Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στρίμωξαν στον «τοίχο» τον Σουλτάνο Ερντογάν

Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας της Μαύρης Θάλασσας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα εκτιμά η γερμανική FAZ.

Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας της Μαύρης Θάλασσας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα εκτιμά η γερμανική FAZ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ είπε, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Επέκρινε επίσης την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον Τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Αναφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν εμφανιστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Ερντογάν τόνισε ότι από το 1963 η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θεματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα,είπε .

Ο τούρκος πρόεδρος υποστηριξε οτι : «Η Τουρκία είναι ενα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σεβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλασσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λεγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Θέλουμε να διατηρήσαμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση».

Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Γιούνκερ είπε ότι με τον τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να το καταφέρουν.

Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία. Ο πρόεδρος της επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ενέκρινε το επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δις ευρώ. Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισεκ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην ΕΕ υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.

Τέλος, ο Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.