Το «εργοστάσιο» της Βίλεμ

O Mάριος Βρουσάι ξεχωρίζει στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βίλεμ, μίας ομάδας που δεν φοβάται να δείξει εμπιστοσύνη σε νεαρούς παίκτες και συνήθως ανταμείβεται γι' αυτό.

O Mάριος Βρουσάι ξεχωρίζει στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βίλεμ, μίας ομάδας που δεν φοβάται να δείξει εμπιστοσύνη σε νεαρούς παίκτες και συνήθως ανταμείβεται γι’ αυτό.

Δεν έχει το πρεστίζ των Άγιαξ, Φέγενορντ και Αϊντχόφεν, ούτε την δημοφιλία συλλόγων όπως η Άλκμααρ, η Τβέντε, η Χρόνινγκεν και η Ντεν Χάαχ. Όμως η Βίλεμ έχει μακρά παράδοση στο να δείχνει εμπιστοσύνη σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και να τους εξελίσσει, είτε αποτελούν «προϊόντα» των δικών της τμημάτων υποδομής, είτε με έξυπνους δανεισμούς  (εκτός από τον Βρουσάι, βγάζει μάτια με τη φανέλα της και ο Σουηδός επιθετικός Αλεξάντερ Ίσακ που αποκτήθηκε ως δανεικός από την Ντόρτμουντ), ακόμα και με «έξυπνες» μεταγραφικές κινήσεις που στοιχίζουν ελάχιστα αλλά αποδίδουν πολλαπλάσια στην συνέχεια. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τελευταίας 20ετίας αλλά και της σημερινής εποχής, έχουν φορέσει την φανέλα της. O Ολυμπιακός μάλιστα (που της παραχώρησε τον Βρουσάι  ως δανεικό τον περασμένο Ιανουάριο), έχει ωφεληθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από την πολιτική της ολλανδικής ομάδας. Θυμίζουμε μερικά από τα κορυφαία …προϊόντα που έχουν βγει από το «εργοστάσιο» του Τίλμπουρχ: 

ΜΑΡΚ ΟΦΕΡΜΑΡΣ

Ο ταχύτατος εξτρέμ έγραψε ιστορία με Άγιαξ και Άρσεναλ ενώ πέρασε και από την Μπαρτσελόνα, αποτελώντας παράλληλα βασικό στέλεχος της Εθνικής Ολλανδίας για περίπου δέκα χρόνια στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Γκο Αχεντ Ιγκλς και το 1991, στα 18 του, η Βίλεμ ξόδεψε 500.000 φιορίνια για να τον αποκτήσει, ποσό – ρεκόρ τότε στην Ολλανδία για παίκτη της ηλικίας του. Έναν χρόνο μετά μετακόμισε στον Άγιαξ και η καριέρα του απογειώθηκε. 

ΣΑΜΙ ΧΙΠΙΑ

O Φινλανδός σέντερ μπακ ήταν σχετικά άγνωστος όταν το 1995 η Βίλεμ έκανε την κίνηση για την απόκτησή του από την Μιλικόσκι. Όμως σε μία τετραετία στο Τίλμπουρχ έγινε ένας από τους αγαπημένους των οπαδών και φόρεσε το περιβραχιόνιο, βοηθώντας την Βίλεμ να βγει ακόμα και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1999, ένας οπερατέρ αγγλικού καναλιού έμαθε ότι η Λίβερπουλ έψαχνε για κεντρικό αμυντικό και θυμήθηκε έναν υψηλόσωμο Φινλανδό που αγωνιζόταν στην Ολλανδία. Τον πρότεινε στον τότε διεθύνοντα σύμβουλο Πίτερ Ρόμπινσον, ο οποίος ξόδεψε 2.5 εκατ. λίρες για την απόκτησή του. Αυτό το ποσό αποδείχτηκε ελάχιστο για έναν παίκτη που αποτέλεσε για μία δεκαετία «κολόνα» της άμυνας των «ρεντς» και αναδείχτηκε μαζί τους πρωταθλητής Ευρώπης.

