TAGS

  Πώς ο κινηματογράφος στιγμάτισε την ψυχική υγεία;

  30/08/2018 • 09:07
  Πώς ο κινηματογράφος στιγμάτισε την ψυχική υγεία;
  • shares

  Η κινηματογραφική βιομηχανία συνδέεται εδώ και χρόνια με την ψυχιατρική. Διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συλλογικής κατανόησης της ψυχικής ασθένειας, αν και οι ταινίες συνήθως διαστρεβλώνουν τις ψυχιατρικές διαταραχές, τους ασθενείς και τους γιατρούς.

  Ο τρόπος που προβάλλεται η «τρέλα» σε ταινίες τρόμου αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας ώριμης και ευαίσθητης προσέγγισης του κινηματογράφου σχετικά με την ψυχική υγεία. Αυτό συμβαίνει δεν συμβαίνει επειδή αποφεύγει τα θέματα που θεωρούνται ταμπού, αλλά επειδή ταλαντεύεται ανάμεσα στον συναισθηματισμό και στον εντυπωσιασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα BBC.

  Αυτό σημαίνει ότι η οπτική του «Mad to Be Normal», μια βιογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Σκοτσέζο ψυχίατρο RD Laing, είναι αρκετά πρωτοποριακή σε σχέση με τα παραδοσιακές ταινίες που σχετίζονται με την ψυχιατρική. Στην ταινία ο David Tennant υποδύεται τον διάσημο ψυχίατρο, μια πολύπλοκη και χαρισματική φιγούρα, που κέρδισε τη φήμη για τη ριζοσπαστική και γεμάτη ενσυναίσθηση αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. Οι απόψεις του σχετικά με τα αίτια και τη θεραπεία της σοβαρής διανοητικής δυσλειτουργίας, που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την υπαρξιακή φιλοσοφία, έρχονταν σε αντίθεση με τις μεθόδους χημικών και ηλεκτροσόκ, που έγιναν η ψυχιατρική ορθοδοξία της εποχής. Ο Laing περιέγραψε την παραφροσύνη ως «μια απόλυτα ορθολογική προσαρμογή σε έναν τρελό κόσμο» και υποστήριξε ότι η κοινωνία «οδηγούσε τα παιδιά μας τρελά», ενώ συνέστησε το LSD στους ενήλικες ασθενείς του. Αγωνίστηκε επίσης με προσωπικούς δαίμονες, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και της κατάθλιψης.

  Παράλληλα, στη μικρή οθόνη, ιδιαίτερη προσέγγιση πάνω στο θέμα κάνει η σειρά του Netflix «Maniac», η οποία είναι βασισμένη στο νορβηγικό ψυχόδραμα με τον ίδιο τίτλο. Η Emma Stone και ο Jonah Hill που πρωταγωνιστούν, υποβάλλονται σε μια μυστηριώδη δοκιμή φαρμάκων που ισχυρίζεται ότι επιλύει θέματα ψυχικής υγείας. Η Stone εξήγησε στο περιοδικό Elle: «Αυτό που μου άρεσε στο Maniac είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τους δικούς τους εσωτερικούς αγώνες και προσπαθούν να τους διορθώσουν με ένα χάπι. Αλλά ανακαλύπτουν τελικά ότι η ανθρώπινη σύνδεση και η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που τους επαναφέρει στη ζωή».


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  23/05/2019 • 08:32

  Φινάλε αγωνίας σε Ελβετία, Στουτγάρδη και Νταντί

  Το κίνητρο μπορεί αν φέρει θέαμα και και γκολ στο Κρίενς και το Κιάσο της Ελβετίας ενώ στο Νταντί η Γιιυνάϊτεντ μπορεί να αξιοποιήσει το αβαντάζ της έδρας. Κάτι ανάλογο ισχύει ασφαλώς και στην αναμέτρηση της Στουτγάρδης όπουθ η τοπική ομάδα υποδέχεται την Ουνιόν Βερολίνου.