The Red Scare: Οι δέκα του Χόλιγουντ

Στις 20 Οκτωβρίου του 1947, η Επιτροπή αντι - Αμερικανικών Δραστηριοτήτων του Αμερικανικού Κογκρέσου ξεκινά την έρευνα της για την διείσδυση του κομμουνισμού στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.  Ο «κόκκινος τρόμος» είχε φτάσει πια και στο Χόλιγουντ. Αρχικά έφερε την εκδίωξη δέκα σεναριογράφων και σκηνοθετών που αρνήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή. Πρόκειται για τους...

Στις 20 Οκτωβρίου του 1947, η Επιτροπή αντι – Αμερικανικών Δραστηριοτήτων του Αμερικανικού Κογκρέσου ξεκινά την έρευνα της για την διείσδυση του κομμουνισμού στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. 

Ο «κόκκινος τρόμος» είχε φτάσει πια και στο Χόλιγουντ. Αρχικά έφερε την εκδίωξη δέκα σεναριογράφων και σκηνοθετών που αρνήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή. Πρόκειται για τους «δέκα του Χόλιγουντ», όπως έμειναν στην ιστορία. Ακολούθησε η λεγόμενη «Μαύρη Λίστα», το φακέλωμα όλων των καλλιτεχνών που κατηγορήθηκαν ως κομμουνιστές ή ως επιρρεπής προς τον κομμουνισμό. 

Οι διώξεις συνεχίστηκαν εν μέσω της απίστευτης αντικομμουνιστικής υστερίας που κατέλαβε την Αμερική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με «αρχηγό» τον Τζόζεφ Μακάρθι, τον άνθρωπο που εξαπέλυσε το ανελέητο αντικομουνιστικό κυνηγητό και τελικά έδωσε το όνομα του στην πρακτική των πολιτικών διώξεων και του εκφοβισμού. 

Οι δέκα του Χόλιγουντ

Η Επιτροπή αντι – Αμερικανικών Δραστηριοτήτων του Κογκρέσου ή αλλιώς απλώς «η Επιτροπή» – ενδεχομένως λόγω του φόβου που ενέπνεε καθώς λειτουργούσε ως Ιερά Εξέταση – ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί κομμουνιστικού κινδύνου που θα μπορούσε να ανατρέψει το καθεστώς στις ΗΠΑ, κατά τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.