Πορτογάλος που πανηγυρίζει σαν…Έλληνας!

Συγκινητικός. Απολαυστικός. Με μνήμη…ελέφαντα. Αγαπάει την Ελλάδα περισσότερο από την χώρα του και χαίρεται για κάθε επιτυχία της σε αθλητικό επίπεδο.

Συγκινητικός. Απολαυστικός. Με μνήμη…ελέφαντα. Αγαπάει την Ελλάδα περισσότερο από την χώρα του και χαίρεται για κάθε επιτυχία της σε αθλητικό επίπεδο. Η παραμονή του για περίπου 4 χρόνια εδώ, στην παιδική του ηλικία…τον στοίχειωσε για το υπόλοιπο της ζωής του. Το όνομά του Λουίς Μιγκέλ Κορέια. Θα ήθελε όμως να λέγεται και…Κορέιας.


Aριστερά στην πάνω σειρά ο Σεβεριάνο Κορέια, προπονητής του Άρη για μία διετία

Ο πατέρας του Σεβεριάνο Κορέια, ήταν προπονητής του Άρη την διετία 1967-69 και μάλιστα το 1969, υπό τις οδηγίες του έγινε η 1η ομάδα της Μακεδονίας, που κατάφερε να διασπάσει το περίφημο ΠΟΚ, με την περίφημη 3η θέση που κατέλαβε στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής. Τη σεζόν 1969-70 ανέλαβε την Προοδευτική, για να επανέλθει στην Ελλάδα τη σεζόν 1973-74 για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση πάθους του Μιγκέλ με την Ελλάδα. Μία συνέντευξη περίπου 15 λεπτών, στην Λισαβόνα, με τον επιμελητή της στήλης για το διεθνές ποδόσφαιρο, στην κορυφαία πορτογαλική εφημερίδα «A Bola», μοιάζει σαν να διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα. Μπορείς να μιλάς μαζί του για ώρες και να θυμάται ατελείωτες ιστορίες, που οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Τέτοιες ιστορίες χαίρεται να εξιστορεί. Και να συγκινείται.   


Ο μικρός Μιγκέλ με…μαγκιά Σαλονικιώτικη

Μπορούμε άνετα να πούμε ότι είσαι ένας Έλληνας Πορτογάλος;
 Δεν ξεχνώ ποτέ αυτά που έζησα στη Θεσσαλονίκη. Εργάζομαι στην A Bola 36 χρόνια και έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα για δουλειά, όπως με την Πόρτο, όταν έπαιζε τρία συνεχόμενα χρόνια με τον Ολυμπιακό, αλλά και με τον Παναθηναϊκό όταν έπαιξε και αυτός με την Πόρτο και μάλιστα είχε νικήσει στο Ντραγκάο με γκολ του Μάρκου. Το 2004 επίσης ήμουν κοντά στην Εθνική Ελλάδος για 36 ημέρες, μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου στην Πορτογαλία. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την Ελλάδα. Κανονικά είναι  η πατρίδα μου! 

                     Ο ΠΑΛΛΑΣ ΑΠΟ…ΠΑΠΑΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ 
 Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του μεταπολεμικού Άρη είναι αναμφισβήτητα ο Θόδωρος Πάλλας. Πρόκειται για μία θρυλική μορφή που φόρεσε την φανέλα του Άρη σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, στα τέλη του ’60, καθ ‘όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και για ολόκληρο σχεδόν το 1980, πριν πάει στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του.
«Τον Πάλλα τον βρήκε ο πατέρας μου.


 
Έψαχνε για τον Άρη ένα δεκάρι και του είπαν να δει ένα παιχνίδι από την Γ΄Εθνική. Όταν τελείωσε το παιχνίδι ο πατέρας μου είπε, εγώ δεν θέλω το δεκάρι, θέλω αυτόν που παίζει αριστερό μπακ.Του μίλησε και τον έπεισε να έρθει στον Άρη γιατί ήθελε να γίνει…παππάς. Αυτός ήταν ο Θόδωρος Πάλλας, που μετέπειτα έκανε μεγάλη καριέρα στον Άρη».


