Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μέσα από τα μάτια των γονιών του

Ώριμη σκέψη και φιλοσοφία, είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Στέφανο και καθορίζουν τις κινήσεις του, εξηγεί ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε με το χαρακτήρα του και τις επιδόσεις του να γίνει το νέο best thing στο παγκόσμιο τένις και το αγαπημένο παιδί κάθε Έλληνα σε ολόκληρο τον πλανήτη! 

Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς πολλές συνεντεύξεις του και μέσα από αυτές έχουμε αντιληφθεί το ήθος του αλλά και την ποιότητα του χαρακτήρα του.

Καθρέφτης κάθε ανθρώπου είναι οι γονείς του και πως θα μπορούσε αυτό να μην ισχύει και για τον Στέφανο; Γι’ αυτό και η συνέντευξη, που παραχώρησαν οι γονείς του, Απόστολος και Τζούλια, στο sport360 είναι μια αποκάλυψη για τον 20χρονο Έλληνα πρωταθλητή. 

Ώριμη σκέψη και φιλοσοφία, είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Στέφανο και καθορίζουν τις κινήσεις του, εξηγεί ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

«Ακόμα και σε πρακτικά πράγματα πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη φιλοσοφία για τα πάντα» αποκαλύπτει ο πατέρας και προπονητής του Στέφανου, Απόστολος «Εάν θέλεις να βρεις την αλήθεια, πρέπει να έχεις μερικές ερωτήσεις και να λάβεις κάποιες απαντήσεις. Πώς θα βρεις την αλήθεια; Δεν είναι εύκολο να την βρεις. Είμαστε άνθρωποι, πρέπει να ξέρουμε τι υπάρχει. Μερικές φορές είμαστε με τον σωστό τρόπο, μερικές φορές με τον λάθος, αλλά σίγουρα πρέπει να βρούμε την αλήθεια, πρέπει να έχουμε σκοπό ζωής. Εάν δεν έχεις, είναι δύσκολο. Μου ζήτησε ακόμη και να κάνουμε ένα ίδρυμα. Έκανε ήδη μια εκστρατεία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Βοήθησε πολλούς ανθρώπους, αν και δεν είχε τα χρήματα για να το κάνει. Προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον κόσμο. Και το έκανε. Και εκείνη την εβδομάδα ήμουν μαζί του. Ξόδευε 10 ώρες την ημέρα προσπαθώντας να κάνει αυτήν την δουλειά, προσπαθώντας να στείλει τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά ήταν δύσκολο λόγω της κρίσης, οι λογαριασμοί των τραπεζών μπλοκαρίστηκαν και προσπαθούσε μέσω των σχέσεων που είχε μέσω της ATP. Ήταν καταπληκτικό. Έπρεπε να παίξει ημιτελικό ενάντια στον Ζβέρεφ στην Ουάσινγκτον και ήταν μια ώρα πριν στον υπολογιστή του, προσπαθώντας να κάνει αυτήν την δουλειά. Και στη συνέχεια πήγε στο Τορόντο και προσπαθούσε ακόμα να το κάνει και τελικά το κατάφερε πριν παίξει τον τελικό στο τουρνουά. Είναι μοναδικό να βλέπεις από ένα νέο άτομο να είναι τόσο αποφασιστικό και να μην φοβάται τις ευθύνες. Αυτό είναι καλό για την κοινωνία. Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι νέοι παίκτες, οι νέοι άνθρωποι θα εμπνευστούν από αυτόν».
 
Η αλήθεια είναι όσα κάνει ο Τσιτσιπάς πολλές φορές δεν γίνονται αυτόματα αποδεκτά από τους συνομήλικους του, κι ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο Νικ Κύργιος, ο οποίος μάλιστα «χλεύασε» κάποια μηνύματα του Στέφανου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς πιστεύει ότι ο Στέφανος, δεν επηρεάζεται από όλα αυτά.
 
«Ο Νικ Κύργιος, είναι πολύ δύσκολο να κάνει τέτοια δουλειά, γιατί αυτή η δουλειά παίρνει όλο τον ελεύθερο χρόνο σου. Για τον Στέφανο, ελεύθερος χρόνος σημαίνει ότι κάνω κάτι που με βοηθά να είμαι δημιουργικός, με βοηθά να είμαι ισορροπημένος. Αυτό τον βοηθάει. Ο Κύργιος χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας μπάσκετ. Έτσι είναι τα πράγματα. Δεν του παίρνει πολύ χρόνο» 
 
Ο 50χρονος Απόστολος αποκάλυψε και τι έκανε ο Στέφανος στο Τορόντο «Μπορώ να σας πω ότι με εντυπωσίασε πραγματικά. Έδειξε απίστευτη δύναμη. Είχε πραγματικά μεγάλη έμπνευση εκεί. Υπήρχαν πολλοί Έλληνες, τον υποστήριζαν καθημερινά, όλη την εβδομάδα. Αισθανόταν ότι έχει έναν ακόμα λόγο να παίξει και να παίξει καλά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πρωταθλητές. Ίσως είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζεις περισσότερα χρήματα ή να είσαι πιο ψηλά στην κατάταξη».
 
