Ζητείται πρόοδος…

"Οσο δεν έρχονται αποτελέσματα και πειστικές εμφανίσεις η πίεση αυξάνεται", γράφει μεταξύ άλλων ο Κωστής Μπότσαρης στο blog του.

Με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πέλκα ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 (34′ Μασούρας – 15′ Πέλκας) στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και πολλαπλασίασε κατά τί τις πιθανότητές του να είναι αυτός που θα πάρει το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, έχοντας να διαχειριστεί ένα θετικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα στον δεύτερο αγώνα μεταξύ των δυο ομάδων που θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου στις 19.30.
 
Μια αγωνιστική παράσταση η οποία σ’ επίπεδο σκορ μπορεί να ικανοποιεί κόντρα σ’ έναν «φρέσκο», γεμάτο από ενέργεια αντίπαλο, από τις θετικές εκπλήξεις της φετινής σεζόν, αφού αρκεί να μη σκοράρει ο Πανιώνιος για να πάρει την πρόκριση ο «Δικέφαλος», όχι όμως και σ’ επίπεδο γενικότερης εμφάνισης. Μπροστά σε αρκετούς οπαδούς του, ο ΠΑΟΚ παρουσίασε ότι καλύτερο είχε στο πρώτο ημίωρο, διάστημα το οποίο προηγήθηκε στο σκορ με ένα εξαιρετικό σουτ του Πέλκα, ενώ έχασε και τη σπουδαιότερη ευκαιρία του με τον ίδιο ποδοσφαιριστή λίγο μετά να σημαδεύει το δοκάρι σε κεφαλιά από κόρνερ του Μακ.
 
Την ίδια ώρα, σε μια από τις προσπάθειές τους οι γηπεδούχοι να βρουν ανοργάνωτη την άμυνα οι γηπεδούχοι, ο Μπαργκάν έβγαλε ανενόχλητος τη σέντρα από αριστερά με τον Κόστα να είναι ο πιο κοντινός αντίπαλός του και να μην τον πιέζει, ο Κοροβέσης έμεινε στο κέντρο της άμυνας για να καλύψει το κενό που δημιούργησε το ντόμινο των αλληλοκαλύψεων για το δεξί άκρο της ίδιας γραμμής, με συνέπεια όλων αυτών να βρεθεί ο Μασούρας στην πλάτη της και με καρφωτή κεφαλιά να διαμορφώσει το τελικό σκορ.
 
Από εκεί και πέρα, ότι ακολούθησε δεν άλλαξε σημαντικά την εικόνα του αγώνα, ούτε καν η είσοδος των Ζάιρο (56′ αντί του Μακ), Μυστακίδη (82′ αντί του Ροντρίγκεζ), Σάμπο (89′ αντί του Πέλκα), με τις δυο τελευταίες να μην έχουν ουσιαστικά και σημαντικό χρόνο για να κριθούν επαρκώς. Ανασταλτικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό, παρά τις σαφείς αδυναμίες και την κακή μέρα αρκετών, κι ιδίως του Σκόνδρα που φανερά ήταν εκτός ρυθμού επηρεασμένος από μια ακόμη περίεργη σεζόν γύρω από τον ίδιο και τον ρόλο του στην ομάδα, ωστόσο αυτό ήταν σαφώς πιο εμφανές δημιουργικά. Εκεί όπου δεν υπήρξαν συνεργασίες, ειδικά ανάμεσα στη μεσαία και την επιθετική γραμμή, σ’ αυτό το … μείγμα 4-2-3-1 με 4-3-3, ανάλογα με την περίσταση.
 
Η τριπλέτα Τζιόλη-Τσίμιροτ-Πέλκα δεν μπόρεσε να ελέγξει και να σταθεί στο κέντρο, παίρνοντας τον έλεγχο και μοιράζοντας παιχνίδι είτε κάθετα, είτε στα πλάγια, κατάσταση που είχε να κάνει και με τους κακούς ακραίους Μακ – Ροντρίγκεζ. Πολλές κακές επιλογές, πολλά λάθη με αποτέλεσμα την ανασφάλεια, την υποχώρηση σε μέτρα στο γήπεδο και τις μεγάλες αποστάσεις που καθιστούσαν δύσκολη έως απίθανη την ορθολογική ανάπτυξη.
 
