Ακτιβιστές καλούν τον Τσίπρα να δώσει άσυλο στη Μαρία Εφίμοβα

Διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Βαλέτα

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλαν ακτιβιστές κατά της διαφθοράς από τη Μάλτα, καλώντας τον να χορηγήσει άσυλο στη Μαρία Εφίμοβα, τη Ρωσίδα που έδωσε πληροφορίες για ένα σκάνδαλο το οποίο αφορά στην Pilatus Bank της Μάλτας.

Η Εφίμοβα εγκατέλειψε τη Μάλτα μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, η οποία την είχε ταυτοποιήσει ως μία από τις πηγές της. Πρόσφατα παραδόθηκε στην ελληνική αστυνομία, ενώ καταζητείται από τις αρχές της Μάλτας για υπεξαίρεση 2.000 ευρώ από την Pilatus Bank, στην οποία εργαζόταν, αν και η ίδια ισχυρίζεται πως είχε εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει τα χρήματα.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες της Εφίμοβα, η Γκαλίτσια αποκάλυψε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας ήταν η ωφελούμενη από μία μυστική εταιρεία στον Παναμά, μέσω της οποίας λάμβανε παράνομα χρήματα, μεταξύ άλλων και από την Pilatus Bank.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα, οι ακτιβιστές, που σήμερα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Βαλέτα, υποστηρίζουν πως είναι γελοίο να καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης η Εφίμοβα για «ασήμαντες, ιδιωτικές αντιδικίες» και τονίζουν πως η δίωξη πληροφοριοδοτών σε τόσο υψηλό επίπεδο αποτελεί προειδοποίηση σε άλλους να μην ανοίξουν τα στόματά τους. «Μία δημοσιογράφος δολοφονήθηκε, και η πηγή της είναι αντιμέτωπη με δαιμονοποίηση, εξορία, σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, και τώρα σύλληψη και κράτηση», επισημαίνουν.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι οι αξίες της ελευθερίας της έκφρασης είναι σημαντικότερες από μία ενδεχόμενη υπεξαίρεση 2.000 ευρώ και δηλώνουν διατεθειμένοι να αποζημιώσουν οι ίδιοι την τράπεζα για το ποσό που ισχυρίζεται ότι υπεξαίρεσε η Εφίμοβα.

Υπενθυμίζεται ότι η 36χρονη Εφίμοβα οδηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκιση της και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής της στη Μάλτα.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.