Σέντερ μπακ ή σέντερ φορ;

Ο Σέρχιο Ράμος έφτασε τα 100 γκολ καριέρας και μπήκε στην λίστα των αμυντικών με τριψήφιο αριθμό τερμάτων.

Ο Σέρχιο Ράμος έφτασε τα 100 γκολ καριέρας και μπήκε στην λίστα των αμυντικών με τριψήφιο αριθμό τερμάτων.

Ο αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης, σκόραρε απέναντι στη Λεγανές για το Κόπα Ντελ Ρέι και συμπλήρωσε 80 γκολ με τη φανέλα των «μπλάνκος», ενώ έχει 3 με την Σεβίλλη και 17 με την Εθνική Ισπανίας. Σημαντικότερα γκολ του φυσικά, τα δύο σε ισάριθμους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, το 2014 και το 2016.

Ο 32χρονος, έβαλε το όνομά του έτσι σε ένα κλειστό κλαμπ αμυντικών παγκόσμιας κλάσης που είχαν μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Διαβάστε ποιοι άνοιξαν τον δρόμο:

ΡΟΝΑΛΝΤ ΚΟΥΜΑΝ (253 ΓΚΟΛ)

Ο αμυντικογενής παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο Ολλανδός είχε επιδόσεις στο σκοράρισμα που θα τις ζήλευαν πολλοί σέντερ φορ. Ένιωθε άνετα τόσο στη μεσαία γραμμή όσο και στην αμυντική, με τα μακρινά του σουτ και τις εκτελέσεις φάουλ του να γράφουν ιστορία. Κάπως έτσι πέτυχε και το πιο διάσημο από τα γκολ του, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για την Μπαρτσελόνα απέναντι στη Σαμπντόρια το 1992. Τη σεζόν 1987-88 κατέκτησε το τρεμπλ με την φανέλα της Αϊντχόφεν πετυχαίνοντας 26 γκολ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη!

ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΑΣΑΡΕΛΑ (175 ΓΚΟΛ)

Ο σκληρός σέντερ μπακ, Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής του 1978 ως αρχηγός της «αλμπισελέστε», ήταν σπεσιαλίστας στο ψηλό παιχνίδι και τις εκτελέσεις πέναλτι. Το 1976 πέτυχε 24 γκολ στο πρωτάθλημα με την Ρίβερ Πλέιτ, ενώ είχε διψήφια χρονιά σε γκολ και με τη φανέλα της Φιορεντίνα.

ΛΟΡΑΝ ΜΠΛΑΝ (168 ΓΚΟΛ)

Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός μέσος στην Μονπελιέ και είναι ακόμα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της γαλλικής ομάδας με 84 γκολ! Αργότερα «γύρισε» στην άμυνα, αλλά δεν σταμάτησε να πετυχαίνει μεγάλα τέρματα, όπως το πρώτο «χρυσό γκολ» στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, σε αγώνα της φάσης των «16» το 1998 ανάμεσα στην Γαλλία και την Παραγουάη, στον δρόμο για τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο των «τρικολόρ».

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΙΕΡΟ (163 ΓΚΟΛ)

Ο…προκάτοχος του Σέρχιο Ράμος ως αμυντικός της Ρεάλ με αίσθηση του γκολ, ο Ισπανός είχε την καλύτερη επιθετική του σεζόν το 1991-92 με 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους «μπλάνκος». Σκόραρε σε τρεις διαφορετικές τελικές φάσεις Μουντιάλ με την Ισπανία!

ΣΤΙΒ ΜΠΡΟΥΣ (113 ΓΚΟΛ)



Όσες μάχες και αν έδωσε με τους αντίπαλους επιθετικούς στα χρόνια της δράσης του, ο Άγγλος μπακ θα μείνει για πάντα στην ιστορία για τα δύο γκολ απέναντι στην Σέφιλντ Γουένσντεϊ το 1993, που χάρισαν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά το πρώτο της πρωτάθλημα Αγγλίας μετά το 1967.

ΦΡΑΝΤΣ ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ (108 ΓΚΟΛ)

Ο «Κάιζερ» ήταν από τους πρώτους αμυντικούς με…επιθετικές τάσεις στην ιστορία και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ως σέντερ φορ. Καλύτερη σεζόν του στον τομέα του σκοραρίσματος, το 1964-65, όταν πέτυχε συνολικά 17 γκολ με τη Μπάγερν Μονάχου στην Regionalliga Süd.

ΜΑΡΚΟ ΜΑΤΕΡΑΤΣΙ (60 ΓΚΟΛ)

Δεν έφτασε τριψήφιο αριθμό τερμάτων, αλλά …αξίζει την τιμητική αναφορά. Τη σεζόν 2000-01, ο…ταπεινός αμυντικός της Περούτζια πέτυχε 12 γκολ στην Σέριε Α και έσπασε το ρεκόρ του Ντανιέλ Πασαρέλα για τα περισσότερα γκολ σε μία ιταλική σεζόν από μπακ. Έμεινε πέντε χρόνια αργότερα στην ιστορία για την…κουτουλιά που δέχτηκε από τον Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του Μουντιάλ 2006 ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία, ματς όμως στο οποίο προηγουμένως είχε σκοράρει με κεφαλιά!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.