Η ‘’κούραση’’ του Σπανούλη

Όποιος ρίξει μια πιο αναλυτική και ενδελεχή ματιά στα στατιστικά του Βασίλη Σπανούλη στην Ευρωλίγκα θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζουν μια τεράστια κάμψη. Όχι μόνο σε σχέση με την περασμένη χρονιά του αλλά σε σχέση και με όλη την προηγούμενη καριέρα του στη διοργάνωση.

Όποιος ρίξει μια πιο αναλυτική και ενδελεχή ματιά στα στατιστικά του Βασίλη Σπανούλη στην Ευρωλίγκα θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζουν μια τεράστια κάμψη. Όχι μόνο σε σχέση με την περασμένη χρονιά του αλλά σε σχέση και με όλη την προηγούμενη καριέρα του στη διοργάνωση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική χρονιά. Ας δούμε πριν γράψουμε οτιδήποτε άλλο τι λένε οι αριθμοί σε όλες τις σημαντικές στατιστικές κατηγορίες:

Πόντοι: Ούτε στην ‘’εύκολη’’ ρέγκιουλαρ σίζον για τον Ολυμπιακό, ούτε στο σαφώς δυσκολότερο ΤΟΠ-16 ο Σπανούλης έχει καταφέρει φέτος να σκοράρει σε ένα αγώνα περισσότερους από 20 πόντους. Για την ακρίβεια στα 14 φετινά παιχνίδια που έχει παίξει (έχασε 4 λόγω τραυματισμού στην πρώτη φάση) σκόραρε μια φορά περισσότερους από 15 στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στο ΤΟΠ-16 μέσα στην έδρα της Λαμποράλ (είχε 19). Ως εκ τούτου με μέσο όρο 10,3 πόντων κάνει τη χειρότερη σεζόν στην δεκαετή καριέρα του στη διοργάνωση. Ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο πόντων είχε τη σεζόν 2009-10 με τον ΠΑΟ, την αμέσως προηγούμενη είχε 10,5 και τις υπόλοιπες επτά όλες πάνω από 11,3 πόντους ανά αγώνα.
Ποσοστά: Ο δείκτης στην κλίμακα και στις τρεις κατηγορίες ευστοχίας σημαδεύει επίσης τα χαμηλά της καριέρας του. Σουτάρει με μόλις 40% στα δίποντα. Καμία από τις προηγούμενες εννιά χρονιές του στην Ευρωλίγκα δεν είχε λιγότερο από 46%, πέντε από αυτές είχε πάνω από 50% και μια πάνω από 60%! Στα τρίποντα έχει μόλις 22% τη στιγμή που μια σεζόν στην καριέρα του ακόμη είχε κάτω από 30% (27,7% πάλι το 2009-10 τελευταία του σεζόν με τον ΠΑΟ). Ακόμη και στις βολές το 70% που σουτάρει φέτος είναι το χαμηλότερο της καριέρας του και πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο χαμηλό του 73,8% της σεζόν 2013-14 με τον Ολυμπιακό.
Ριμπάουντς: Σαφώς και δεν είναι σημαντική κατηγορία για τον Σπανούλη, ούτε τομέας που ειδικεύεται. Αλλά ακόμη και εδώ η πτώση είναι φανερή. Από τα 2 ριμπάουντς μέσο όρο στην καριέρα του έχει φέτος 1,5 και λογικά θα κάνει την 2η χειρότερη σεζόν του και σε αυτό τον τομέα.

Κλεψίματα: Ο Σπανούλης ποτέ δεν ήταν μετρ της άμυνας αλλά φέτος και σε αυτό τον τομέα η ‘’βουτιά’’ είναι κατακόρυφη. Σε 14 αγώνες έχει κλέψει όλες κι όλες 5 φορές τη μπάλα. Λογικά δεν θα προλάβει να ξεπεράσει τα 10 μόλις κλεψίματα που έκανε όλη τη σεζόν 2013-14 και είναι για την ώρα το απόλυτο χαμηλό της καριέρας του.

