Ζωντανά η παρουσίαση του Μουσείου Προσφυγικού Πολιτισμού! (video)

Παρακολουθήστε ζωντανά την παρουσιάση από την ΠΑΕ ΑΕΚ της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

H ΠΑΕ ΑΕΚ παρουσιάζει τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στο νέο γήπεδο της Ένωσης. 

Δείτε το live video…

Με επίτιμο πρόεδρο τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, προσφυγικής καταγωγής με προέλευση της μητέρας του από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας και πρόεδρο της Επιτροπής την κορυφαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγο – ιστορικό, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, τα πολύ σημαντικά ονόματα της τέχνης, του πολιτισμού, της ορθοδοξίας, της επιστήμης, της πολιτικής και του αθλητισμού έχουν ήδη δρομολογήσει το ταξίδι της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης».

Είναι γνωστό από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας για την επιστροφή της ομάδας μας στη γη των προγόνων και ιδρυτών μας ότι το σχέδιο των εμπνευστών αυτού του ονείρου δεν ήταν να δημιουργήσει η ΑΕΚ ένα ακόμα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά ένα Πολυδύναμο Σύγχρονο Κέντρο με αναφορά στον αθλητισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό, ένα τρίπτυχο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα της Ανατολής.
Βασικός άξονας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όχι ο μοναδικός, είναι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της «Aγια – Σοφιάς» μέσω του οποίου το νέο μας γήπεδο θα ξεπερνάει τα όρια του ποδοσφαίρου, αλλά και τα όρια της ΑΕΚ και θα μετεξελιχθεί σε εστία αναφοράς των αλησμόνητων πατρίδων και του προσφυγικού ελληνισμού, ο πόλος που θα ενώσει όλα τα προσφυγικά σωματεία, αλλά και τους συλλόγους των Ελλήνων της Ανατολής απανταχού της γης.

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, που θα αποτελέσει «ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΜΝΗΜΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», θα συνδυάζει τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό με το βίωμα και το συναίσθημα πέντε γενιών του Προσφυγικού Ελληνισμού και θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο ως καταλύτης αναβάθμισης, ανάπλασης και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας. Ένα πολιτιστικό κέντρο μαγνήτης για τη νέα γενιά αλλά και κέντρο επιστημονικών συνεδρίων και μελετών με τη μνήμη και το DNA του Ελληνισμού της Ανατολής.

Η ΑΕΚ του 21ου αιώνα τιμά την ιστορία της, τη διαδρομή της και τους συμβολισμούς της και για αυτό το νέο της γήπεδο δεν θα είναι ένα «MEGA-MALL» με… πολυσχιδείς εμπορικές δραστηριότητες, αλλά κιβωτός μνήμης και πολιτισμού, η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης!  Και πέραν τούτου κατοχυρώνει τη Νέα Φιλαδέλφεια ως ελκυστικό προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Από εκεί και πέρα το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να δημιουργήσει, σε συνεργασία με κορυφαίους εξειδικευμένους επιστήμονες, ένα μουσείο θεσμοποιημένο με την ίδρυση του σχετικού οργανισμού και με την πρόβλεψη να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξής του στους διεθνείς οργανισμούς. Ένα μουσείο που θα κάνει χρήση όλων των μέσων της τεχνολογίας για εικονική περιήγηση στα πρότυπα του Ellis Island National Museum of Immigration της Νέας Υόρκης.

Και φυσικά αυτό που θα μετρήσει, πέραν των σημαντικών Ελλήνων που μετέχουν με την ψυχή τους στο εγχείρημα, είναι η βοήθεια και η συνδρομή των προσφύγων όλης της Ελλάδας που καλούνται σε πρώτη φάση να επικοινωνούν με την ΠΑΕ ΑΕΚ στο τηλέφωνο 210-6855850 για να ξεκινήσει η αρχική διαδικασία καταγραφής του προς παραχώρηση υλικού, πριν προχωρήσουμε στη συλλογή, αξιολόγηση και ταξινόμηση από την σχετική επιτροπή που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Για όλα αυτά θα υπάρξει άμεσα νεότερη πληροφόρηση από την Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου μετά την πρώτη της συνεδρίαση.

