Κρας τεστ στο Βελιγράδι

O Mάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την αποψινή μονομαχία του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι.

Ο Ερυθρός Αστέρας προσφέρει απόψε στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία για το απόλυτο «κρας τεστ» στην φετινή Ευρωλίγκα! Οι πράσινοι μετρούν πέντε συνεχόμενες νίκες, δείχνουν ικανοί για μεγάλα πράγματα μετά από τις αλλαγές που έκαναν στο ρόστερ τους και το παιχνίδι στο Βελιγράδι απέναντι σε μια ομάδα που επίσης έχει φιλοδοξίες και βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το σημείο που βρίσκεται σήμερα το συγκρότημα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. 

Στον αντίστοιχο αγώνα του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει οδυνηρή ήττα από τους Σέρβους στην Αθήνα, σε μια χρονική στιγμή όπου όλα έδειχναν μαύρα για τους πράσινους. Εκείνη η εντός έδρας ήττα αποτέλεσε τον επίλογο της κακής αρχής που έκανε η ελληνική ομάδα στην Ευρωλίγκα. Από εκείνο το σημείο και μετά ακολούθησαν μόνο θετικά αποτελέσματα, ενώ μόλις μπήκαν στο ρόστερ οι Ουίλιαμς και Χέϊνζ η απόδοση του τριφυλλιού ανέβηκε κατακόρυφα. 

Υπό αυτή την έννοια το παιχνίδι του πρώτου γύρου δεν προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα, ακριβώς γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πλέον μια διαφορετική ομάδα με μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του και περισσότερες επιλογές τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Ο στατιστικός πίνακας που παραθέτουμε από εκείνο το ματς δείχνει ότι οι φιλοξενούμενοι νίκησαν γιατί σούταραν πολύ καλύτερα εντός παιδιάς, έκαναν ποιοτικότερες επιλογές και τελικά νίκησαν δίκαια.

Το ζητούμενο, πλέον, είναι τι μπορεί να συμβεί απόψε και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποστολή του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Και μόνο το γεγονός ότι ο Ερυθρός Αστέρας νίκησε την πανίσχυρη Φενέρ μέσα στην Πόλη σε τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα την περασμένη εβδομάδα (και τελικά έχασε με επτά πόντους διαφορά (72-65) εξαιτίας της καταστροφικής τρίτης περιόδου όπου το επιμέρους σκορ ήταν 24-6, φανερώνει πόσο έχει ανέβει η ομάδα του Ράντονιτς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρωταθλήτρια Σερβίας έχει κερδίσει τους πάντες στο γήπεδο τους εκτός από την Φενέρ από την οποία έχει ηττηθεί δύο φορές (ρεκόρ 8 νίκες – 2 ήττες). Ανάμεσα στις ομάδες που υπέκυψαν στο Βελιγράδι ήταν και η Ρεάλ, η Κίμκι και η Κουμπάν…

Βέβαια, όλα τα προηγούμενα ματς έγιναν στο «μικρό γήπεδο», στην Χάλα Παϊονίρ που χωράει 8.000 θεατές και είναι αδύνατο για τον φιλοξενούμενο να μην επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα. Απόψε ο αγώνας θα φιλοξενηθεί στο αχανές κόμπακτ αρένα που χωράει περισσότερους από 20.000 φιλάθλους. 
Αυτή η αλλαγή ίσως τελικά να είναι υπέρ του Παναθηναϊκού και δεν ειναι ασήμαντο το γεγονός ότι οι πάικτες του Ερυθρού Αστέρα δεν είδαν με καλό μάτι το ότι δεν γίνει το ματς στην Χάλα Πάϊονιρ όπου έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται. 

Η σημασία του αγώνα ειναι ξεκάθαρη: Ο νικητής θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στον δρόμο προς το φαιναλ φορ, καθώς θα αγκαλιάσει το πλεονέκτημα έδρας και κυρίως σε ότι αφορά την ελληνική ομάδα, που περιμένει στην Αθήνα την Κουμπάν μετά τη νίκη της Φενέρ στο Κρασνοντάρ. 
Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει απόψε να σταματήσει τον Στέφανο Γιόβιτς, τον εγκέφαλο της Σερβικής ομάδας που κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του χάρις στην ικανότητα του να βλέπει το γήπεδο και να βρίσκει τον ελεύθερο πάικτη. Ο Καλάθης δεν θα ειναι πλέον μόνος του καθώς μπορεί να τον βοηθήσει και ο Χέινζ σε αυτή την δουλειά, ενώ και η προσθήκη του Ουίλιαμς κάνει πιο εύκολη την ζωή του Διαμαντίδη, καθώς οι δυό τους θα πρέπει να σταματήσουν τους Μίσιτς και Κίνσεϊ. 

Στους ψηλούς ο Γκιστ, ο Ραντούλιτσα και ο Κούζμιτς θα πρέπει να σταματήσουν το εξαιρετικό δίδυμο ψηλών που έχουν φτιάξει ο Ζίρμπες και ο Μίλερ. Ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό παραμένει το αν θα χρησιμοποιηθεί ο Χάντερ, ο τρίτος αμερικανός που ήρθε στην τελευταία προσπάθεια μεταγραφικής ενίσχυσης. Ο 21χρονος Σέντερ δεν έχει πατήσει ακόμη παρκέ και σίγουρα το Βελιγράδι δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος του κόσμου για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του καριέρα…

Το παιχνίδι, πάντως, αναμένεται πολύ σκληρό, με άμυνες στο όριο του φάουλ και τις δύο ομάδες να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια σειρά από στατιστικά στοιχεία που δέιχνουν τα δυνατά και αδύνατα τους σημεία. Ειναι πολύ ασυνήθιστο αλλά τόσο ο Ερυθρός Αστέρας, όσο και ο Παναθηναικός σουτάρουν στο Τοπ 16, κατά μέσο όρο, ίδιο αριθμό δίποντων (39), τρίποντων (20) αλλά και βολών (18).  Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες και από τις μεγάλες προσωπικότητες. Οταν στην ομάδα σου έχεις Διαμαντίδη οι πιθανότητες ειναι με το μέρος σου όταν πάιζουν καθοριστικό ρόλο οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Αρκεί να μείνει ψύχραιμος ο Παναθηναϊκός και να οδηγήσει το ματς εκεί που θέλει αυτός…Είπαμε, πρόκειται για ¨κρας τεστ ¨ και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να βγάλει στο παρκέ τον καλύτερο εαυτό της…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.