«Ο ναζισμός από τη σκοπιά των νικητών και ηττημένων»: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

H πρώτη γερμανική ταινία που γυρίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας» (1946), το αριστούργημα του Μιχαήλ Ρομ «Αληθινός φασισμός» (1965), «Η Γέφυρα» (1959) - πρώτη μεταπολεμική γερμανική ταινία που έλαβε παγκόσμια διανομή-, το πολιτικά τολμηρό αντιπολεμικό δράμα «Αστέρια» (Α. Γερμανία- Βουλγαρία 1959) και το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή μου στη χιτλερική Γερμανία (...

H πρώτη γερμανική ταινία που γυρίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας» (1946), το αριστούργημα του Μιχαήλ Ρομ «Αληθινός φασισμός» (1965), «Η Γέφυρα» (1959) – πρώτη μεταπολεμική γερμανική ταινία που έλαβε παγκόσμια διανομή-, το πολιτικά τολμηρό αντιπολεμικό δράμα «Αστέρια» (Α. Γερμανία- Βουλγαρία 1959) και το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή μου στη χιτλερική Γερμανία (2018) του Ζερόμ Πριέρ, βασισμένο σε έρευνα για τους Γερμανούς που εγκατέλειψαν το 1933 τη Γερμανία του Χίτλερ, είναι οι πέντε ταινίες του αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος «Ο ναζισμός από τη σκοπιά των νικητών και ηττημένων».

Οι πέντε ταινίες του φετινού αφιερώματος δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον μεταπολεμικό γερμανικό κινηματογράφο και στη διαχείριση του «άβολου» ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Το τριήμερο αφιέρωμα από 8 έως 10 Οκτωβρίου συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού. Την τελευταία ημέρα του αφιερώματος 10/10 ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ναζισμός και φασισμός στον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο». Συμμετέχει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης και πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού, η επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Έλλη Λεμονίδου, και ο σκηνοθέτης-κριτικός κινηματογράφου Μάριος Παπαγεωργίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνας -και με συνεργάτη προγράμματος τη Roche Films- και εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.

Ανάλογα κινηματογραφικά αφιερώματα στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» διοργανώθηκαν στην Ταινιοθήκη και τα προηγούμενα χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, όπως οι «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» το 2015 και η «Απελευθέρωση στις ευρωπαϊκές πόλεις» το 2016.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.