Τον έριξε στο… Καζάν(ι)

Η Ούνιξ Καζάν έκανε αυτό που μόνο η ΤΣΣΚΑ είχε καταφέρει να πετύχει φέτος. Πέρασε αλώβητη από το ΟΑΚΑ, νικώντας τον Παναθηναϊκό με 89-83, στη 2η αγωνιστική του «ΤΟΡ 16», καθώς πέραν άλλων ούτε ο Διαμαντίδης βρέθηκε στην καλύτερη βραδιά του.

Η Ούνιξ Καζάν έκανε αυτό που μόνο η ΤΣΣΚΑ είχε καταφέρει να πετύχει φέτος. Πέρασε αλώβητη από το ΟΑΚΑ, νικώντας τον Παναθηναϊκό με 89-83, στη 2η αγωνιστική του «ΤΟΡ 16», καθώς πέραν άλλων ούτε ο Διαμαντίδης βρέθηκε στην καλύτερη βραδιά του.

Με ηγέτες τους Ντόμερκαντ και Βερεμένκο, αλλά και τη βοήθεια του Λάιντεϊ, «έσπασε» την άμυνα των παικτών του Ομπράντοβιτς από την περιφέρεια και πλέον τους έβαλε σε μπελάδες. Καθότι για να πάρουν την πρόκριση οι «πράσινοι» πρέπει να ρεφάρουν την αποψινή ήττα και την επόμενη αγωνιστική πάνε στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσουν την Φενέρμπχτσέ/Ούλκερ.
 
Ξεκίνησαν καλά, αλλά…
Με πίεση σε όλο το γήπεδο με στόχο να μην επιτρέψουν στους παίκτες της Ούνιξ να μπουν μέσα στη ρακέτα τους, ξεκίνησαν το ματς οι «πράσινοι» (7-2) με ηγέτες τους Διαμαντίδη και Μπατίστ. Έτσι, κατάφεραν να πάρουν διαφορά και να αφήσουν και τους Ρώσους χωρίς σκορ για 2΄:30΄΄. Ο Ομπράντοβιτς είχε δώσει ειδικές οδηγίες για το μαρκάρισμα του Ντόμερκαντ, αλλά ο Αμερικανός έβρισκε τρόπους να βάζει τη μπάλα στο καλάθι (12-6). Ο Διαμαντίδης απ’ την άλλη, έκανε πολύ καλή δουλειά σε άμυνα και επίθεση και μετά η μπάλα πήγε μέσα στη ρακέτα και στους ψηλούς, Βουγιούκα και Τσαρτσαρή, (16-9), καθώς ο αρχηγός πήγε στον πάγκο να ξεκουραστεί. Με οκτώ σερί πόντους του πρώτου, οι Πρωταθλητές πήγαν στο 22-14 και έκλεισαν το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 22-17.

Οι παίκτες του Πασούτιν αντιμετώπιζαν προβλήματα με την επιθετικότητα του «τριφυλλιού», που είχε ως στόχο αφενός να ανακόψει τη δημιουργία τους -κάτι που το είχε καταφέρει- και αφετέρου να κουράσει σιγά – σιγά τους Ντόμερκαντ και Γκριρ. Με ένα 0-5 όμως οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν (22-22), με τον «Ζοτς» να περνά πάλι στο παρκέ τον Διαμαντίδη (αντί του Σάτο) για να αναλάβει το μαρκάρισμα του Ντόμερκαντ. Το επιμέρους σκορ πήγε στο 2-8 και ο Μπατίστ αντικατέστησε τον Βουγιούκα για να παίξει πικ εν ρολ με τον Γιασικεβίτσιους (26-24).

Ο Βερεμένκο δημιουργούσε προβλήματα όμως, την ώρα που οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειχναν να έχουν χάσει την αυτοσυγκέντρωση τους και έκαναν αρκετά λάθη. Έτσι, για πρώτη φορά η Ούνιξ προσπέρασε στο σκορ (26-27), με τους Λόγκαν και Σμιθ να μη βοηθούν αμυντικά, και ο Πασούτιν φώναζε στους παίκτες του να συνεχίσουν να βελτιώνονται (30-34). Κι όλα αυτό, με τον Ντόμερκαντ εκτός, καθώς η ομάδα του ήταν λιγότερο προβλέψιμη έτσι, καθώς τη… ζημιά έκανε ο Βερεμένκο, ο οποίος έκανε τις 0 ασίστ της να γίνουν 8.

