Φορολογικές δηλώσεις 2018, τελευταίο 24ωρο για να γλυτώσετε το πρόστιμο

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έχει παραταθεί για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών - Τι ισχύει για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Τελευταίο 24ωρο για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2018. Αύριο Δευτέρα, 30 Ιουλίου, λήγει η παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση εισοδημάτων και περιουσίας. Την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή Τρίτη, 31 Ιουλίου, θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς, η προθεσμία παρατείνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου ενώ χορηγείται απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και δίνεται εξάμηνη παράταση για την πληρωμή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόστιμο έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κωδικός που εξασφαλίζει το αφορολόγητο
Ο κωδικός 049-050 είναι πολύ κρίσιμος καθώς είναι ένας από τους κωδικούς που συνδέονται με το αφορολόγητο όριο. Σε αυτόν τον κωδικό οι φορολογούμενοι δηλώνουν το ποσό που δαπάνησαν με ηλεκτρονικό χρήμα, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή με μεταφορά ποσού σε επαγγελματικό λογαριασμό επιχείρησης. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο να έχουν δαπανήσει ένα ελάχιστο όριο του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Η σχετική δαπάνη θα πρέπει να δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά στη φορολογική δήλωση.

Για τη δαπάνη που δεν έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που υπολογίζεται με συντελεστή 22%.

Τι ισχύει για τις τροποποιητικές
Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, θα πρέπει να την καταθέσουν στις ίδιες χρονικές προθεσμίες. Σε περίπτωση καθυστέρησης προβλέπεται επίσης το πρόστιμο των 100 έως 500 ευρώ.

Ιδιαίτερα περίπλοκο είναι όμως το πλαίσιο των τροποποιητικών δηλώσεων. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, τότε βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και με την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του πιστωτικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα τότε βεβαιώνεται η διαφορά ως αχρεωστήτως εισπραχθέν ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του πιστωτικού αποτελέσματος, τότε η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αποτέλεσμα χρεωστικό, τότε βεβαιώνεται το ποσό που αφορά το πιστωτικό αποτέλεσμα της αρχικής δήλωσης ως αχρεωστήτως εισπραχθέν καθώς και το οφειλόμενο ποσό βάσει της τροποποιητικής δήλωσης και καταβάλλονται αυτά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθά ριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, τότε βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, τότε μειώνεται η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο αυτής σύμφωνα με την αρχική βεβαίωση.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, τότε μηδενίζεται η αρχική βεβαίωση και το προς επιστροφή βάσει της τροποποιητικής δήλωσης ποσό επιστρέφεται.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.