Ο Σεβεριάνο Κορέια ήταν ιδαίτερα αγαπητός στη Θεσσαλονίκη                   
                           
                                      Ο ΑΘΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

«Όταν ο Άρης κληρώθηκε να παίξει με την μεγάλη Μπενφίκα το 1979, ο Πάλλας ήταν ο μοναδικός παίκτης που είχε απομείνει από την ομάδα του πατέρα μου και για μένα ήταν η πρώτη μου δουλειά στην A Bola. Ήμουν 16 χρόνων. Έβλεπα πολλά παιχνίδια, αλλά και τις προπονήσεις του Άρη και έγραφα στην εφημερίδα, ότι αν ο Άρης κέρδιζε κάποιο πέναλτι, θα το εκτελούσε ο Πάλλας που προτιμούσε πάντα την αριστερή γωνία του τέρματος. Tότε στην Μπενφίκα ήταν τερματοφύλακας ο Μανουέλ Μπέντο. Προπονητής στον Άρη ήταν ο Πέπε Σασία που την ημέρα που βγήκε η εφημερίδα ήταν στην Λισαβόνα. Ήταν Ουρουγουανός και είχε παίξει ένα αγώνα, ως παίκτης, για το Intercontinental Cup με την Πενιαρόλ απέναντι στην Μπενφίκα και ο Σασία είχε πετύχει και τα δύο γκολ της νίκης των Ουρουγουανών. Αυτό το ματς είχε γίνει το 1961.


Εφημερίδα της εποχής για τον θρίαμβο της Πενιαρόλ επί της Μπενφίκα

Μετά από 18 χρόνια, ο Σασία ήταν προπονητής στον Άρη και αντιμετώπιζε πάλι την Μπενφίκα, αυτή την φορά ως προπονητής του Άρη. Όταν γύρισε στην Ελλάδα μου είπε: «Μιγκέλ το παιχνίδι θα γίνει σε έναν μήνα, δεν μπορείς να γράφεις στην A Bola, ότι γίνεται στις προπονήσεις του Άρη. Δεν θα σε αφήσω να δεις άλλη προπόνηση της ομάδας». 

Έφτασε η ώρα του μεγάλου αγώνα για τον 1ο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ο Μιγκέλ ήταν φυσικά στο γήπεδο. 
«Πριν από το παιχνίδι, συνομίλησα με τον Μπέντο και του είπα, αν εκτελέσει πέναλτι ο Πάλλας, πρόσεχε γιατί τα εκτελεί πάντα αριστερά. Ο Άρης προηγήθηκε με 1-0, με γκολ του Κούη στο 16ο λεπτό και λίγο αργότερα κέρδισε πέναλτι. Εγώ έκανα σινιάλο με το αριστερό χέρι στον Μπέντο, αυτός με είδε, έπεσε στην αριστερή γωνία, αλλά ο Πάλλας το εκτέλεσε στη δεξιά γωνία! Τελικά ο Άρης πέτυχε μεγάλη νίκη με σκορ 3-1. Στο τέλος εγώ φοβήθηκα να πάω στον Μπέντο και αυτός με είδε και μου είπε: «Μιγκέλ μη φοβάσαι, στο 2ο παιχνίδι ο Άρης θα χάσει 5-0 στην Λισαβόνα». Εγώ του είπα δεν θα είναι εύκολο απέναντι σε αυτή την ομάδα να πετύχετε 5 γκολ. Και τελικά έτσι έγινε.


Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις του Άρη με την Μπενφίκα

Στην Λισαβόνα, η Μπενφίκα προηγήθηκε με 2-0 και είχε σκορ πρόκρισης, αλλά στο 80΄ ο Σεμερτζίδης  σκόραρε και έδωσε την πρόκριση στον Άρη. Στη συνέχεια πέρασε και την Περούτζια και αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την Σεντ Ετιεν (4-1 ήττα στην Γαλλία, ισοπαλία 3-3 στην Θεσσαλονίκη). Βέβαια εγώ ήμουν πολύ χαρούμενος που ο Άρης πέρασε την Μπενφίκα. Εγώ είμαι πάντα Άρης!»   
                                           
                                                  ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 2004
«Την πρώτη ημέρα που έπαιξε η Πορτογαλία με την Ελλάδα, με είχαν πάρει από την χώρα σας τηλέφωνο και εγώ είχα πει ότι μακάρι οι δύο ομάδες να παίξουν και στον τελικό.
Και τελικά έτσι έγινε. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν πήγα να κάνω δουλειά για τον τελικό και τελείωσε το παιχνίδι, όλοι οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι έκλαιγαν για την ήττα της Πορτογαλίας και εγώ από την άλλη πλευρά έκλαιγα από συγκίνηση για τη νίκη της Ελλάδας!

Ποτέ δεν ξεχνώ την Ελλάδα, εκτός από τις φορές που έχω έρθει για δουλειά στη χώρα σας, έχω έρθει κάποιες φορές και για διακοπές. Ο πατέρας μου πέρασε υπέροχα χρόνια στην Ελλάδα, το ίδιο και η μητέρα μου, η οποία μάλιστα πήγε στην Ελλάδα πριν από περίπου 15 χρόνια και οι παλιοί παίκτες του Άρη ήξεραν ότι η μητέρα μου ήταν εκεί και την προσκάλεσαν σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι του Άρη. Στο ημίχρονο είπαν στα μεγάφωνα ότι στο γήπεδο είναι η γυναίκα του πρώην προπονητή του Άρη, Σεβεριάνο Κορέια και όλο το γήπεδο χειροκρότησε και η μητέρα μου έκλαψε.

