Τακτική, φυσική κατάσταση, γνώση και … έλλειψη συμμόρφωσης

Ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα 2-1 από τη Νόρτζελαντ στο φιλικό προετοιμασίας της Δευτέρας και ο Κωστής Μπότσαρης αναλύει στο προσωπικό του blog την εικόνα των «ασπρόμαυρων» στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τον πρώτο μέρος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας με την ήττα 2-1 από τη Νόρτζελαντ (6’ Ολσεν, 32’ Ντονιόχ – 75’ Κουλούρης) και συνολικό απολογισμό, μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα. Οχι πως έχουν σημασία τ’ αποτελέσματα σ’ αυτήν τη φάση ακόμη κι αν είχε μόνο νίκες. Από τον καταρτισμό των έξι ενδεκάδων που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτές τις τρεις αναμετρήσεις, μια σε κάθε ημίχρονο, ο καθένας μπορεί ν’ αντιληφθεί πως κύριος στόχος της τεχνικής ηγεσίας ήταν η παροχή ευκαιριών σε όλους τους ποδοσφαιριστές κι η αξιολόγηση της εμπέδωσης όλων όσων προηγούνταν στις προπονήσεις σ’ επίπεδο τακτικής αλλά κι εν γένει συμπεριφοράς. Ολα αυτά βέβαια στη … σκιά του βασικότερου στόχου που είναι η απόλυτη ετοιμότητα για τους δυο αγώνες της Β’ προκριματικής φάσης του Champions League με τη Βασιλεία. 

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η ομάδα να αποκτήσει συνοχή, ομοιογένεια, να ξεπεράσει τις απώλειες που είχε από τους ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν, να ενισχυθεί στις θέσεις που «πονάει» (σ.σ. αυτές του αριστερού οπισθοφύλακα και του επιθετικού, όπως δήλωσε κι ο πλέον αρμόδιος Ραζβάν Λουτσέσκου) κι απερίσπαστη να εργαστεί πάνω στις αδυναμίες της αλλά και στα … προτερήματά της, για να κάνει το καλό καλύτερο και το καλύτερο τέλειο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει πλεονεκτήματα, την παρουσία της τεχνικής ηγεσίας από την περσινή σεζόν και την παρουσία του μεγαλύτερου μέρους του «κορμού» της περσινής ομάδας, πλην των Κάμπος, Μακ. Ταυτόχρονα όμως, έχει και μειονεκτήματα όπως τέτοια είναι η παρουσία οκτώ νέων ποδοσφαιριστών, των έξι δανεικών και των δυο νεοαποκτηθέντων, ενώ αναξιοποίητο πέρασε σημαντικό χρονικό διάστημα δίχως να καταφέρει κάτι ουσιαστικό για την επιθετική της γραμμή.  

Εκεί που από τους οκτώ που είχε την περσινή σεζόν μεσοεπιθετικά με συνεισφορά στο σκοράρισμα, απώλεσε τους τρεις (σ.σ. Κάμπος, Μακ, Κουλούρης), διατήρησε τον κύριο επιθετικό του και πρώτο σκόρερ της περσινής σεζόν, Πρίγιοβιτς, πρόσθεσε δίπλα του τον Μυστακίδη, μεσοεπιθετικά τους Ζαμπά, Λάμπρου αλλά και τον Ελ Καντουρί, που φέτος μετέχει στην προετοιμασία σε αντίθεση με πέρσι, ενώ γύρισε ο Ενρίκε κι αναμένεται ο Ουάρντα, με το πλέον πιθανό σενάριο ένας εκ των δυο τελευταίων να παραμένει στο ρόστερ. Εκεί υπάρχει κι ο σημαντικότατος Πέλκας μαζί με τον εξελίξιμο Λημνιό. Στα χαφ, Μαουρίσιο, Κάνιας, Σάκχοφ, Μουλέν και Χαρίσης δίνουν τη μάχη τους για την καθιέρωση, ενώ στην άμυνα στο κέντρο είναι υπερπλήρης με Βαρέλα, Κρέσπο, Μαλεζά, Χατσερίντι, το ίδιο δεξιά με Μάτος – Κίτσιου αλλά αριστερά μετά τον Βιεϊρίνια είναι το … χάος, αφού ο Λεβέκ αποδείχτηκε ανίκανος να αξιοποιήσει και τη νέα ευκαιρία που του δόθηκε κι ήδη αναζητώνται λύσεις για ν’ αποχωρήσει άμεσα.  