ΓΙΑΑΠ ΣΤΑΜ

Ο Ολλανδός παλαίμαχος αμυντικός και νυν τεχνικός της Ζβόλε (προσεχώς της Φέγενορντ), ξεκίνησε την καριέρα του με την Ζβόλε και στην συνέχεια μετακόμισε στην Καμπούουρ. Το 1995 τον απόκτησε η Βίλεμ, όπου ξεχώρισε και έτσι μετά από μόλις έξι μήνες τον…τσίμπησε η Αϊντχόφεν, στον πρώτο σημαντικό σταθμό μίας μεγάλης καριέρας με περάσματα από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λάτσιο, Μίλαν, Άγιαξ και 67 συμμετοχές στην Εθνική Ολλανδίας.

ΜΟΥΣΑ ΝΤΕΜΠΕΛΕ

O διεθνής Βέλγος μέσος που σήμερα αγωνίζεται στην Κίνα και την Γκουανγκτζού, ήταν άλλο ένα «έξυπνο» μεταγραφικό χτύπημα της Βίλεμ, που τον εντόπισε με την φανέλα της βελγικής Χέρμιναλ το 2005 και τον έκανε δικό της, παρ’ όλο το ενδιαφέρον του Άγιαξ και της PSV. Έμεινε μόνο μία σεζόν στο Τίλμπουρχ αλλά τα 9 γκολ σε 33 εμφανίσεις πρωταθλήματος ήταν αρκετά για να πείσουν την Άλκμααρ, με την οποία αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια και αναδείχτηκε πρωταθλητής Ολλανδίας. Ακολούθησαν τα περάσματα από Φούλαμ και Τότεναμ πριν το…πλούσιο μεροκάματο στην Ασία.

ΒΕΡΤΖΙΛ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ

Ο Ολλανδός αμυντικός είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου στην Βίλεμ δεν εκτίμησαν σωστά τι είχαν μπροστά στα μάτια τους. Ο Φαν Ντάικ, εντάχθηκε ως έφηβος στις ακαδημίες της ομάδας του Τίλμπουρχ και…αποφοίτησε από εκεί, ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ με τη φανέλα της πρώτης ομάδας και όταν ο σύλλογος αποφάσισε ότι δεν θα του πρότεινε νέο συμβόλαιο, πήρε τα μπογαλάκια του και πήγε στην Χρόνινγκεν. Η διαδρομή του από εκεί και πέρα είναι γνωστή, με τα περάσματα από Σέλτικ και Σαουθάμπτον να του δίνουν το διαβατήριο για να γίνει ο ακριβότερος αμυντικός του κόσμου στην Λίβερπουλ, αλλά και ο ηγέτης των μετόπισθεν στην Εθνική Ολλανδίας.

ΦΡΕΝΚΙ ΝΤΕ ΓΙΟΝΓΚ

O Άγιαξ φημίζεται για τις ακαδημίες του και πολλοί τις αποθέωσαν ακόμα μία φορά, όταν έγινε γνωστό ότι το καλοκαίρι θα μετακομίσει από τον «Αίαντα» στη Μπαρτσελόνα αντί του ποσού – ρεκόρ για παίκτη που προέρχεται από την Eredivisie (75 εκατ. ευρώ που μπορούν να ανέλθουν στα 86). Ωστόσο, μεγάλο μερίδιο στην εξέλιξή του ανήκει στην Βίλεμ, καθώς ο διεθνής μέσος «ξεφύτρωσε» από τα τμήματα υποδομής της ομάδας του Τίλμπουρχ. Έγινε μέλος της πρώτης ομάδας της το 2015 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Η Βίλεμ διατήρησε ποσοστό μεταπώλησης και έτσι θα πάρει τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία της για έναν παίκτη που αγωνίστηκε με τη φανέλα της μόλις για 75 επίσημα λεπτά!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ

O διεθνής αριστερός μπακ δεν είχε χώρο στο ρόστερ του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια και έτσι έκανε το «αγροτικό» του στην Δανία με την Έσμπιεργκ στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ακολούθησε νέος δανεισμός του, αυτή τη φορά στην Βίλεμ. Εκεί καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως, με 33 συμμετοχές και τρία γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά και άλλα τρία στο Κύπελλο Ολλανδίας. Συμπεριελήφθη πέντε φορές στην καλύτερη ομάδα της αγωνιστικής στην Eredivisie και έτσι το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στο λιμάνι, με τον Βρουσάι να ακολουθεί στα χνάρια του τον Ιανουάριο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.