Ασίστ: Ο μοναδικός τομέας που αντέχει σε σχέση με τα αντίστοιχα ‘’χαμηλά’’ του. Έχει μοιράσει 68 ασίστ φέτος (Μ.Ο. 4,8) που είναι ψηλότερος από το μέσο όρο της καριέρας κατά μισή τελική πάσα (4,3) αλλά και πάλι η φετινή χρονιά θα είναι λογικά η μικρότερη σε συγκομισή ασίστ αγωνιστική περίοδος από τότε που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Η ‘’κούραση’’ του Σπανούλη έχει και εξηγήσεις αλλά και αντίκτυπο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Χίμκι στο ΣΕΦ είχα επισημάνει ότι το πρόβλημα της ομάδας στην οργάνωση του επιθετικού παιχνιδιού είναι ορατό και οφείλεται στη λογική ότι ο Σπανούλης κρατάει πολύ ώρα τη μπάλα στα χέρια του. Λόγω ηλικίας είναι πια μισό βήμα πιο αργός από ότι στο παρελθόν κάτι που τον κάνει πολύ πιο ευάλωτο και σίγουρα πολύ πιο προβλέψιμο στις αντίπαλες άμυνες. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός εκδηλώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των επιθέσεων του με pick’n’roll αλλά ο αρχηγός του δεν έχει ψηλούς συμπαίκτες που να ειδικεύονται σε αυτό το παιχνίδι. Υπήρχε ο Γιανγκ αλλά ο τραυματισμός του νωρίς στη σεζόν άφησε τον Σπανούλη υποχρεωμένο να συνεργαστεί με δύο παίκτες (Χάντερ και Μιλουτίνοφ) που δεν μπορούν να λειτουργήσουν επιθετικά με αυτό τον τρόπο. Κάτι που τον υποχρεώνει να κρατάει ακόμη περισσότερο τη μπάλα στα χέρια του, κάτι που τον κάνει ακόμη πιο ευάλωτο στις αντίπαλες άμυνες.

Στον τελευταίο αγώνα της Βαρκελώνης έκανε τεράστια εντύπωση ότι ο Σφαιρόπουλος τον κράτησε στα τελευταία 15 λεπτά του ματς στον πάγκο, κάτι εντελώς πρωτόγνωρο και αδιανόητο για τα δεδομένα του Ολυμπιακού. Δεν ήταν όμως λάθος απόφαση. Με τον Σπανούλη στο παρκέ οι Ισπανοί κτυπούσαν συνέχεια με τον παίκτη που μάρκαρε στην επίθεση και η διαφορά είχε φτάσει στο -23. Ο Ολυμπιακός κυρίως με τους τρεις αμερικάνους γκαρντ του στο παρκέ κατάφερε να πιέσει πολύ πιο σωστά στην άμυνα και να καλύψει μέχρι το -14 πριν τελικά ηττηθεί με 82-66. Δεν είναι ο πρώτος αγώνας που ο δείκτης +/- του Σπανούλη καταγράφει αρνητικό πρόσημο για το διάστημα που βρίσκεται στο παρκέ. Το ίδιο έγινε και με τη Μπάμπεργκ όταν ο Ολυμπιακός πάλι από το -24 κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι χωρίς αυτόν, το ίδιο έγινε και με τη Χίμκι.

Όλα αυτά δεν παραγράφουν την δεδομένη αγωνιστική αξία του Σπανούλη. Και φυσικά δεν σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν τον χρειάζεται. Το παράδειγμα της χρησιμοποίησης του Ναβάρο από τον Πασκουάλ στον αγώνα των δύο ομάδων το βράδυ της Παρασκευής είναι ενδεικτικό. Ο Ναβάρο έπαιξε 23 ξεκούραστα λεπτά χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει συμμετοχή σε κάθε φάση στο παιχνίδι των καταλανών, χωρίς να είναι υποχρεωμένος σε κάθε επίθεση να περνάει η μπάλα από τα χέρια του και σκόραρε άνετα 13 πόντους με 6 όλα κι όλα σουτ. Ο Σπανούλης σκόραρε δύο λιγότερους πόντους με τέσσερα παραπάνω σουτ.

Στην ουσία γίνεται πολύ επίκαιρη η άποψη που είχα εκφράσει στη Super Euroleague της Nova μετά τον αγώνα με τη Χίμκι. ‘’Λιγότερη ώρα η μπάλα στα χέρια του Σπανούλη’’. Μια άποψη που τότε είχε ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις αλλά γίνεται φανερό όσο περνάει ο καιρός ότι αποτελεί μονόδρομο για τον Ολυμπιακό που πια είναι με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχει άλλα περιθώρια αποτυχιών αν θέλει να περάσει στους 8 της διοργάνωσης. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.