Τι επιπτώσεις θα είχε ένα Brexit χωρίς συμφωνία;

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ενός «άτακτου Brexit» μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου του 2019. Οι εσωτερικές διαφωνίες και οι προβληματισμοί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να διχάζουν το κυβερνών...

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ενός «άτακτου Brexit» μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου του 2019.

Οι εσωτερικές διαφωνίες και οι προβληματισμοί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να διχάζουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία. Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υπερασπίζεται το σχέδιό της για μια στενή ειδική σχέση, την ώρα που ένα σημαντικό μέρος του κόμματός της ζητούν ένα «σκληρό Brexit». Η έκβαση των συνομιλιών για το Brexit, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη, καθώς οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται πρόθυμες να υποχωρήσουν από τις κόκκινες γραμμές. «Η διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για το Brexit, δεν έχει αντιπροτείνει ένα δικό του σχέδιο. Στέκεται μόνο στους κανόνες και αναμένει από τη Βρετανία να υποχωρήσει μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό δεν θα το αποκαλούσα διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά στου Times ο ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φόξ.

Την ίδια στιγμή η στήριξη των Βρετανών στην Τερέζα Μέι, σχετικά με τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις, φαίνει πως έχει περιοριστεί σημαντικά πέφτοντας στο 22%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB International. Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Σημειώνεται, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 η επιδοκιμασία των Βρετανών για τον τρόπο που η βρετανική κυβέρνηση χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ είχε ανέλθει έως και στο 55%. Έκτοτε, ωστόσο, ελαττώθηκε, την ώρα που η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας δίνει μάχη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα καθορίζει τις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε 2.000 ενήλικες, το 60% των ερωτηθέντων δεν νιώθει σιγουριά ότι η Τερέζα Μέι θα συνάψει την πιο συμφέρουσα συμφωνία, ένα ποσοστό αυξημένο από το 56% τον περασμένο μήνα. Την ίδια στιγμή, μόλις το 22% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα καταφέρει να συνάψει την ορθότερη για τους Βρετανούς συμφωνία.

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο. Και υπάρχει μια πιθανότητα ότι, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να την απορρίψει. Ωστόσο, το άρθρο 50 προβλέπει ότι η αποχώρηση θα γίνει αυτομάτως, στην καταληκτική ημερομηνία, εκτός εάν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία για παράταση του χρονοδιαγράμματος. Συνεπώς, η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωπαική Ένωση τον επόμενο Μάρτιο χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.