Στην Πορτογαλία δεν θα μπορούσε να ζήσει κάποιος τέτοιες στιγμές. Για παράδειγμα θα σου πω ότι αν ο γιός ή η γυναίκα του Σβεν Γκόραν Έρικσον, που κέρδισε πρωταθλήματα Πορτογαλίας με την Μπενφίκα και την οδήγησε σε 2 Ευρωπαϊκούς τελικούς, έρθουν στην Πορτογαλία, κανείς δεν θα τους γνωρίσει. Θα περάσουν απαρατήρητοι.
    
   
   ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ – ΜΙΓΚΕΛ ΚΟΡΕΪΑ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΚΟΚΚΑΛΟ»!  

«Όταν ο Φερνάντο Σάντος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2001 για την ΑΕΚ και εγώ πήγα μαζί του ως απεσταλμένος της εφημερίδας μου, δεν ήξερε τίποτα γι΄αυτή την χώρα. Είχα γράψει τότε ένα κείμενο στην A Bola, ότι είναι ο 2ος Πορτογάλος προπονητής, μετά τον πατέρα μου, που θα δουλέψει στην Ελλάδα και ότι αν κάνει καλή δουλειά και ο κόσμος καταλάβει ότι εργάζεται σκληρά για να φέρει επιτυχίες, θα τον αγαπήσουν τόσο πολύ, που δεν θα ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα.

Όταν γύρισε στην Πορτογαλία για διακοπές και ενώ είχε ήδη κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον Ολυμπιακό, παρότι είχε διαβάσει το κομμάτι μου στην A Bola, δεν μου είπε τίποτα. Εγώ ήμουν στεναχωρημένος γι΄αυτή την αντιμετώπιση από τον Σάντος. Του έγραφα τόσο καλά λόγια για την αξία του και αυτός το προσπέρασε.

Μετά από έναν χρόνο, είχα έρθει στην Ελλάδα και ο Σάντος πριν μιλήσει με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους που είχαν πάει στο αεροδρόμιο, με είδε από μακριά και μου είπε: «Μιγκέλ είχες δίκιο. Αυτά που είχες γράψει αποδείχτηκαν αληθινά. Είμαι μόνο έναν χρόνο στην ΑΕΚ και έχω εκπλαγεί από την ωραία ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και αυτά που έχω ζήσει σε τόσο μικρό διάστημα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Αν μπορέσω θέλω να μείνω για πάντα στην Ελλάδα». Και τελικά έμεινε συνολικά 12-13 χρόνια. αγαπάμε τόσο πολύ αυτή την χώρα!»


         
          ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ Ο ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ
Η Μπενφίκα είναι η κατεξοχήν ομάδα από την Πορτογαλία που «αγοράζει» Έλληνες παίκτες. Μαχαιρίδης, Κατσουράνης, Φύσσας, Καραγκούνης, Μήτρογλου. Και τώρα παίζουν οι Σάμαρης, Βλαχοδήμος. 

«Ο Σάμαρης είναι ένας πολύ αγαπητός παίκτης στους οπαδούς της Μπενφίκα. Μπήκε γρήγορα στη νοοτροπία της ομάδας και έμαθε αμέσως πορτογαλικά. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί δεν παίζει με τον Ρουί Βιτόρια. Το καλοκαίρι είχε προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού, όπως από την Ρωσία (Ζενίτ) αλλά και από άλλες ομάδες, όμως ο Ρουί Βιτόρια δεν τον άφησε να φύγει, παρά το γεγονός ότι δεν παίζει πολλές φορές. Προφανώς πιστεύει ότι μέσα στα αποδυτήρια είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης και γι΄αυτό τον κράτησε.

Είναι πολύ καλός παίκτης, με πολλές συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος και μπορεί να μην έχει ρυθμό, όταν όμως μπαίνει στο γήπεδο, κάνει καλή δουλειά και οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν παίζει περισσότερες φορές. 

Είναι πολύ σημαντικό για τον Βλαχοδήμο που ήρθε και καθιερώθηκε αμέσως. Είναι πολύ μικρός ακόμη, είναι 24 χρόνων και έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, μπορεί να «μεγαλώσει» ακόμη σαν τερματοφύλακας. Έχει έρθει σε μία πολύ καλή ομάδα, που παίρνει πρωταθλήματα, παίζει συνεχώς στην Ευρώπη και του δίνεται η ευκαιρία στην Μπενφίκα να γίνει καλύτερος και μακάρι να παίξει και στην Εθνική Ελλάδος, που ξέρω ότι το θέλει και ο ίδιος πολύ. Μέχρι τώρα ο Μίκαελ Σκίμπε δεν τον έχει καλέσει, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.