Ο Σόκρατες και η δημοκρατία της Κορίνθιανς

Με πέντε Παγκόσμια Κύπελλα στο ενεργητικό της, η Βραζιλία είναι συνδεδεμένη στην παγκόσμια συνείδηση με το ποδόσφαιρο, το οποίο οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι δε θεωρούν ότι είναι απλά ένα άθλημα, αλλά μια μορφή τέχνης και ένα εργαλείο για την κοινωνική συνοχή και πολιτική έκφραση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, του μεγάλου ποδοσφαιριστή και αρχηγού της ομάδας Κορίνθιανς και της  εθνικής...

Με πέντε Παγκόσμια Κύπελλα στο ενεργητικό της, η Βραζιλία είναι συνδεδεμένη στην παγκόσμια συνείδηση με το ποδόσφαιρο, το οποίο οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι δε θεωρούν ότι είναι απλά ένα άθλημα, αλλά μια μορφή τέχνης και ένα εργαλείο για την κοινωνική συνοχή και πολιτική έκφραση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, του μεγάλου ποδοσφαιριστή και αρχηγού της ομάδας Κορίνθιανς και της  εθνικής Βραζιλίας, Σόκρατες (19 Φεβρουαρίου 1954 – 4 Δεκεμβρίου 2011) που έμεινε στην ιστορία για την κοινωνική του συνείδηση. Επιμέλεια Μικαέλα Κόλλια. 

Ο Σόκρατες μαζί με τους Κορίνθιανς από το Σάο Πάολο, αμφισβήτησαν το δικτατορικό καθεστώς και συμμετείχαν σε κινήματα της αντιπολίτευσης, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορία της ομάδας Κορίνθιανς αναδεικνύει μια πλευρά του ποδοσφαίρου που δε βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το 1980, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, ο Σόκρατες, αρχηγός της Σελεσάο και των Κορίνθιανς, χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο για να προωθήσει τη δημοκρατία. Ευρέως γνωστός ως ο «Γιατρός», καθώς διέθετε πτυχίο ιατρικής, δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος και δημοφιλής παίκτης, αλλά και ένας ευφυής επαναστάτης που  ύψωσε το ανάστημά του για τις αξίες και τα ιδανικά του.

Η υποστήριξή και ο αγώνας του για δημοκρατία βοήθησε μια χώρα που βρισκόταν κάτω από τα απολυταρχικά δεσμά να συνειδητοποιήσει ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν δικαιώματα και ελευθερία έκφρασης.

Με τη βοήθεια των συναδέλφων και των συμπαικτών του, «Ο Γιατρός» μεταμόρφωνε κάθε αγώνα σε μια πολιτική δήλωση. Όπως αναφέρεται και στο βίντεο του Al Jazeera, η δομή της ομάδας ήταν δημοκρατική, χωρίς ιεραρχία όπως συνήθως συμβαίνει στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Παράλληλα, στήριζε όλα τα δημοκρατικά κινήματα και είχε μετατραπεί σε σύμβολο επαναστατικότητας, εκφράζοντας την επιθυμία του λαού για εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος και πτώση της δικτατορίας.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.