Το ξεπούλημα των Αγίων Τόπων από την ελληνική Εκκλησία

Την παραμονή των Ορθοδόξων Χριστουγέννων των Παλαιοημερολογιτών, στις 6 Ιανουαρίου, δεκάδες Παλαιστίνιοι παρατάχθηκαν στους λιθόστρωτους δρόμους της Βηθλεέμ και διαμαρτυρήθηκαν κατά την άφιξη του ελληνορθόδοξου πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ', φωνάζοντάς τον «προδότη», καθώς εκείνος έφτανε στην πλατεία Manger υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας....

Την παραμονή των Ορθοδόξων Χριστουγέννων των Παλαιοημερολογιτών, στις 6 Ιανουαρίου, δεκάδες Παλαιστίνιοι παρατάχθηκαν στους λιθόστρωτους δρόμους της Βηθλεέμ και διαμαρτυρήθηκαν κατά την άφιξη του ελληνορθόδοξου πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, φωνάζοντάς τον «προδότη», καθώς εκείνος έφτανε στην πλατεία Manger υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας. Εκπρόσωποι του δήμου της Βηθλεέμ αρνήθηκαν μάλιστα να τον συναντήσουν ως είθισται.

Όπως αναφέρει το Foreign Policy σε άρθρο του, οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι επειδή η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο δεύτερος μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στους Αγίους Τόπους, έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη για τα ακίνητά τους, εδώ και πολλά χρόνια.

Η Εκκλησία, η οποία κατέχει περίπου το ένα τρίτο της γης στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς και ακίνητα στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου επί του οποίου χτίστηκε η Κνεσέτ, πούλησε χωρίς κανένας να το πάρει χαμπάρι οικόπεδα και περιουσίες σε κατασκευαστές, με πολλά από αυτά τα μέρη να καταλήγουν στα χέρια ισραηλινών ομάδων εποίκων.

Η πρακτική της πώλησης εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων ή η εκμίσθωσή τους για δεκαετίες έχει στιγματίσει τους κληρικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Έλληνες, έναντι του Παλαιστινιακού ποίμνιού τους. Καθώς οι συμφωνίες αυτές άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια, οι διαμαρτυρίες από την παλαιστινιακή πλευρά έχουν ενταθεί, όπως και ο φόβος των Ισραηλινών που κατοικούν σε μισθώματα της Εκκλησίας.

Η κεντρώα βουλευτής της Κνεσέτ, Rachel Azaria, έχει εισηγηθεί μάλιστα ένα νομοσχέδιο για να μπορεί η κυβέρνηση να αποκτήσει ευκολότερα εκκλησιαστική γη που πωλείται σε ιδιώτες. Σκοπός του νομοσχεδίου που προτείνει είναι να προστατευτούν όσοι ζουν σε εκκλησιαστικά μισθώματα και φοβούνται ότι αυτοί που θα τα πάρουν στα χέρια τους μπορούν να κάνουν ανεξέλεγκτα ότι θέλουν, από να τους αυξήσουν τα ενοίκια μέχρι να τους κάνουν έξωση.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.