Οι εμφύλιοι του Ντέιβ και του Ρικ

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για το επικείμενο ντέρμπι των “αιωνίων” στο ΣΕΦ και για τη συμμετοχή των Ντέιβιντ Μπλατ και Ρικ Πιτίνο, σε αντίστοιχα ντέρμπι κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Μπορεί για τον Ρικ Πιτίνο να είναι το πρώτο ντέρμπι αιωνίων που θα πάρει μέρος και για τον Ντειβιντ Μπλατ το τρίτο αφού πρόλαβε να πάρει το βάπτισμα του πυρός με διαφορά δύο περίπου μηνών αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο έχουν χορτάσει από μεγάλες αντιπαλότητες. Και ο αδόκιμος αλλά καθιερωμένος όρος του εμφύλιου δεν τους βρίσκει ανυποψίαστους ή άμαθους.

Ο Πιτίνο κατάφερε στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του όχι μόνο να γίνει μέτοχος μιας τεράστια αντιπαλότητας αλλά και να είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής της καταφέρνοντας να μισηθεί όσο λίγα πρόσωπα! Η αντιπαράθεση των πανεπιστημίων του Κεντάκι με το Λούιβιλ είναι εθιμικά μια όχι απλά παραδοσιακή κολεγιακή αντιπαλότητα αλλά έχει βαθιές ρίζες στην πολιτεία! Οι διαφορές των δύο πανεπιστημίων που να σημειωθεί ότι εδρεύουν σε μια ευθεία απόσταση και τα κάμπους τους απέχουν μόλις 100 χιλιόμετρα μεταξύ τους ανάγονται σε πολύ περισσότερα από το μπάσκετ. Το πανεπιστήμιο του Κεντάκι είναι ιδιωτικό και συνήθως φιλοξενεί παιδιά μεσοαστικών ή πλούσιων οικογενειών. Το δημόσιο πανεπιστήμιο του Λούιβιλ αντίθετα έχει κυρίως παιδιά από τα λαϊκά και εργατικά στρώματα. Παράλληλα, σε μια πολιτεία που δεν υπάρχει καμία επαγγελματική ομάδα κανενός σπορ το κολεγιακό μπάσκετ είναι όπως ακριβώς το περιέγραψε τις προάλλες ο νέος κόουτς του Παναθηναϊκού: Θρησκεία και πάθος μαζί.

