Αντελίνο Βιεϊρίνια vs Μπρούνο Γκάμα: Η ιστορία πριν από το “Κλεάνθης Βικελίδης”

Οι δύο Πορτογάλοι των μονομάχων (Αρης-ΠΑΟΚ, Κυριακή 21/10, 19:00), η διαδρομή τους, η Πόρτο, η Εθνική, οι παλιοί γνώριμοι και τώρα -για την 7η αγωνιστική- οι δυο τους ετοιμάζονται να παίξουν αντίπαλοι

Ηταν 16 Νοεμβρίου του 2003 (πριν 15 χρόνια) όταν ο Ζοζέ Μουρίνιο έβαζε τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να παίξει για πρώτη φορά με τη φανέλα της Πόρτο σε ένα παιχνίδι στο οποίο, επί της ουσίας, εγκαινίαζε το “Ντραγκάο”. Και για τα “εγκαίνια” είχε κληθεί η Μπαρτσελόνα, με τη φανέλα της οποίας έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Λιονέλ Μέσι.

Τη συγκυρία τη θυμήθηκε οχτώ χρόνια αργότερα η πορτογαλική εφημερίδα, “Record” για αυτό και είχε δημοσιεύσει την παραπάνω φωτογραφία. 

Τα 750.000 για Γκάμα

Λίγους μήνες αργότερα από εκείνο το ματς, στις 13 Μαϊου του 2004, ο Πίντο Ντα Κόστα, ο θρυλικός πρόεδρος στην ιστορία της Πόρτο, έπειθε τον πατέρα ενός νεαρού που έπαιζε στην Μπράγκα να υπογράψει στην Πόρτο. Το όνομα του πατέρα, Αλίπιο Γκάμα. Ο νεαρός ήταν ο Μπρούνο Γκάμα, που είχε προλάβει να κάνει ντεμπούτο (στην Α’ Κατηγορία) με την Μπράγκα σε ηλικία 16 χρόνων (ο νεότερος παίκτης στην ιστορία) σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Λεϊρία.

Ο Πίντο Ντα Κόστα δεν δίστασε να βγάλει από τα ταμεία της Πόρτο 750.000 ευρώ για να πάρει τον Μπρούνο Γκάμα για τον οποίον είχαν προλάβει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ο Σερ Αλεξ το προηγούμενο καλοκαίρι του 2003 είχε πάρει τον Κριστιάνο Ρονάλντο) και η Τσέλσι. Τον Μπρούνο Γκάμα τον οποίον ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι μπορεί να είναι ο… “νέος, Λουίς Φίγκο”. 

Συναντιούνται στην Πόρτο

Αντελίνο Βιεϊρίνια και Μπρούνο Γκάμα λοιπόν, εκείνο το καλοκαίρι του 2004 που η Εθνική Ελλάδας κατακτούσε το EURO στα γήπεδα της Πορτογαλίας, θα συναντιόντουσαν στη μεγάλη Πόρτο.

Ο Βιεϊρίνια (γεννημένος στις 24 Ιανουαρίου 1986) ήταν ο “παλιός”, περίπου δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Γκάμα (γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1987) και προηγούταν στις επιλογές. Η Πόρτο απέκτησε τον Βιεϊρίνια (ποδοσφαιρικό προϊόν της Γκιμαράες) σε ηλικία 17 χρονών. Μπήκε στη Β’ Ομάδα και ανέβηκε στην πρώτη, σε ηλικία 20 χρόνων. 
Βιεϊρίνια και Γκάμα, κατά καιρούς, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότετρο, απασχόλησαν αρκετά τον Τύπο της εποχής με πολλές αναφορές για τις προοπτικές εξέλιξης.

Στην Πόρτο, μπορεί να συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 2004, κι από πριν όμως, δεν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους. 

Το “χρυσό” 2003

Εναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2003, η Πορτογαλία πανηγυρίζει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Κ17, σε ένα τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια. Μέλη της ομάδας και ο Βιεϊρίνια και ο Γκάμα. Ο Βιεϊρίνια (στην παρακάτω φωτογραφία από το 2003, πρώτος από αριστερά) με περισσότερα λεπτά συμμετοχής, βασικός στις επιλογές. 

Στον τελικό που έγινε στις 17 Μαϊου 2003, στο Βιζέου, η Πορτογαλία νικά την Ισπανία με 2-1. Ο Βιεϊρίνια είναι βασικός, ο Γκάμα μπαίνει αλλαγή. Καλύτερος παίκτης του τουρνουά, ο Μιγκέλ Βελόζο, ο Πορτογάλος της Τζένοα.

