The Journey Down Review

And way down we go...Τα point and click Adventures είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών.

And way down we go…

Τα point and click Adventures είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών. Έγιναν πολύ δημοφιλή στα 90s, με αριστουργήματα όπως το πολυαγαπημένο Τhe Secret of Monkey Island, και μετά εξαφανίστηκαν εντελώς. Οι φάνς του είδους όμως, μπορεί να μην είναι πάρα πολλοί, αλλά είναι σίγουρα πιστοί. Και έτσι, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διάφορα τέτοια παιχνίδια να παράγονται από μικρά studios, με την οικονομική υποστήριξη των σκληροπυρηνικών οπαδών του genre. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και το The Journey Down.

To 2010 το σουηδικό studio Skygoblin κυκλοφόρησε ένα δωρεάν παιχνίδι που λεγόταν The Journey Down: Over the Edge. Οι θετικές κριτικές που απέσπασε οδήγησαν στην κυκλοφορία του HD Remake του το 2012, το οποίο λεγόταν απλά The Journey Down: Chapter One. Tα chapters 2 και 3 κυκλοφόρησαν αντίστοιχα το 2014 και το 2017, μετά από μια πολύ επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter. Φέτος το καλοκαίρι, και τα 3 Chapters έρχονται στο Nintendo Switch, με τα δύο πρώτα να είναι ήδη διαθέσιμα και το τρίτο να φτάνει στις 5 Ιουλίου.

To story του The Journey Down δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, αλλά είναι αρκετά καλό ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίχτη μέχρι το τέλος. Στην πόλη του St. Armando, ο Bwana και ο Kito δουλεύουν στο πρατήριο διανομής καυσίμων του θετού πατέρα τους Kaonandodo, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς αρκετά χρόνια πριν. Εκεί εμφανίζεται μια μέρα η ακαδημαϊκός Lina, ψάχνοντας ένα μυστηριώδες βιβλίο που είχε στην κατοχή του ο Kaonandodo. Τη Lina όμως ακολουθούν τα τσιράκια της μυστηριώδους εταιρίας Armando, η οποία ελέγχει τα πάντα στην πόλη. Το τρίο αναγκάζεται σε φυγή, και πρέπει να ανακαλύψει τι σχεδιαζει η Armando και τι συνέβη στον Kaonandodo.

Αν και ακούγεται αρχικά λίγο σαν κλισέ ταινία δράσης, η ιστορία δεν επιμένει ιδιαίτερα στο δράμα της κατάστασης. Αγγίζει θέματα όπως διαφθορά, οικογενειακή ιστορία και οικονομικά προβλήματα χωρίς να γίνεται “βαριά”, και να χάνει το χιούμορ της. Ο Bwana είναι πολύ συμπαθητικός πρωταγωνιστής και οι ατάκες του είναι καλογραμμένες. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι και αυτοί στην πλειοψηφία τους ενδιαφέροντες και αστείοι, αν και το voice acting για αυτούς είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριο.

Το gameplay είναι χαρακτηριστικό ενός point and click Adventure, χωρίς να εισάγει τίποτα ριζοσπαστικό. Τα puzzles είναι στο σωστό επίπεδο δυσκολίας, ώστε να αποτελούν πρόκληση χωρίς να οδηγούν τον παίκτη να ψάξει την απάντηση σε κάποιο walkthrough. Κάποια είναι αρκετά πρωτότυπα και απαιτούν λίγη περισσότερη “αντισυμβατική” σκέψη. Τα controls είναι σχετικά απλά, ενώ όσοι από εσάς δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε controller, μπορείτε να παίξετε αποκλειστικά μέσω της οθόνης αφής του Switch.

To The Journey Down έχει έντονες Αφρο-Καραϊβικές επιρροές. Οι πρωταγωνιστές είναι βασισμένοι σε μάσκες των αφρικανικών φυλών Chokwe και Makonde, το soundtrack έχει jazz και reggae ρυθμούς, ενώ η προφορά των πρωταγωνιστών θυμίζει έντονα Καραϊβική. Τα διάφορα σκηνικά που βλέπουμε είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Πολύ θετική εντύπωση μου έκανε επίσης η ύπαρξη και η ποιότητα των cutscenes.

To review βασίστηκε στις ψηφιακές εκδόσεις των δύο πρώτων επεισοδίων του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, οι οποίες μας παραχωρήθηκαν από την Blitworks.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.