Η μητέρα του Στέφανου, Τζούλια, είναι υπερήφανη για την εξέλιξη του γιου της «Νομίζω ότι έκανε σημαντική πρόοδο. Με εντυπωσίασε κυρίως με την ψυχική του πρόοδο. Με εντυπωσίασε και ο τρόπος, που διαχειρίστηκε την επιτυχία του. Ήταν ταπεινός και ταυτόχρονα πολύ αποφασιστικός, ο συνδυασμός αυτός είναι υπέροχος.»
  
Όπως κάθε νεός, έτσι και ο Στέφανος «Έξω από το γήπεδο ξοδεύει το χρόνο του επεξεργαζόμενος εικόνες από τα ταξίδια του, το κανάλι του στο YouTube έχει χιλιάδες συνδρομητές, ενώ ανεβάζει πολλές φωτογραφίες και στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram. Ο Στέφανος περιγράφει τον εαυτό του ως «εξερευνητή του κόσμου» και «αφηρημένο φωτογράφο». Τραβά φωτογραφίες από όλες τις πόλεις που επισκέπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και καταγράφει τις θέσεις του με εμπνευσμένα αποσπάσματα ή φιλοσοφικές παρατηρήσεις».
 
Ο Τσιτσιπάς σχεδιάζει να «ξοδέψει» μέρος της προετοιμασίας του στο Ντουμπάι, όπου πρόκειται να βρεθεί με τον Ρότζερ Φέντερερ τον Δεκέμβριο.
 
«Δεν μπορεί να κάνει πολλά πραγματικά από την άποψη της σωματικής ή τεχνικής βελτίωσης. Νομίζω ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου αποδοχής των ηττών του, επειδή πρόκειται να έρθουν. Ακόμη και σήμερα, η αντίδρασή του σε μια ήττα είναι παιδική κάποιες φορές, χρειάζεται δουλειά σε αυτό. Έχει μια πολύ ωραία ομάδα, μια μικρή ομάδα αλλά ωραία, νομίζω ότι είναι σημαντική. Ίσως χρειάζεται λίγο να βρει την προσωπική ευτυχία του, γιατί είναι ακόμα μόνος του. Είναι καλό με κάποιον τρόπο, αλλά όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο στη ζωή σου, αυτό σου δίνει μια μικρή ώθηση από κάθε άποψη, εξερευνάς τον εαυτό σου ως προσωπικότητα, κάνεις βαθύτερες σκέψεις, σε βαθύτερες έννοιες και γίνεσαι σοφότερος άνθρωπος στη διαδικασία», συμπλήρωσε η μητέρα του.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς προπονεί το γιο του και η μητέρα του, Τζούλια υπήρξε κορυφαία Σοβιετική τενίστρια στη δεκαετία του 1980 και ασχολείται πλέον με την προπονητική.
 
«Νομίζω ότι ο Στέφανος είναι ευλογημένος, έχοντας και τους δύο γονείς στο τένις. Σήμερα, βλέπετε όλο και περισσότερους παίκτες να έχουν τους γονείς τους πίσω τους, όχι το σύστημα αλλά τους γονείς», λέει ο Απόστολος. «Αυτό έχει να κάνει με τη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Όταν φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι, πρέπει να ακολουθήσουν την ανεξάρτητη κατεύθυνση της επαγγελματικής ζωής και αυτό δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται να είναι μακριά από την οικογένεια και να νιώθουν ασφαλή. Πρέπει να κάνουν περιοδεία στα 16 ή 17 τους χρόνια, πιστεύουμε ότι έχουν ήδη μεγαλώσει επειδή είναι ψηλά και μεγάλα, αλλά εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα και εξακολουθούν να έχουν αυτό το παιδί μέσα τους. Αυτό δεν είναι εύκολο. Εκεί,ίσως, το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί, γιατί κατά κύριο λόγο, το σύστημα λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν μακριά, γιατί αποσπούν την προσοχή. Η άποψή μου είναι ότι οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά αφού πρώτα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Αυτό για εμένα είναι το νούμερο ένα. Εάν εκπαιδεύσω τους γονείς να καταλάβουν τι σημαίνει τένις, τότε πιθανώς τα παιδιά θα πετύχουν.»


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.