Shaq Fu: A Legend Reborn Review

Shaq is backΓια όσους περάσαν την εφηβεία τους στην δεκαετία του ΄90 και αγαπούσαν παράλληλα το...

Shaq is back

Για όσους περάσαν την εφηβεία τους στην δεκαετία του ΄90 και αγαπούσαν παράλληλα το NBA, o Shaquille O’ Neal ήταν και θα παραμείνει ένα είδωλο. To 1994, o θηριώδης center των Orlando Magic απέκτησε το δικό του video game, το Shaq Fu, το οποίο αναπτύχθηκε από την Delphine Software International. H γαλλική εταιρεία μας είχε ήδη χαρίσει δύο αριστουργήματα πριν το Shaq Fu, το Another World και το Flashback, οπότε οι προσδοκίες μας ήταν υψηλότατες. Το τελικό πάντως αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες μας, καθώς το Shaq Fu ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα μέτριο Fighting. Με την πάροδο των χρόνων, η δημιουργία της Delphine Software άρχισε να μπαίνει στις λίστες με τα χειρότερα video games όλων των εποχών και όπως είναι φυσικό κανείς δεν περίμενε ότι θα έφτανε η στιγμή που θα βλέπαμε το sequel του.

Παραδόξως, το 2014 η Big Deez Productions ξεκίνησε μια crowdfunding εκστρατεία στο Indiegogo με στόχο να συγκεντρώσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αναπτύξει το sequel του Shaq Fu. Έκτοτε επικράτησε σιγή ιχθύος, ωστόσο πριν από μερικούς μήνες η Mad Dog ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του Shaq Fu: A Legend Reborn σκορπώντας χαμόγελα στους απανταχού fans του βετεράνου μπασκετμπολίστα. 24 χρόνια μετά το Shaq Fu, το sequel του φτάνει επιτέλους στα ράφια των καταστημάτων και φιλοδοξεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Θα τα καταφέρει ή θα πάει να συναντήσει τον προκάτοχό του στη λήθη της ανυπαρξίας;

Ο διάδοχος του Shaq Fu κινείται στον χώρο των παραδοσιακών 2D beat ’em up, θυμίζοντας δημιουργίες όπως το Streets of Rage. Μέσα από ένα σύντομο εισαγωγικό cutscene μαθαίνουμε ότι ο Shaq εγκαταλείφθηκε όταν ήταν ακόμη βρέφος και μεγάλωσε στην πόλη Hunglow της Κίνας. Ο Shaquille Fei Hung πέρασε μια εφιαλτική εφηβεία, καθώς τα υπόλοιπα παιδιά τον κορόιδευαν λόγω της σωματοδομής του. Στην πορεία μαθήτευσε στην πανάρχαια πολεμική τέχνη του Yu Xing, υπό τις οδηγίες του μέντορά του, Ye-Ye.

Με βάση το lore του Shaq Fu: A Legend Reborn, ο σκοπός σας είναι να εκπληρώσετε την προφητεία και να νικήσετε τον δαίμονα Yen Lo Wang, o οποίος θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο. To σατανικό σχέδιο του Yen Lo Wang είναι να μειώσει τη νοημοσύνη των ανθρώπων και να τους μετατρέψει σε άβουλα υποκείμενα. Το Shaq Fu: A Legend Reborn χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη διάθεση για αυτοσαρκασμό, η οποία εκτείνεται και στο σεναριακό επίπεδο. Η “ασόβαρη” ιστορία παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά καλαίσθητων cutscenes comic αισθητικής, τα οποία κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ο Shaquille O’ Neal δίνει ρέστα στο voice acting και παράλληλα τραγουδά στο βασικό μουσικό θέμα του Shaq Fu: A Legend Reborn, δείχνοντας να απολαμβάνει τον ρόλο του.

Σε γενικές γραμμές μείναμε ικανοποιημένοι από τον οπτικό τομέα, καθώς πέρα από τα εντυπωσιακά cutscenes οι developers έδωσαν την δέουσα προσοχή στα 3D μοντέλα του Shaq, των bosses και των βασικών εχθρών. Συν τις άλλοις, υπάρχει και η απαραίτητη ποικιλία στον σχεδιασμό των levels, καθώς κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα ταξιδέψετε από την Κίνα μέχρι τα νησιά Φίτζι, με ενδιάμεσο σταθμό την Καλιφόρνια. Στα μέρη αυτά θα ξυλοφορτώσετε Κινέζους πολεμιστές, νίντζα, εύσωμους κιθαρίστες της hair metal σκηνής, ναζί που φορούν παραδοσιακές σκοτσέζικες ενδυμασίες (!), dominatrix με ηλεκτροφόρα μαστίγια (άλλη μια αναφορά στο Streets of Rage), μηχανόβιους, ευτραφείς ειδικούς φρουρούς κτλ.

Το ρεπερτόριο κινήσεων του Shaquille Fei Hung είναι δυστυχώς εξαιρετικά περιορισμένο και ως εκ τούτου η εξολόθρευση των αντιπάλων σας γίνεται σύντομα μια βαρετή διαδικασία. Πατώντας το κουμπί X μπορείτε να εκτελέσετε μια αλληλουχία χτυπημάτων και στη συνέχεια να αποτελειώσετε τους εχθρούς σας με την “Size 22” (το νούμερο παπουτσιού που φορά ο Shaq) κλωτσιά. Η ζημιά που προκαλεί η συγκεκριμένη κλωτσιά εξαρτάται από τον αριθμό των χτυπημάτων που έχετε ρίξει πριν την εξαπολύσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Shaq Wave (μια ground pound επίθεση) για να χτυπήσετε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα και το Shaq Smash (shoulder dash) για να κάνετε stun συγκεκριμένους αντιπάλους. Οι δύο τελευταίες κινήσεις καταναλώνουν stamina, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Σε κάποια levels υπάρχουν power-ups, όπως το Shaq Diesel και το Shaqtus. To πρώτο μετατρέπει τον Shaq σε ένα mech και το δεύτερο σε έναν κάκτο (θυμίζει τον Cactuar του Final Fantasy). Πέρα από αυτά τα power-ups, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε melee όπλα, να εκτοξεύσετε βαρέλια, αλλά και να ρίξετε ογκόλιθους προς τους αντιπάλους σας. Το Α.Ι είναι ότι χειρότερο έχουμε συναντήσει στις δημιουργίες αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εχθροί σας στοιβάζονται στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά της οθόνης και περιμένουν καρτερικά τις επιθέσεις σας. Η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται και στα τρία διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας (Easy, Normal και Hard) και ως εκ τούτου ο βαθμός πρόκλησης του Shaquille Fei Hung κρίνεται επιεικώς χαμηλότατος.

Ένα ακόμη σημαντικό ελάττωμα είναι η έλλειψη του co-op, καθώς δεν μπορείτε να παίξετε ούτε offline, αλλά ούτε και online παρέα με κάποιον συμπαίκτη. Κλείνοντας, η συνολική αντοχή του τίτλου στο χρόνο μετά βίας ξεπερνά τις τρεις ώρες, χωρίς να σας δίνεται κάποιο σημαντικό κίνητρο για να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough.

Το review βασίστηκε στις ψηφιακές εκδόσεις του παιχνιδιού για PS4 και Xbox One, οι οποίες μας παραχωρήθηκαν από την Saber Interactive.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.