Ο Πιτίνο έζησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες τις γεμάτος ‘’’μίσος’’ κόντρες των δύο πανεπιστημίων αφού κάθισε στην άκρη του πάγκου και των δύο σχολείων! Ανέλαβε το Κεντάκι, πίσω στο 1989, ως ένας πολλά υποσχόμενος κολεγιακός προπονητής και έμεινε στον πάγκο του για οκτώ χρόνια. Παρέλαβε ένα ιστορικό αλλά κατεστραμμένο πρόγραμμα αφού το κολέγιο ήταν τιμωρημένο για μια σειρά από παραβάσεις. Ο Πιτίνο έκτισε τον θρύλο του στις ‘’Αγριόγατες’’ αφού κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα από τις ποινές και να οδηγήσει το Κεντάκι στην κατάκτηση του εθνικού τίτλου το 1996. Όταν ολοκλήρωσε μια μετριότατη παρουσία στους Σέλτικς το 2001 οι πάντες στην Αμερική περίμεναν ότι ο Πιτίνο θα επέστρεφε στο Κεντάκι που έψαχνε για προπονητή. Αλλά σε μια κίνηση που θα συζητιόταν για χρόνια αυτός προτίμησε να πει ναι στην πρόταση του αιώνιου αντιπάλου και βρέθηκε στην άκρη του πάγκου του Λούιβιλ, εκεί δηλαδή που τερμάτισε (;) την καριέρα του ως κολεγιακός προπονητής πέρσι. Η ειρωνεία της ιστορίας: Το 1989 παρέλαβε ένα κτυπημένο από ποινές σχολείο και το 2017 απομακρύνθηκε για μια σειρά παρόμοιων σκανδάλων από τον αιώνιο αντίπαλο του! Τα τελευταία 17 χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους πλέον ‘’μισητούς’’ αντιπάλους για τους φιλάθλους του Κεντάκι που κάποτε τον λάτρευαν και για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ίντριγκα η όλη ιστορία στον πάγκο της ομάδας κάθισε (και συνεχίζει να είναι εκεί) ο πρώην βοηθός του και πενυματικό του παιδί Τζον Καλιπάρι με τον οποίο τα τελευταία χρόνια διατηρεί κάκιστες σχέσεις! Στα 17 χρόνια που έμεινε στο Λούιβιλ ο Πιτίνο αντιμετώπισε 18 φορές το Κεντάκι και κέρδισε μόνο τις 6 απ΄ αυτές. Η πιο πικρή στιγμή αυτής της αντιπαράθεσης ήρθε για τον Πιτίνο στο φάιναλ φορ του 2012 όταν σε ένα παιχνίδι που απασχόλησε όλη τη μπασκετική Αμερική το Λούιβιλ βρέθηκε αντιμέτωπο στον ημιτελικό με το Κεντάκι. Το Κεντάκι κέρδισε με 69-61 και δύο μέρες αργότερα κατέκτησε και τον τίτλο νικώντας στον τελικό το Κάνσας.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν έζησε ποτέ εμφύλιους στην ένταση και στο πάθος των αγώνων Κεντάκι-Λούιβιλ που έγιναν μεγάλος μέρος του προπονητικού μύθου του αντιπάλου του. Αλλά έχει και αυτός αρκετές εμπειρίες από ανάλογης σημασίας αγώνες. Στα κολεγιακά του χρόνια ως αθλητής του Πρίνστον βίωσε την μεγάλη κόντρα με το πανεπιστήμιο του Πεν. Οι δύο ομάδες έχουν χρονικό αντιπαράθεσης που κρατάει πάνω από ένα….αιώνα. Δύο μεγάλα ακαδημαϊκά προγράμματα που μάχονται εδώ και πολλές δεκαετίες για την πρωτιά στην Ivy League, την περιφέρεια του κολεγιακού που στεγάζει διάσημα πανεπιστήμια. Πεν και Πρίνστον έχουν κερδίσει από 26 φορές την IvyLeague και πάντοτε οι μεταξύ τους αγώνες αποτελούσαν τεράστιο θέμα συζήτησης στον κόσμο του κολεγιακού μπάσκετ. Με συνηθισμένο έπαθλο το μοναδικό εισιτήριο της περιφέρειας για το τελικό τουρνουά του NCAA Πρίνστον και Πεν έχουν δώσει μερικές ιστορικές μάχες. Τα χρόνια που πέρασε στον πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε επίσης ένα αιώνιο αντίπαλο να αντιμετωπίσει. Αυτό δηλαδή που αντιπροσωπεύει για την ‘’ομάδα του λαού’’ η Χαποέλ Τελ Αβίβ. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι μεγάλες κόντρες των δύο ομάδων έχουν περισσότερο να κάνουν με το ποδόσφαιρο και όχι με το μπάσκετ! Η Χαποέλ ποτέ δεν μπόρεσε να αποτελέσει ισχυρό αντίβαρο για την Μακάμπι για ολόκληρες δεκαετίες και μάλιστα αρκετά από τα τελευταία χρόνια βρέθηκε να παίζει στη 2η και την 3η κατηγορία του Ισραηλινού μπάσκετ. Πάντως ως ασίσταντ κόουτς του Πίνι Γκέρσον τη σεζόν 2003-04 ο Μπλατ βίωσε μια από τις χειρότερες στιγμές της ομάδας στην ιστορία των ‘’εμφύλιων’’ του Ισραηλινού μπάσκετ. Την απώλεια του τίτλου από τη Χαποέλ Τελ Αβίβ κάτι που έγινε για μόλις πέμπτη φορά μέσα σε μισό αιώνα!

