5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Μαχερσάλα Άλι – τον Σίντνεϊ Πουατιέ της εποχής μας

O 3ος κύκλος του «True Detective 3» ξεκίνησε δυναμικά κι ο Μαχερσάλα Άλι κέρδισε τις εντυπώσεις. Ενώ ταυτόχρονα κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για το «Πράσινο Βιβλίο». Πόσα ξέρεις για αυτόν;

Η τρίτη σεζόν του «True Detective» ξεκίνησε δυναμικά, με ένα διπλό επεισόδιο που μάς επέστρεψε στον αμερικανικό Νότο και μάς σύστησε ένα νέο έγκλημα (που βασίζεται σε αληθινή «σατανιστική ιστορία») και ένα νέο δίδυμο ντετέκτιβ.

Στο ρόλο του λευκού αστυνομικού ο Στίβεν Ντορφ, αλλά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν που μάς ξεναγεί στο εν λόγω έγκλημα μέσα από τρεις δεκαετίες, ένα ηθοποιός που τα τελευταία τρία χρόνια κλέβει την παράσταση.

Εχει κερδίσει Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και την μεγάλη τιμή να τον αποκαλούν «τον Σίντνεϊ Πουατιέ της εποχής μας».

Ποιος είναι ο Μαχερσάλα Άλι; Διαβάστε 5 πράγματα για αυτόν.

Οχι, δεν μπορείς να προφέρεις σωστά το (πραγματικό) όνομά του Αν νομίζετε ότι κανείς δεν μπορεί να πει «Μαχερσάλα Άλι» εύκολα, προσπαθήστε να διαβάσετε δυνατά το πραγματικό όνομά του: Mahershalalhashbaz. Ναι, ο 44χρονος ηθοποιός γεννήκε ως «Μαχερσαλαλασμπάζ Γκίλμορ» στο Οκλαντ της Καλιφόρνια. Η μητέρα του ήταν, χριστιανή και μάλιστα ιερέας.  Εκείνος όμως, όταν ενηλικιώθηκε, αποφάσισε να αλλάξει θρησκεία και έγινε μουσουλμάνος (της σέκτας των «Αχμαντί»), παίρνοντας το επίθετο «Άλι». Εχει υποστηρίξει πολλές φορές δημόσια τη θρησκεία του απέναντι στον νεοαμερικανικό ρατσισμό κι ότι το Ισλάμ δεν προάγει την τρομοκρατία. Το συγκοπτόμενο «Μαχερσάλα» το έκανε ο ίδιος, όταν είδε ότι στο Χόλιγουντ τον φώναζαν και τον έγραφαν απλά «Μ», καθώς κανείς δεν μπορούσε να προφέρει ολόκληρο το όνομά του.

Μπασκετομπολίστας, ράπερ, ηθοποιός  Σπούδασε στο St. Mary’s College of California (SMC) με υποτροφία στο μπάσκετ. Ομως δεν του άρεσε καθόλου η νοοτροπία των αποδυτηρίων και απέρριψε μια καριέρα στα γήπεδα. Αποφοίτησε το 1996 με πτυχίο στις Επικοινωνίες και παράλληλα των κέρδισαν τα μαθήματα θεάτρου και ηθοποιίας. Για αυτό κέρδισε μια θέση στο California Shakespeare Theater, αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ενώ το 2000 πήρε και το μεταπτυχιακό του στην υποκριτική από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τη δεκαετία του 2000 όμως έκανε παράλληλη καριέρα ως ράπερ, με το ψευδώνυμο «Prince Ali». Το 2007 μάλιστα κυκλοφόρησε και το άλμπουμ «Curb Side Service», όμως επέλεξε να μην το στηρίξει με εμφανίσεις και περιοδείες. Αλλά να αφοσιωθεί στην ηθοποιΐα.

Η πρώτη φορά που τον είδαμε στο σινεμά ήταν το 2008 στην «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του Ντέιβιντ Φίντσερ (θυμάστε τον επιστάτη που βρήκε το μωρό, μαζί με την Ταράζι Χένσον;). Ακολούθησαν εμφανίσεις του στα «Predators», «The Place Beyond the Pines», «Free State of Jones», ενώ κέρδισε και το ρόλο του «Μπογκς» στην τριλογία των «Hunger Games».  

Οσκαρ, SAG, Χρυσές Σφαίρες  από το 2016 ζει την απογείωση της καριέρας του. Για το ρόλο του στο «Moonlight» του Μπάρι Τζέκινς κερδίζει τ0 βραβείο Β’ Αντρικού ρόλου στα Οσκαρ, τα SAG, αλλά και την Ενωση Κριτικών Αμερικής (και επίσης από μία υποψηφιότητα στα BAFTA και τις Χρυσές Σφαίρες). Φέτος έχει ήδη κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα για το «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι, ενώ πιστεύουμε ότι θα είναι σίγουρα και στην οσκαρική πεντάδα.

Πρώτη επιτυχία: στην μικρή οθόνη. Ο ρόλος που τον έκανε να ξεχωρίσει και του έδωσε διεθνή αναγνωρισιμότητα ήταν αυτός του λομπίστα Ντέμι Ντάντον στο «House of Cards». Και σ’ ένα τέτοιο καστ ξεχώρισε ακριβώς για τους ίδιους λόγους που πλέον τον αποκαλούμε «Σίντνεϊ Πουατιέ της εποχής μας». Γιατί μπορεί να αναλάβει ένα ρόλο «με βρώμικα χέρια» και να τον ξεπλύνει μέσα από μία στιβαρότητα κι αξιοπρέπεια που κουβαλά ο ίδιος. Να δώσει δύναμη στην παρουσία του, ενώ παραμένει βουβός. Να κλέψει την παράσταση με διακριτικό τρόπο, ενώ το ταλέντο του είναι εκκωφαντικό. Μην χάνετε λοιπόν τον 3ο κύκλο του «True Detective». Είμαστε την αρχή ακόμα. Οπως ακόμα στην αρχή βρίσκεται και η καριέρα του Μαχερσάλα Άλι. Εχει πολλά ακόμα να δώσει, πολλά ακόμα βραβεία να κερδίσει, πολύ μεγάλο στίγμα να αφήσει στην κινηματογραφική και τηλεοπτική ιστορία. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.