιτισμικά.

Ο κύκλος της βίας

Η απάντηση ενός τμήματος των Ουιγούρων στην παραπάνω κατάσταση, είναι ένοπλη. Το 2013 και 2014 σειρά βομβιστικών επιθέσεων συντάραξαν την επαρχία με δεκάδες νεκρούς πολίτες, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την ρητορική του Πεκίνου εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες». Χαρακτηρισμό τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς συμμερίζονται κατά διαστήματα και οι Αμερικανοί, οι οποίοι «φιλοξένησαν» και Ουιγούρους στο Γκουαντάναμο. Αντίστοιχα, άλλες χώρες υιοθέτησαν πολιτική απελάσεων των Ουιγούρων που κατέφευγαν σε αυτές ζητώντας άσυλο, επικαλούμενοι διώξεις εναντίον τους εκ μέρους του Πεκίνου.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.