Στη θέση του τερματοφύλακα παρέμεινε ο Πασχαλάκης, υπάρχει ο Ρέι, ο Γλύκος που επέστρεψε σε αγώνα – έστω και φιλικό έπειτα από δεκατέσσερις μήνες – κι ο νεαρός Σιαμπάνης. Μια κι ο λόγος για νεαρούς, Μιχόγεβιτς και Μπαλογάννης ανέβηκαν στην Ολλανδία για να δουλέψουν ατομικά πάνω στις αδυναμίες τους αλλά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τελικώς ενσωματώθηκαν με τους υπόλοιπους και πήραν και χρόνο συμμετοχής, αν και ο Βόσνιος θα δοθεί δανεικός σε άλλη ομάδα, ενώ ο νεαρός, που αναμφίβολα έκλεψε τις εντυπώσεις, το πλέον πιθανό είναι να επιστρέψει στην Κ20 και στη θέση που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια, αυτή του δημιουργικού χαφ κι όχι αυτήν του αριστερού οπισθοφύλακα από την οποία και ξεκίνησε την καριέρα του.  

Η τεχνική ηγεσία δούλεψε κατά κύριο λόγο στο τακτικό κομμάτι προσπαθώντας ν’ αφομοιώσει τα νέα πρόσωπα στη φιλοσοφία της όσο το δυνατόν πιο άμεσα κι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι αναγκασμένη να πορευθεί με το υπάρχον υλικό για τις πρώτες επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Τα όρια και τις δυνατότητες του περσινού συνόλου τις γνωρίζει και τις γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Η αποδυναμωμένη – φαινομενικά και προς το παρόν – Βασιλεία μετά τις αποχωρήσεις δυο βασικών της ποδοσφαιριστών έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας, όμως έχει και τα ευάλλωτα σημεία της. Φυσικά και δεν πρόκειται να είναι εύκολο το όλο εγχείρημα, κάθε άλλο, όμως για μια ακόμη φορά ο ΠΑΟΚ δε συμμορφώθηκε στο θέμα της καθυστέρησης αν και είχε πολύ συγκεκριμένα πράγματα να κάνει ώστε να προκύψει απόλυτη ετοιμότητα εν όψει της απαιτητικής συνέχειας. 

Αναγκαστικά, οι λύσεις θα βρεθούν και θα δοθούν εκ των έσω, κάτι που απέδειξε πως γνωρίζει να κάνει η τεχνική ηγεσία επενδύοντας στην καθημερινή δουλειά, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια των νέων ποδοσφαιριστών, αφού Λάμπρου, Λημνιός, Ελ Καντουρί, Ζαμπά κι ένας εκ των Ουάρντα – Ενρίκε θα σηκώσουν το βάρος των άκρων, που τόσο καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν στην πορεία της ομάδας την περασμένη σεζόν. Υπάρχει φυσικά κι ο Βιεϊρίνια, αλλά για να μπορέσει να ενισχύσει τις συγκεκριμένες θέσεις θα πρέπει πρώτα να βρεθεί λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας. Επιστροφή λοιπόν στη βάση, λίγη ξεκούραση και ξανά στην Ολλανδία, στο Οοστερμπεεκ αυτήν τη φορά την προσεχή Κυριακή με Πρίγιοβιτς – Ουάρντα ως νέες προσθήκες για το δεύτερο και πιο κρίσιμο στάδιο της φετινής προετοιμασίας. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.