Στην πραγματικότητα ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν πήρε το βάπτισμα του πυρός στους ελληνικούς εμφύλιους πριν από δύο μήνες. Αλλά πριν από οκτώ χρόνια αφού τον Φεβρουάριο του 2010 όντας προπονητής του Άρη βίωσε την ατμόσφαιρα ενός εμφύλιου μεταξύ των αιωνίων της Θεσσαλονίκης. Ο Μπλατ που είχε αναλάβει δύο εβδομάδες νωρίτερα την τεχνική ηγεσία του Άρη αφού βρισκόταν χωρίς ομάδα και ο τότε πρόεδρος των ‘’κίτρινων’’ Γιάννης Δαμιανίδης εκμεταλλεύτηκε την καλή σχέση μαζί του και τον έπεισε να δουλέψει για μισή σεζόν στην ομάδα. Ο Μπλατ ξεκίνησε με δύο ήττες τη θητεία του στον Άρη (από το Μαρούσι και τη νυν ομάδα του, τον Ολυμπιακό) αλλά στις 6 Φεβρουαρίου είδε την ομάδα του σε ένα κατάμεστο από κόσμο Αλεξάνδρειο να κερδίζει τον ΠΑΟΚ με 69-59 έχοντας ως καλύτερο παίκτη του τον νυν αναλυτή της Nova Μιχάλη Κακιούζη που σκόραρε εκείνο το βράδυ 18 πόντους! Ο Άρης μάλιστα πήρε μια άτυπη ρεβάνς για μια από τις χειρότερες ήττες στην ιστορία των ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αυτή που είχε υποστεί στον αγώνα του πρώτου γύρου στην Πυλαία με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο του όταν είχε ηττηθεί με το βαρύ 83-48!

Τον ενάμιση χρόνο που έμεινε στο ΝΒΑ ο Μπλατ έζησε επίσης την μεγάλη κόντρα του Κλίβελαντ με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, στην ουσία την κόντρα του Λεμπρόν με τον Στεφ Κάρι και την πλήρωσε με τη…δουλειά του! Παρότι ο Μπλατ σε αυτούς τους 18 μήνες θητείας του στους Καβς είχε ρεκόρ 83-40 τον Ιανουάριο του 2016 η ομάδα ανακοίνωσε την απόλυση του. Ο νυν κόουτς του Ολυμπιακού πλήρωσε μια βαριά ήττα από τους Γουόριορς μερικές μέρες νωρίτερα και την πεποίθηση στον κύκλο των περισσότερων παικτών ότι ‘’με τον Μπλατ στον πάγκο δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κερδίσουμε το πρωτάθλημα από το Γκόλντεν Στέιτ’’. Απλά για την ιστορία ο Τάιρον Λου, ασίσταντ και αντικαταστάτης του Μπλατ, που κατηγορήθηκε για ‘’λόμπινγκ’’ εναντίον του Μπλατ με συμμάχους αρκετούς παίκτες της ομάδας οδήγησε μερικούς μήνες αργότερα τους Καβαλίερς στην κατάκτηση του τίτλου απέναντι στους Ουόριορς. Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο Κλίβελαντ ο Μπλατ αντιμετώπισε τον Στεφ Κάρι και την παρέα του συνολικά 10 φορές και τους κέρδισε τρεις φορές. Δύο απ΄ αυτές στη διάρκεια των τελικών του 2015 όταν το Κλίβελαντ πήρε προβάδισμα με 2-1 νίκες αλλά τελικά έχασε τον τίτλο με τρεις σερί ήττες.

Σε αντίθεση με τον πρωτάρη σε αγώνες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού συμπατριώτη του ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει ήδη πάρει μια μικρή γεύση αφού τον περασμένο Νοέμβριο αντιμετώπισε δύο φορές μέσα σε ένα δεκαήμερο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και έφυγε ηττημένος αμφότερες. Στις 9 Νοεμβρίου για την Ευρωλίγκα με 93-80 και στις 18 του ίδιου μήνα με 79-70 για το πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά θα είναι οικοδεσπότης και μάλιστα σε μια βραδιά που θα έχει απέναντι του ένα συμπατριώτη του.

Το σίγουρο είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής θα ξεκινήσει να γράφεται με αυτή την προπονητική αντιπαράθεση μια νέα σελίδα στους σχετικούς αγώνες. Για πρώτη φορά δύο Αμερικάνοι προπονητές θα κάθονται ταυτόχρονα στους πάγκους των δύο αιωνίων και για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και τις τελευταίες αναμετρήσεις Ιβκοβιτς-Ομπράντοβιτς που θα κοουτσάρουν σε ντέρμπι αιωνίων δύο ξένοι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.