Τα σημεία “κλειδιά” που δε γνωρίζαμε για το VAR

Η FIFA αναλύει στην επίσημη ιστοσελίδα της, τις λεπτομέρειες από το Video Assistant Replay, το οποίο έχει μπει στην ποδοσφαιρική ζωή μας και φυσικά στο μουντιάλ της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής στους αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαιτητές σταματούν την κανονική ροή της αναμέτρησης προκειμένου να επικαλεστούν το Video Assistant Replay, το γνωστό πλέον σε όλους μας VAR, για να πάρουν τη σωστή απόφαση σε μια αμφισβητούμενη φάση. 

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου μάλιστα θέλησε μέσω της ιστοσελίδας της να εξηγήσει ποια είναι τα πέντε σημεία “κλειδιά”, τα οποία δε γνωρίζαμε για το συγκεκριμένο τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο κάνει πιο εύκολη τη ζωή των διαιτητών. Μεταξύ άλλων στο επίσημο σάιτ της FIFA σημειώνεται:

1) Μια ομάδα διαιτητών βοηθάει τους διαιτητές σε όλους τους αγώνες.

2) Η ομάδα αυτή βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα τηλεοπτικής λειτουργίας, που εδρεύει στη Μόσχα. 
3) Η ομάδα των διαιτητών έχει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές κάμερες της τηλεοπτικής μετάδοσης, ενώ παράλληλα διαθέτει και δύο αποκλειστικές κάμερες για τα οφσάιντ.
4) Ο βοηθός διαιτητή δεν λαμβάνει αποφάσεις. Ενημερώνει όμως τον διαιτητή για το VAR και η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τον διαιτητή. 
5)  Οι φίλοι του ποδοσφαίρου ενημερώνονται σχετικά με τη διαδικασία του VAR και τις αποφάσεις των διαιτητών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τους σχολιαστές.

Η ομάδα του VAR

Η ομάδα αποτελείται από τον επικεφαλής και τους τρεις βοηθούς βίντεο (AVAR 1, AVAR 2 και AVAR 3). Όλοι οι βοηθοί είναι κορυφαίοι αξιωματούχοι της FIFA.

Η Επιτροπή Διαιτησίας της FIFA έχει επιλέξει 13 Διαιτητές, οι οποίοι θα ενεργούν αποκλειστικά ως βοηθοί k;alychw κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Τα κριτήρια επιλογής για την ομάδα “VAR” βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στην εμπειρία τους ως αξιωματούχοι στους αντίστοιχους διαγωνισμούς Εθνικών Συλλόγων και Συνομοσπονδιών. Επίσης συμμετείχαν σε αρκετά σεμινάρια και διαγωνισμούς της FIFA, στα οποία βελτίωσαν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο VAR χρησιμοποιώντας το σύστημα.

Εκτός από τους 13 διαιτητές βοηθών βίντεο, ορισμένοι από τους διαιτητές και τους βοηθούς διαιτητές που επιλέχθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, θα λειτουργήσουν επίσης ως αξιωματικοί βίντεο αγώνων κατά τη διάρκεια του μουντιάλ. Οι ορισμοί τους μάλιστα θα γίνεται πριν από τους αγώνες.

Τέσσερις χειριστές replay φάσεων επιλέγουν τις καλύτερες γωνίες της κάμερας. Δύο απ’ αυτούς προ-επιλέγουν τις πιο πιθανές γωνίες, ενώ οι άλλοι δύο παρέχουν τις τελικές γωνίες που επιλέγονται από το VAR και το AVAR2 για κάθε περιστατικό που χρειάζεται στο εκάστοτε παιχνίδι.