Οι νικητές νικούν την Ισπανία που έχει τον Νταβίντ Σίλβα (της Μάντσεστερ Σίτι) στη σύνθεσή της και τους γνώριμους από τα μέρη μας, Κάσες (ο επιτελικός μέσος του Πανθρακικού και της Δόξας Δράμας) και Γιορέντε, ο αριστερός μπακ της Καλλονής και του Πλατανιά. 

Δύσκολη πόρτα η Πόρτο

Η διαδρομή στην Πόρτο είχε αρχίσει. Το μονοπάτι όμως δύσβατο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιξαν όσο περίμεναν. Ο Βιεϊρίνια αγωνίστηκε περισσότερο αλλά -και πάλι- όχι πολύ. Ο Γκάμα ελάχιστα. Η Πόρτο αποδείχτηκε πόρτα που δύσκολα θα άνοιγε. 

Ο Βιεϊρίνια έκανε 11 συμμετοχές με την Πόρτο, όλες τη σεζόν 2006-2007, τότε που προπονητής των “Δράκων” ήταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που μερικά χρόνια αργότερα (2010-2012) θα βρεθεί στον Παναθηναϊκό. 

Ο Γκάμα έπαιξε αρκετά στη Β’ Ομάδα. Στην Α’ ομάδα της Πόρτο έκανε όλο κι όλο ένα επίσημο ματς στο Πρωτάθλημα. Πήγε δανεικός στην Μπράγκα και στη Βιτόρια Σετούμπαλ και το 2009, σε ηλικία 21 ετών αποδεσμεύτηκε. 

“Δεν έχει αξία να μετανιώνεις για τέτοια πράγματα”

Ο Βιεϊρίνια, τον Φεβρουάριο του 2014 (παίκτης της Βόλφσπουργκ τότε), σε συνέντευξή του είπε ότι “ήμουν στεναχωρημένος για τον τρόπο με τον οποίον έφυγα από την Πόρτο” αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι… “αν δεν με είχαν πουλήσει (σ.σ.: στον ΠΑΟΚ), ίσως να μην είχα φτάσει εδώ που έφτασα, Μπορεί να ήμουν ακόμη εκεί. Δεν έχει αξία να μετανιώνεις για τέτοια πράγματα”. 

Για τον Βιεϊρίνια ο 2007 ήρθε ο δανεισμός στη Λεϊσόες, μετά ο ΠΑΟΚ και το ευτυχές συναπάντημα με τον Φερνάντο Σάντος. Ολα άλλαξαν. 
Τα επόμενα χρόνια, Βιεϊρίνια και Γκάμα δεν θα συναντηθούν ποτέ στην Εθνική Ανδρών με την οποία ο Βιεϊρίνια έφτασε στη μεγαλύτερη επιτυχία, στην κατάκτηση του EURO το 2016.

Ο Γκάμα και οι άλλοι γνώριμοι

Ο Γκάμα ήταν ο αρχηγός της Πορτογαλίας στο Παγκόμιο Κ20 (σχετική φωτό η παρακάτω) που είχε γίνει στον Καναδά και το είχε πάρει η Αργεντινή με Αγουέρο και Ανχελ Ντι Μαρία.

Μετά τη Βιτόρια Σετούμπαλ και τη Ρίο Αβε, το καλοκαίρι του 2011 πάει στη Λα Κορούνια και στο διάστημα της εκεί παρουσίας του, κάνει μια εκπληκτική σεζόν (2012-2013) με 38 παιχνίδια, 6 γκολ και 5 ασίστ. Τότε (σχετική φωτό η παρακάτω), είναι συμπαίκτης με τον Πίζι (νυν παίκτη της Μπενφίκα) ο οποίος έκανε 35 παιχνίδια και πέτυχε 8 γκολ. 

Από το 2013 ως το 2016 ο Γκάμα είναι στην Ντνίπρο εκεί όπου μεταξύ άλλων, έχει συμπαίκτες τον Τσιγκρίνσκι αλλά και τον Μάτος και τον Σάκχοφ με τους οποίους τώρα θα βρεθεί απέναντι.

Στη συνέχεια (2016-2018), πάλι Λα Κορούνια, στο β’ μισό της προηγούμενης σεζόν η Αλκοκρόν και από το καλοκαίρι ο Αρης. 

Και τώρα ο δυο τους

Οι δύο Πορτογάλοι θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι (Κυριακή 21/10, 19:00) σε μια από τις κλασικές μονομαχίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και είναι τέτοιοι οι χώροι ευθύνης τους (δεξιά πτέρυγα αρκετές φορές ο Γκάμα και αριστερός μπακ ο Βιεϊρίνια) που θα πλησιάσουν πολύ ο ένας τον άλλον. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.