Μικρά Ασία, Πολιτισμός και Αθλητισμός 
Πιστοί σε ένα διαχρονικό τρίπτυχο

Του Ανδρέα Μπαλτά (μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ιστορικού/συγγραφέα)

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν τον αθλητισμό από τα αρχαία χρόνια και ανέδειξαν σπουδαίους αθλητές και ολυμπιονίκες. Ο Ονόμαστος από τη Σμύρνη, τον 7ο αιώνα π.Χ., υπήρξε ο πρώτος ολυμπιονίκης στην πυγμαχία. Το αθλητικό πνεύμα της Ιωνίας μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά και ενέπνευσε και τους νεότερους Μικρασιάτες, ώστε να ιδρύσουν αθλητικούς συλλόγους και να κατασκευάσουν στάδια και γυμναστήρια σε κάθε γωνιά της Μικρασιατικής Χερσονήσου.

Από τον 19ο αιώνα, τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν τον αθλητισμό, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί και διανοούμενοι υπήρξαν οι πρωτοπόροι αυτού του αθλητικού θαύματος που συντελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στο Αϊβαλί και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι αθλητικοί σύλλογοι των Ελλήνων συνήθως ιδρύονταν ως μουσικοί και μορφωτικοί, συνδυάζοντας την ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος.

Αυτή η σχέση αθλητισμού και πολιτισμού συνεχίστηκε από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά το 1922. Τα αθλητικά τους σωματεία ενδιαφέρονταν  για την παιδεία των μελών τους, τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς έτσι είχαν μάθει στην Πατρίδα.  Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, από τη χρονιά της ίδρυσής της, το 1924, λειτούργησε ως θεματοφύλακας της μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων και ως φορέας της αθλητικής και πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Στο πέρασμα των δεκαετιών, η ΑΕΚ υπηρετήθηκε από εμπνευσμένους ανθρώπους, ταγμένους στην ιδέα που εκπροσωπούσαν τα τρία αρχικά γράμματα του ονόματός της: Αθλητισμός – Ενότητα – Κωνσταντινούπολη. Η δημιουργία του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά-Σοφιά» αποτελεί την ενσάρκωση αυτής της ιδέας.

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα αποτελεί έναν «Τόπο Μνήμης», μια νοερή προέκταση των ελληνικών πατρίδων της Ανατολής. Σ’ αυτό θα προβάλλεται η διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στη Μικρασία και στον Πόντο, από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών του, κυρίως οι άνθρωποι της νέας γενιάς, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει σήμερα. Σας θέλουμε όλους κοντά μας, συμμέτοχους στο όραμά μας!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Γεννήθηκε το 1925 και έχει μικρασιατική και κρητική καταγωγή. Παράλληλα με το πλούσιο μουσικό του έργο, υπήρξε πολιτικός και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

Έχει συνθέσει τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς», ενώ συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA, ενώ ήταν δις υποψήφιος για Grammy (1966, 1975).

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση βραβευμένων ποιητών όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης. Το 2000 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ
Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1926. Είναι κορυφαία βυζαντινολόγος ιστορικός.  Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1967), αλλά και η πρώτη πρύτανης (1976).

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα), Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.

Επίσης, είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF, με αξιοσημείωτη πολιτική και κοινωνική δράση. 

