Παρουσίαση: Η Μηχανή του Χρόνου του H.G.Wells

Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα επιστημονικής φαντασίας.Στη Μηχανή του Χρόνου (αγ. The Time Machine) ο...

Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα επιστημονικής φαντασίας.

Στη Μηχανή του Χρόνου (αγ. The Time Machine) ο H.G.Wells γίνεται πρωτοπόρος της έννοιας του ταξιδιού στην «τέταρτη διάσταση» και στοχάζεται πάνω στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Με ένα παράτολμο άλμα που βάζει φωτιά στη φαντασία, στέλνει τον γενναίο εξερευνητή του να αντιμετωπίσει ένα μέλλον φορτωμένο µε τις μεγαλύτερες ελπίδες και τους πιο σκοτεινούς φόβους της ανθρωπότητας. Οι δύο παράξενες ανθρώπινες φυλές που ανακαλύπτει –οι αιθέριοι Ελόι και οι υποχθόνιοι Μόρλοκ– συμβολίζουν τις δύο όψεις της ανθρώπινης φύσης. Ο κόσμος τους, η εποχή των γιγάντιων καβουριών και το τελικό πορτρέτο του Ήλιου που πεθαίνει συνθέτουν ένα αξέχαστο όραμα του μέλλοντος.

Η Μηχανή του Χρόνου, το πρώτο βιβλίο στην παγκόσμια λογοτεχνία µε θέμα το ταξίδι στον χρόνο δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στα τεύχη του περιοδικού The New Review από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 1895. Ο εκδοτικός οίκος Henry Holt κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση σε βιβλίο στην Αμερική στις 7 Μαΐου του 1895, και ακολούθησε η αγγλική έκδοση από τον William Heineman στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους.

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά παραπάνω για την σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου, όχι μόνο για τη λογοτεχνία αλλά για την επιστημονική φαντασία γενικότερα. Η «Μηχανή του Χρόνου» ήταν το βιβλίο, που όχι μόνο εξέλιξε και καθιέρωσε τον Wells ως συγγραφέα αλλά και άνοιξε νέους δρόμους στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζοντας τη διαρκή εξέλιξη και αλλαγή του μέλλοντος, εκτός των ταξιδιών στον χρόνο. Όλα τα σημαντικά ερωτήματα και βάσεις για τα ταξίδια στον χρόνο, ξεκίνησαν από το βιβλίο καθιστώντας την ανάγνωση του απαραίτητη για κάθε fan της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ακόμα κι αν από επιστημονικής πλευράς έχει αδυναμίες ή το στυλ του φανεί παλιομοδίτικο σε νέους αναγνώστες, μιλάμε για ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία του είδους – και αρκετά μικρό σε έκταση ώστε να μην κουράσει – που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Πέραν αυτών, το βιβλίο ακολουθεί το συγγραφικό στυλ της εποχής δίνοντας βάρος στις περιγραφές, αλλά η σταδιακή αποκάλυψη ερωτημάτων και του κόσμου από σκηνή σε σκηνή, όπως τα συναντά και ο ανώνυμος αφηγητής μας, το βοηθάει να ξεχωρίσει και δημιουργήσει μια αρκετά πιο έντονη αίσθηση εξερεύνησης στον αναγνώστη μέσω γεμάτων ζωή ‘εικόνων’, ανακαλύπτοντας σιγά σιγά ότι ο τέλειος παράδεισος που ξετυλίγεται μπροστά μας κρύβει πολλά περισσότερα. Άξια αναφοράς είναι η απουσία ονομάτων, οι περισσότεροι έχουν “τίτλους”, που το μεταμορφώνει υπέροχα σε ένα ιδιαίτερο παραμύθι (όπως στην Κοκκινοσκούφιτσα, κοκ δεν υπάρχουν ονόματα) χωρίς τις “πολυπλοκότητες” ενός μυθιστορήματος.

Εκτός της περιπέτειας όμως, ένα σημαντικό κομμάτι του είναι φιλοσοφικό, αναλύοντας κοινωνικοπολιτικά θέματα και σχολιάζοντας έξυπνα την κοινωνία του τότε μέσω του μέλλοντος. Οπότε αξίζει να έχετε στο νου ότι δεν θα διαβάσετε απλά μια κινηματογραφική περιπέτεια, αλλά θα μπείτε αρκετά βαθύτερα στο μυαλό του Wells.


Για την παρουσίαση μας δόθηκε αντίτυπο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.