Το δωμάτιο ελέγχου VAR

Η βοηθητική ομάδα των διαιτητών υποστηρίζει τον διαιτητή από μια κεντρική αίθουσα βιντεοσκόπησης (VOR) που βρίσκεται στο Διεθνές Κέντρο Τηλεόρασης (IBC) στη Μόσχα. Όλες οι κάμερες, από τα 12 γήπεδα, παρέχονται στο VOR μέσω ενός δικτύου οπτικών ινών. Ο διαιτητής στο γήπεδο κάθε σταδίου μιλάει στην ομάδα VAR μέσω ενός εξελιγμένου ασύρματου ραδιοσυστήματος.

Οι κάμερες

Η ομάδα του VAR έχει πρόσβαση σε 33 κάμερες μετάδοσης, οκτώ εκ των οποίων προβάλλουν σε πολύ αργή κίνηση, ενώ τέσσερις από αυτές είναι κάμερες εξαιρετικά αργής κίνησης. Επιπλέον η ομάδα έχει πρόσβαση σε δύο κάμερες οφσάιντ. Αυτές οι δύο κάμερες είναι διαθέσιμες μόνο στην ομάδα συμβούλων βίντεο. Για τη φάση των νοκ-άουτ αώνων θα εγκατασταθούν δύο επιπλέον κάμερες εξαιρετικά αργής κίνησης πίσω από κάθε τέρμα, οι οποίες επίσης θα είναι διαθέσιμες στην ομάδα “VAR”. 

Οι επαναλήψεις αργής κίνησης χρησιμοποιούνται για παράδειγμα, για τον προσδιορισμό του σημείου επαφής μεταξύ των παικτών ή της θέσης που έγινε η παράβαση. Οι κάμερες κανονικής ταχύτητας χρησιμοποιούνται για υποκειμενικές κρίσεις του διαιτητή. Δηλαδή για παράδειγμα προκειμένου να καθοριστεί αν υπήρχε πρόθεση σε χέρι εντός περιοχής.

Η ομάδα “VAR” έχει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες των ραδιοτηλεοπτικών φορέων της FIFA, με εξαίρεση τις κάμερες που δεν καλύπτουν άμεσα το παιχνίδι, όπως για παράδειγμα η “Sky Cam”. 

Η διαδικασία των αποφάσεων

Η ομάδα “VAR” βοηθάει τον διαιτητή σε τέσσερις περιπτώσεις που επηρεάζουν το παιχνίδι:

1. Στα γκολ και σε παραβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην επίτευξη του γκολ
2. Στα πέναλτι και σε περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην υπόδειξη του πέναλτι
3. Στις αποβολές
4. Σε λανθασμένες αποφάσεις

Πότε χρησιμοποιείται το “VAR”

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η ομάδα “VAR” ελέγχει διαρκώς για αποφάσεις που σχετίζονται με τις παραπάνω καταστάσεις. Τα μέλη της ομάδας έχουν σαφείς οδηγίες για το πότε να μεταφέρουν τις πληροφορίες που παίρνουν από τα βίντεο. 

Άμεση ενημέρωση

Στα γκολ
Στα φάουλ των επιθετικών
Στα οφσάιντ
Στα πέναλτι
Στα φάουλ που γίνονται πριν από μια παράβαση πέναλτι
Στα φάουλ που γίνονται πάνω σε επιθετικό
Σε όλες τις περιπτώσεις απευθείας αποβολής

Συμβουλή

Στα γκολ
Στα οφσάιντ που προηγούνται ενός πέναλτι
Στις περιπτώσεις που η μπάλα βγαίνει εκτός γραμμών πριν από ένα γκολ
Στις αποφάσεις πέναλτι
Στις παραβάσεις που γίνονται εντός ή εκτός μεγάλης περιοχής
Σε περιπτώσεις πέναλτι δίχως η μπάλα να βρίσκεται σ’ αυτό το σημείο
Σε περιπτώσεις οφσάιντ που ακολουθεί πέναλτι
Σε όλες τις λανθασμένες αποφάσεις

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ενημέρωση της FIFA για το “VAR”, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της παγκόσμια ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.