Escape Doodland Review

"First of all, keep calm"Αα, τα ωραία της δουλειάς… Να πρέπει να κρίνω ψύχραιμα και αντικειμενικά...

“First of all, keep calm”

Αα, τα ωραία της δουλειάς… Να πρέπει να κρίνω ψύχραιμα και αντικειμενικά ένα παιχνίδι που στο πρώτο δεκάλεπτο με έκανε να θέλω να σπάσω το χειριστήριο (fun facts: έχω εκτοξεύσει mouse παίζοντας Football Manager και Wii Remote παίζοντας Mario Strikers Charged- είμαι ένα πράο και μειλίχιο άτομο, το ξέρω…). Βέβαια τη μοίρα μου την κατάλαβα με το καλημέρα, όταν είδα τα επίπεδα δυσκολίας. Hard και harder. Εντάξει, για να είμαστε και δίκαιοι, οι developers το ξεκαθαρίζουν στη σελίδα του παιχνιδιού στο Steam, αναφέροντας πως δεν είναι μια casual κυκλοφορία για όλους. Θα πεθάνετε πολλές φορές και με πολλούς τρόπους. Ω και πόσο δίκιο είχαν… Κυρίες και κύριοι, εξοπλιστείτε με ηρεμιστικά και πάμε να δούμε το Escape Doodland, ένα 2D auto-runner Platform με fast-paced ρυθμούς, από τη flukyMachine, για PC και Nintendo Switch (μέχρι στιγμής).

Καταρχάς να πούμε πως δεν υπάρχει κάποιο story. Ένα τέρας σας κυνηγάει και εσείς πρέπει να αποφεύγετε εμπόδια, γκρεμούς, πουλιά, σφαίρες, ψάρια και παγοκολόνες για να του ξεφύγετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Αμολώντας τις. Ναι, τί δεν καταλάβετε; Πρέπει να πέρδεστε, είτε στη μούρη του άμοιρου τέρατος, ακινητοποιώντας το για λίγα (αλλά πολύτιμα) δευτερόλεπτα, είτε στον αέρα, για να… εκτοξευτείτε και να κερδίσετε μερικά (και πάλι πολύτιμα) μέτρα. Πέραν της επιβίωσης, στόχος σας είναι να μαζεύετε και μπόλικα από τα collectibles σπίρτα και πράσινα φασόλια. Τα πρώτα είναι απαραίτητα για τα… αεριωθούμενα jumps και dashes σας, ενώ τα δεύτερα λειτουργούν δυΐκά: ως currency για upgrades και ξεκλείδωμα άλλων χαρακτήρων (μόνο αισθητικές είναι οι διαφορές τους), αλλά και ως κριτήριο βαθμολόγησης στο τέλος κάθε level. Αναλόγως του αριθμού πράσινων φασολιών που μαζέψατε, κερδίζετε από ένα έως τρία χρυσά φασόλια, τα οποία σας είναι κυρίως απαραίτητα για να κάνετε unlock τα επόμενα stages. Multiplayer δεν υπάρχει, αλλά αν κρίνουμε από τη σελίδα των δημιουργών στο Kickstarter, είναι στα πλάνα.

Ποσοτικά, θεωρούμε πως το Escape Doodland είναι όσο πρέπει, τηρουμένου του –υπέρ του δεόντως- challenging περιεχομένου. Υπάρχουν 10 διαθέσιμα levels, σωστού, μικρού προς μεσαίου, length. Αν ήταν μεγαλύτερα θα μιλούσαμε για brutal καταστάσεις, ενώ μικρότερα θα απαιτούνταν περισσότερα επίπεδα. Άπαξ και έχετε τον απαραίτητο αριθμό χρυσών φασολιών για το επόμενο level, μπορείτε να προσπεράσετε όποιο σας κάνει τη ζωή δύσκολη (θυμηθείτε το μόλις φτάσετε στο ασυγχώρητο έβδομο). Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, κάθε stage έχει δύο βαθμούς δυσκολίας- το hard και το harder. Η διαφορά τους είναι πως στο harder δεν υπάρχουν πράσινα φασόλια και checkpoints, άρα κατά συνέπεια ούτε lives. Η δική μας συμβουλή είναι πώς αν δεν είστε achievement hunter, μείνετε στο hard. Εκτός και αν για κάποιο λόγο σας ενθουσιάζει η ιδέα του να φτάνετε στο 95% της διαδρομής και εξαιτίας ενός λάθους να πρέπει να τα ξανακάνετε όλα από την αρχή.

Ένα ακόμα tip που έχουμε να σας δώσουμε για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη; Μιας και το παραμικρό λάθος εδώ κοστίζει, λιώστε το πρώτο level, ξανά και ξανά. Μαζέψτε όσα περισσότερα collectibles γίνεται, αγοράστε power ups και… καλή σας τύχη.

Εικαστικά, ο τίτλος τα πηγαίνει περίφημα με τις συμπαθέστατες καρικατούρες και τα hand-drawn γραφικά του. Η ηχητική υπόκρουση είναι ταιριαστή στο κλίμα του εκάστοτε level, με τη γκάμα της να κινείται από wacky μουσικούλες μέχρι… μουρμουρητά. Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα απλός, με ένα button για το άλμα και τη χρήση του αριστερού αναλογικού για τις πορδίτσες μας. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή του keyboard, με remapping αν το επιθυμείτε.

Το Escape Doodland δεν είναι καθόλου απαιτητικό όσον αφορά στο σύστημά σας με τα minimum requirements του, όπως αναφέρονται στο Steam, να είναι Windows Vista, επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2.4 GHz, 2 GB RAM και κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 8600GT. Εμείς, εν μέρει, κάναμε τη δουλειά μας χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμα και με το γερόλυκο, δεκαετές, laptop μας, με επεξεργαστή Core 2 Duo των 2 GHz μάλιστα.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ultimate Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.