Ούτε από «στημένες» φάσεις μπόρεσε να πάρει κάτι πιο ουσιαστικό ο ΠΑΟΚ, πλην αυτής που είχε το δοκάρι κι όπως είναι λογικό, όλα αυτά προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια. Η δυστοκία στην εξασφάλιση ενός καλού αποτελέσματος τον τελευταίο καιρό μακριά από την Τούμπα παραμένει αξεπέραστος σκόπελος κι αναζητείται λύση. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την αγωνιστική σταθερότητα. Οσο δεν έρχονται αποτελέσματα και πειστικές εμφανίσεις η πίεση αυξάνεται, η ανασφάλεια πολλαπλασιάζεται κι αυτό έχει αντίκτυπο στο παιχνίδι της ομάδας. Ενα λάθος δημιουργεί – σχεδόν – πανικό, την ίδια στιγμή που αντίστοιχο λάθος του εκάστοτε αντιπάλου περνά ανεκμετάλλευτο. Σα να μην είναι κανείς σίγουρος για τίποτα …
 
Πλέον, οι λύσεις ανάγκης δε βγάζουν άσο από το μανίκι κι οι τραυματισμοί συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα απουσιών σε πρόσωπα που έδιναν λύσεις. Την ίδια στιγμή, η πλέον δεδηλωμένη σφοδρή επιθυμία της τεχνικής ηγεσίας για έναν μεσοπεπιθετικό ποδοσφαιριστή παραμένει ευσεβής πόθος τρεις ημέρες πριν από τη λήξη και της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, την ίδια στιγμή που έχουν γίνει δυο κινήσεις, αμφότερες στην άμυνα. Οχι πως δεν ήταν αναγκαίες, αλλά μοιάζει οξύμωρο ως φαινόμενο παρά τη λογική του. Αυτό που δεν έχει λογική είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται για μια ακόμη φορά. Κι όχι μόνον στα μεταγραφικά.
 
Το καλοκαίρι υπήρξε η ανάγκη για την απόκτηση τερματοφύλακα κι όπως είναι γνωστό αυτός ήταν ο Ρόμπιν Ολσεν, για τον οποίον και δαπανήθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Εξι μήνες μετά ο Σουηδός δόθηκε ως δανεικός στην Κοπεγχάγη αποτελώντας μια πρώτη αποτυχία του αθλητικού διευθυντή στις επιλογές του και μια – ακόμη – γενικότερα σ’ επίπεδο ευθυνών ως προς τη διαχείρισή του εν λόγω ποδοσφαιριστή, ο οποίος, έχοντας δώσει μεν αγωνιστικές αφορμές τη μια εβδομάδα δεν υπολογίζονταν, την  άλλη επιστρατεύονταν κι όταν απέδωσε σύμφωνα με τις προσδοκίες αυτών που τον επέλεξαν, αντικαταστάθηκε στο αρχικό σχήμα από τον μόλις τριών ημερών ποδοσφαιριστή της ομάδας, Βελλίδη.
 
Οι διαδοχικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα, παρά τη σοβαρή αιτία των πολλών τραυματισμών, έχουν σημαντικό μερίδιο υπαιτιότητας στην έλλειψη συνοχής και λειτουργιών της ομάδας, γιατί άλλο προπόνηση, άλλο αγώνας. Και στο γενικότερο θέμα της διαχείρισης μπαίνει κι αυτό του Μπερμπάτοφ. Το ζητούμενο για τον Βούλγαρο επιθετικό ήταν και παραμένει η αξιοποίησή του καθώς οι ικανότητές του δεν αμφισβητούνται από κανέναν.
 
Η βοήθεια που παρέχεται από έναν προπόνητη εκτός γηπέδου σε προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς είναι λίγο ή πολύ δεδομένες, ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε τεχνικού. Ωστόσο, πολύ πιο ουσιαστική είναι η βοήθεια που του παρέχει εντός αγωνιστικών συνθηκών, δηλαδή πώς τον αξιοποιεί, τί ζητάει από αυτόν, πώς τον υποστηρίζει με το παιχνίδι της ομάδας του κι όχι αν δεν του ζητάει να κάνουν ότι όλοι οι υπόλοιποι σ’ επίπεδο υποχρεώσεων. Αλλωστε γι’ αυτό ο συγκεκριμένος είναι αυτός που είναι, γι’ αυτό κι έχει καταφέρει όσα έχει καταφέρει, γι’ αυτό κι έχει τις οικονομικές απολαβές που έχει. Κι η όποια δημόσια αντιπαράθεση μόνον καλό δεν κάνει, κάτι που ισχύει και για τις δυο πλευρές.
 