Τιμητική Επιτροπή

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ: Έλληνας σκηνοθέτης, γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1933. Το 1951 έφυγε για τη Γαλλία προκειμένου να σπουδάσει νομικά, όμως πέντε χρόνια αργότερα αποφάσισε να σπουδάσει κινηματογράφο στην εθνική σχολή της Γαλλίας, IDHEC. Πολλές από τις ταινίες του είχαν καθαρά πολιτικό θέμα, με πιο γνωστή το «Ζ». Έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία για τις ταινίες του, με σημαντικότερα δύο Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα, BAFTA και Χρυσή Άρκτο. Έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Κινηματογράφου στο ΑΠΘ το 2013 και έχει δύο θητείες ως πρόεδρος της Cinémathèque Française.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1959 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη δημοσιογραφία, όμως αυτός δεν είναι ο μόνος χώρος στον οποίο διέπρεψε. Έχει γράψει βιβλία, ποιήματα και θεατρικά έργα, ενώ έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, γράφοντας στίχους που μελοποιήθηκαν από όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Έχει τιμηθεί με Βραβείο ΕΣΑΤ (1965), το Βραβείο Μπότση (1995), το Βραβείο Παυσανία και το ανώτατο βραβείο της ΕΣΗΕΑ, «ΞΕΝΟΦΩΝ» (2009).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ: Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1949 στον Πειραιά. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και με κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 80 προσωπικούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 120 δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Η κυκλοφορία του δίσκου “Μικρά Ασία” το 1972 αποτελεί σταθμό για την ελληνική δισκογραφία, καθώς θεωρείται ως ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2006 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ από το 2014 και αντιπρόεδρος των ΠΑΕ και ΚΑΕ ΑΕΚ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, με την οικογένειά του να έχει ρίζες από την Καισάρεια της Μικράς. Απόφοιτος του Ζαννείου Πρότυπου Λυκείου Πειραιά, σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990 και ειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το δίκαιο MME και το ναυτιλιακό δίκαιο, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαιτέρως και με το αθλητικό δίκαιο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ: Δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής, αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ κατά τα εφηβικά του χρόνια, συνιδρυτής του Θεάτρου της Άνοιξης μαζί με άλλους συντελεστές ηθοποιούς, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Γεννήθηκε στο Μοσχάτο το 1977. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στη Θεολογική Σχολή Φριβούργου. Το 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2002 πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης και ως πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2012 εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας και ακολούθως τοποθετήθηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Το 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδελφείας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1978 ανέλαβε την επιμέλεια του βιβλίου «Δραματική Ποίηση», που αποτέλεσε επί 25 χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου. Το 2008 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αναγόρευσε το 2006 σε επίτιμο διδάκτορά του.

ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Ελληνίδα αρχιτέκτων, ηθοποιός και πολιτικός. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1959 στην Κέρκυρα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Ρώμη και υποκριτική στην Ακαδημία Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου, ενώ εντάχθηκε στην ομάδα του Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι. Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κι εκπονήσει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μελετών για την ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας. Υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής του νησιού, ενώ το 2009 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Τουρισμό.

ΕΛΛΗ ΔΡΟΥΛΙΑ: Είναι φιλόλογος και ιστορικός. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής από το 1992 και από το 2015 κατέχει τη θέση της διευθύντριας. Με σπουδές φιλολογίας στην Αθήνα, ιστορίας στο Παρίσι και βιβλιοθηκονομίας στην Ουαλία, ξεκίνησε στη Βουλή ως ειδική επιστήμονας και είναι επικεφαλής ενός δυναμικού 70 ανθρώπων. Επίσης, έχει γράψει και η ίδια σειρά βιβλίων, ενώ διατηρούσε για αρκετό καιρό εβδομαδιαία στήλη σε ηλεκτρονικά μπλογκς με θέμα το βιβλίο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: Γεννήθηκε το 1958 στο Κερατσίνι. Ξεκίνησε το 1977 να τραγουδά ερασιτεχνικά σε μπουάτ, ενώ μπήκε στη δισκογραφία το 1987 μαζί με τον Γιάννη Νικολάου, με το συγκρότημα Λαθρεπιβάτες, κάνοντας συνολικά τέσσερις δουλειές έως το 1991. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δουλειά για να ακολουθήσουν άλλοι 20 δίσκοι, που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Άλλες τόσες ήταν οι συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Στα τραγούδια του ενώνει το έντεχνο τραγούδι με το παραδοσιακό. Έχει γράψει τραγούδια για τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», με καταγωγή από την Κεπέκκλησα της ορεινής Τρίπολης του Πόντου και το Καρς, διασώστης της μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού και των παραδόσεών του, με έμφαση στη γλώσσα, τη μουσική τους και τον πυρρίχιο χορό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ: Στο σχεδιαστήριό του γεννήθηκε η «Αγιά Σοφιά». Θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Σπούδασε κλασική αρχιτεκτονική στην Ιταλία. Το 1985 ίδρυσε το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο στη Ρώμη και συγχρόνως σπούδασε industrial design και πολεοδομία, ενώ αργότερα έκανε με υποτροφία του ιταλικού Υπ. Εξωτερικών το διδακτορικό του στην αποκατάσταση μνημείων. Έχει αναλάβει μεγάλα projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 2001 ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ναυπήγησης μεγάλων θαλαμηγών και κρουαζιερόπλοιων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ: Ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Γεννήθηκε το 1955 στο Καστέλι Κισσάμου. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει εργαστεί σε πλήθος παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στον Θ.Ο.Κ., στο Θέατρο Τέχνης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.. Έχει δουλέψει με κορυφαίους σκηνοθέτες και χορογράφους. Το 2010 η Εθνική Πινακοθήκη τον τίμησε παρουσιάζοντας το σύνολο του εικαστικού έργου του στο θέατρο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ: Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 2014 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο έρευνας «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία κατά το Μεσοπόλεμο 1922-1940». Το 2010 εξέδωσε το βιβλίο του «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας», ενώ το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922».

ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ: Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1957, από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες της τελευταίας 30ετίας (Βιοτεχνία Ονείρων, η πολυβραβευμένη Πολίτικη Κουζίνα, Νοτιάς και «1968» για το Έπος της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων από το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ), το έργο του οποίου διαφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και με τον βαθύ ρεαλισμό – λυρισμό που το διακατέχει χαρακτηρίζεται ως άξιο ιστορικής μνήμης.

ΝΙΚΟΣ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ: Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, αυθεντία στα ζητήματα του προσφυγικού Ελληνισμού και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων.

ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Φιλόλογος, Ιστορικός και συγγραφέας, Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου UNESCO Ιστορίας, Τέχνης και Θεάτρου, μέλος της Ένωσης Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού, της Ένωσης Σμυρναίων Αθηνών, της Εστίας Νέας Σμύρνης και άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων.

ΧΑΡΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ: Δάσκαλος, Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας, μεγαλύτερο εν ζωή ιδρυτικό στέλεχος της Ομοσπονδίας και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΣΕ, πολυβραβευμένος από προσφυγικούς συλλόγους και φορείς για την ακάματη δράση του, με συγγραφικό έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Ελληνισμού της Ανατολής.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ: Γεννημένος στο Αιγάλεω το 1935, διεθνής τερματοφύλακας της ΑΕΚ για περισσότερα από 20 χρόνια (1951-72, τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και ισάριθμα Κύπελλα), προπονητής τερματοφυλακών και ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του συλλόγου, μια από τις σημαντικότερες μορφές στην Ιστορία της Ένωσης με σταθερή και ανιδιοτελή προσφορά για πολλές δεκαετίες.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Εν ενεργεία Υπουργός Επικρατείας. Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Γκρατς της Αυστρίας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε την ίδια θέση ως υπεύθυνος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Από τον Νοέμβριο του 2016 ορίστηκε Υπουργός Επικρατείας για θέματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Γεννήθηκε το 1948 στο Άνω Ζερβοχώρι Νάουσας, από γονείς πρόσφυγες. Το ακαδημαϊκό έτος 1966 – 97 πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στην Ιστορία, την Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία και στις Πολιτικές Επιστήμες. Το 1989 εκλέχθηκε λέκτορας της Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1993 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και το 1997 εκλέχθηκε καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ίδιο τμήμα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΝΑΣ: Διαπρεπής Ιστορικός και δημοσιογράφος, ιδρυτικό στέλεχος της Λέσχης Πολιτισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ, της οποίας αποτελεί πιστό υποστηρικτή επί σειρά δεκαετιών, σταθερός άξονας της προσφυγικής μνήμης και των ιδανικών των υποστηρικτών του συλλόγου με πολυσύνθετο έργο στον τομέα της τέχνης και των γραμμάτων όπου διακρίνεται για το σπάνιο ήθος του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.