BlacKkKlansman Review

Δώσε τόπο στην οργή, όντας cool.Τη δεκαετία του '70, η Αμερική είναι μια κοινωνία με πλείστες...

Δώσε τόπο στην οργή, όντας cool.

Τη δεκαετία του ’70, η Αμερική είναι μια κοινωνία με πλείστες αναταραχές και φυλετικές διαταραχές. Ο Ron Stallworth, ο πρώτος Αφροαμερικανός ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος Colorado, αναλαμβάνει μια μεγάλη αποστολή για την φυλετική του κοινότητα. Να παρεισφρήσει στην τοπική οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν.

Είναι η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Αφροαμερικανού Spike Lee, ενός ιδιαίτερου δημιουργού, που στην προκειμένη φτιάχνει μια επίκαιρη πολιτική κωμωδία, διανθισμένη με μπόλικο χιούμορ και ένα μωσαϊκό χαρακτήρων, διαφόρων αποχρώσεων. Ο Lee, έμπειρος πλέον κινηματογραφιστής, απλώνει στο πανί μια πλειάδα χαρακτήρων, πρωταγωνιστών και μη, όλοι τους δουλεμένοι στο χαρτί κατά το έπακρον, με άρτια υποκριτική, ενώ στις πρόβες μάλλον χύθηκε αρκετός ιδρώτας από cast και σκηνοθέτη, κάτι που ανταμείβει πλήρως και το θεατή και τους δημιουργούς. Παρά τις πολλές φιλοσοφικές αστοχίες του και για να είμαστε δίκαιοι, το φιλμ κυλά ευχάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια χωρίς κοιλιές, ενώ ο Lee, έχει συνεχώς σεναριακές λύσεις και άσσους, για να κρατήσει το ενδιαφέρον και να το πάει παρακάτω με ποικίλους τρόπους και άρτια κινηματογραφική αφήγηση.

Δυνατό χαρτί, ο πρωταγωνιστής J.D.Washington, που αποδίδει εξαιρετικά τον κεντρικό χαρακτήρα, ενώ άψογος είναι και ο Adam Driver (Star Wars), ως ο δευτεραγωνιστής αστυνομικός που εισχωρεί στην Ku Klux Klan, με τον Driver να επιδίδεται σε μια μεστή ερμηνεία, άκρως πειστική, ενώ σε πολλές σκηνές με τον J.D Washington αποτελούν άριστο δίδυμο, που σου μένει και μετά τη θέαση του φιλμ. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες (κάποιοι επιτηδευμένα καρικατούρες), που συμπληρώνουν με τον πιο ταιριαστό τρόπο τις εικόνες του Lee, ο οποίος αποθανατίζει με εντυπωσιακό τρόπο την πολυτάραχη αμερικανική κοινωνία του ’70, με τα ζεστά χρώματα της φωτογραφίας, τις αφάνες και κομμώσεις της εποχής, τα αέρινα φορέματα και ενδύματα. Γενικώς, το φιλμ διαθέτει πολύ προσεγμένη καλλιτεχνική διεύθυνση που ταξιδεύει το θεατή, ωστόσο, εκεί που ο Spike Lee υστερεί κατά πολύ, είναι στην στοχαστική ερμηνεία των πραγμάτων και γεγονότων.

Δυστυχώς ο δημιουργός, παρασυρμένος από έντονη συναισθηματική φόρτιση, αποδεικνύεται εν τέλει, μυωπικός στην ανάγνωση των αιτιών και αφορμών, που οδηγούν σε αντίστοιχες κοινωνικές εκφάνσεις, όπως ο ρατσισμός εναντίων των Αφροαμερικανών στα ’70s, ακουμπώντας επιδερμικά και χωρίς βαθύ στοχασμό μια μεγάλη μάζα κοινού που σίγουρα θα ζητωκραυγάσει και θα εντυπωσιαστεί. Ωστόσο, το πολύ σκεπτόμενο ακροατήριο, θα εντοπίσει τις όποιες αστοχίες και το έντονο συνθηματολογικό (και παιδαριώδες σε σημεία) ύφος που διατρέχει το φιλμ, σαν αδυναμία αντίληψης του δημιουργού, να ερμηνεύσει τα πράγματα με νηφαλιότητα και δίχως φανφάρες, που δυστυχώς εδώ δεν αποφεύγεται. Ο Spike Lee νοηματικά, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, παρά τις καλές του προθέσεις, ωστόσο το φιλμ του είναι καθαρά κινηματογραφικά άψογο, φανερώνοντας έναν δημιουργό που κατέχει την τέχνη του, αφηγείται με άνεση, καυστικό χιούμορ, στακάτο ρυθμό και χρησιμοποιεί την κάμερα με τρόπο τόσο ευφάνταστο, που την καθιστά αόρατη, κάνοντάς σε να πιστέψεις πως βρίσκεσαι σε μια γωνία παρατηρώντας τα τεκταινόμενα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την καλύτερη ταινία του δημιουργού τα τελευταία χρόνια, που θα μπορούσε βέβαια, να μπει πιο βαθιά στην ανάλυση των καταστάσεων, διαθέτει ωστόσο το cool feeling του σκηνοθέτη της.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.