Ηikikomori: Οι σύγχρονοι ερημίτες του αναπτυγμένου κόσμου

Στον σημερινό συνδεδεμένο κόσμο είναι δύσκολο για κάποιον να απεμπλακεί, να πάρει απόσταση από όσα συμβαίνουν γύρω του. Μια ατελείωτη ροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, tweets, likes, σχολίων και εικόνων, μάς κρατά συνεχώς συνδεδεμένους στη σύγχρονη ζωή. Αλλά στην Ιαπωνία περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν ως σύγχρονοι ερημίτες. Είναι γνωστοί ως...

Στον σημερινό συνδεδεμένο κόσμο είναι δύσκολο για κάποιον να απεμπλακεί, να πάρει απόσταση από όσα συμβαίνουν γύρω του. Μια ατελείωτη ροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, tweets, likes, σχολίων και εικόνων, μάς κρατά συνεχώς συνδεδεμένους στη σύγχρονη ζωή.

Αλλά στην Ιαπωνία περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν ως σύγχρονοι ερημίτες. Είναι γνωστοί ως hikikomori. Η λέξη ετυμολογικά σημαίνει «τράβηγμα προς τα μέσα, περιορισμός». Σήμερα αναφέρεται στο σύνδρομο ή στο φαινόμενο  απομόνωσης εφήβων ή ενήλικων που αποσύρονται από την κοινωνική ζωή και αναζητούν την απομόνωση και τον αυτό-εγκλεισμό. Νέοι που αποχωρούν από κάθε κοινωνική επαφή και κλείνονται στα σπίτια τους για μήνες ή και χρόνια. Μια κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε περίπου 600.000 hikikomori και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει σύντομα το ένα εκατομμύριο ανθρώπων, ενώ πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνολο είναι πολύ υψηλότερο, καθώς μπορεί να περάσουν χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια.

Το φαινόμενο εντοπίστηκε αρχικά μόνο στην Ιαπωνία, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ ήδη περιπτώσεις καταγράφονται στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.

Είναι ακόμη ασαφές αν οφείλεται σε αυξημένη συνειδητοποίηση ή σε αυξανόμενο πρόβλημα, αλλά η ανησυχία γύρω από την αυξανόμενη ανάγκη κοινωνικής απομόνωσης παγκοσμίως, εντείνεται. Τον περασμένο Ιανουάριο η βρετανική κυβέρνηση διόρισε υπουργό Μοναξιάς για να αντιμετωπίσει την μοναξιά που βιώνουν περισσότεροι από ένας στους δέκα Βρετανούς, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 10% των παιδιών ηλικίας 16 έως 24 ετών ανέφεραν ότι αισθάνονται «πάντα ή συχνά» μόνα τους.

Οι νέοι που επιλέγουν εθελοντικά να κλειστούν στα σπίτια τους, μερικές φορές σε ένα δωμάτιο, ζουν εκεί εξαρτημένοι από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποφεύγουν και αρνούνται την οποιαδήποτε επαφή και οποιαδήποτε προσωπική σχέση ή επικοινωνία συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων της οικογένειας τους. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.