Αν ήταν κάθετα αντίθετος στην παρουσία του ας το δήλωνε εξ αρχής με όποιες συνέπειες κι αν ακολουθούσαν. Από τη στιγμή όπως που το αποδέχτηκε ως κίνηση, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μην αποτελεί πρόβλημα – αντί να ισχύει το εκ διαμέτρου αντίθετο – ο ρόλος του στην ομάδα. Ειδικά σ’ ένα σύνολο που αποδεδειγμένα πάσχει από ισχυρές προσωπικότητες και με τον ίδιο να έχει δείξει απτά δείγματα υποχωρητικότητας αγωνιζόμενος μέχρι και σε θέση που δεν είχε αγωνιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα καριέρας του. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που ο Κροάτης τεχνικός θα έπρεπε να έχει την αρωγή όλων όσων βρίσκονται γύρω του για να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να μην υφίσταται πλέον.
 
Η κατάσταση δε μοιάζει να είναι καλή και τα όποια λόγια πλέον περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού πάντα οι πράξεις και στην προκειμένη περίπτωση τ’ αποτελέσματα κάνουν τη διαφορά. Για μια ακόμη φορά πρέπει να τονιστεί πως η αλλαγή προσώπων, όπως συνέβαινε τόσο καιρό τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αλλά και με όλα όσα συμβαίνουν η εμπιστοσύνη κι η διάθεση στήριξης δείχνει να κλονίζονται σημαντικά σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, σε μια ιδιαίτερη καμπή της σεζόν.
 
Η περιορισμένη εμπειρία του κ. Τούντορ σε συνδυασμό με τον ισχυρό χαρακτήρα και προσωπικότητα που τον συνόδευσαν ως βασικά του στοιχεία ως ποδοσφαιριστή δικαιολογούν αρκετά από λάθη που έχουν γίνει, όμως αυτό που κατά την ταπεινή προσωπική άποψη του υπογράφοντα είναι αδικαιολόγητο είναι η έλλειψη στήριξης από τους ανθρώπους που έχουν τον ρόλο αυτόν μέσα στην ομάδα. Κι είναι κρίμα κι άδικο να πάει άλλη μια προσπάθεια χαμένη πριν καλά καλά μπορέσει ν’ αξιολογηθεί με την υπόθεση του τί θα συνέβαινε αν ήταν όλα όπως έπρεπε, ερώτημα που απασχόλησε και τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο μια ομάδα να μην έχει ανάγκη οικονομικών πόρων και να μην μπορεί να βρει την αγωνιστική της υγεία.
 
Η επόμενη προσπάθεια θα γίνει αύριο στην Τούμπα, στις 19.30 κόντρα στον Ατρόμητο. Μια ομάδα ποιοτική μεν που συνεχίζει όμως να ψάχνει τον καλό της εαυτό έχοντας μεγάλη ανάγκη βαθμό-ούς. Με τον ΠΑΟΚ να αποζητά την αντίδραση, την απάντηση, την απόδειξη για αγωνιστική πρόοδο έχοντας όμως και σημαντικότατες απουσίες αφού τραυματίες και τιμωρημένοι συνιστούν μια σημαντική συνολικά απουσία έχοντας εκτός τους Γλύκο, Κωνσταντινίδη, Λέοβατς, Τζαβέλλα, Χαρίση, Μπερμπάτοφ, Αθανασιάδη. Μοναδική θετική είδηση η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς των Βίτορ, Κίτσιου. Σήμερα αναμένεται να κλείσει κι η απόκτηση του Χατζησαϊα, ελπίζοντας πως θα δοθεί – επιτέλους – λύση σε σημαντικά προβλήματα στην άμυνα της ομάδας. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους ….  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.