Απ’ την άλλη, ο Ομπράντοβιτς φώναζε «πρέπει να παίξετε άμυνα» και χαμήλωσε το σχήμα, με τον Σάτο στη θέση «4» (σ.σ. για να βελτιώσει τις περιστροφές στην άμυνα) και τους παίκτες του να τρέχουν ένα 5-0 σερί (35-34) και να διατηρούν το προβάδισμα με τον Βουγιούκα (40-39). Οριακό εξακολούθησε να είναι και με τη λήξη του ημιχρόνου (42-41) όμως, καθώς η άμυνα τους είχε «αποδιοργανωθεί» από τα τρίποντα της Ούνιξ. 
 
Τον παγίδευσε
Στην επανάληψη και μετά από ένα καλάθι του Σάτο (44-43), οι Ρώσοι πήραν φόρα και με ηγέτη τον Βερεμένκο πάλι πέτυχαν σερί 0-6. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει τα 10 λάθη και ο «Ζοτς» ήθελε να δει αν θα βγάλει τον Καλάθη ή τον Σάτο. Αμέσως μετά όμως από τη μία ο Μπατίστ ισοφάρισε σε 49-49 και απ’ την άλλη, ο Βερεμένκο έκανε το 3ο φάουλ του. Ο Καϊμακόγλου δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία για να πετύχει ένα τρίποντο ψυχολογίας (52-51). Εν τέλει ο Ομπράντοβιτς πέρασε στο ματς τον Μάριτς, ο οποίος οδήγησε τον Βερεμένκο στο 4ο φάουλ του, αλλά ο τελευταίος απάντησε με γκολ-φάουλ (53-58). Η ουσία ήταν ότι οι «πράσινοι» ήταν νευρικοί, ενώ οι αντίπαλοι τους είχαν βελτιωθεί σε όλους τους τομείς (είχαν καλύτερα ποσοστά σε σουτ, ριμπάουντ, ασιστ, κλεψίματα…) και με τον Ζεβροσένκο να μπαίνει στη ρακέτα τους βρέθηκαν στο -7 (56-63) στο 30΄.

Με… φόρα ξεκίνησε ο Σμιθ την τελευταία περίοδο και με πέντε προσωπικούς πόντους του μείωσε σε 61-66 και με τον Αμερικανό να δείχνει τις αρετές του στην επίθεση εξακολούθησε να προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα (65-71). Η άμυνα του όμως έμπαζε και τόσο ο Ουίλκινσον, όσο και ο Σαμοϊλένκο εκμεταλλεύονταν τις ευκαιρίες που τους έδινε για να σκοράρουν. Η διαφορά έφτασε στο μεγαλύτερο ύψος της (65-74) 4΄:30΄΄ πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιασικεβίτσιους δεν έλεγε να σταματήσει να αντιδρά και διαμαρτυρόμενος για μια ακόμη φορά στους διαιτητές -μετά από φάουλ που χρεώθηκε- χρεώθηκε με τεχνική ποινή και Βερεμένκο και Λάιντέι αύξησαν ακόμη περισσότερο τη διαφορά (65-78). Στη συνέχεια όμως, η Ούνιξ έμεινε χωρίς κλασσικό σέντερ, με τον Βερεμένκο να κάνει το 5ο φάουλ του και τη θέση του πήρε ο Νάχμπαρ (σ.σ. ο Πασούτιν έπαιζε με δύο πάουερ φόργουορντ) στο 36΄. Ο Λόγκαν, που αμυντικά δε μπορούσε να κάνει πολλά, και ο Σμιθ μείωσαν σε 68-78, οι παίκτες του Πασούτιν όμως εξακολούθησαν να παίζουν ψύχραιμα και έξυπνα.

Παρόλα αυτά, οι «πράσινοι» έφτασαν και στο -9, καθώς Μπατίστ και Γιασικεβίτσιους έκαναν το 72-81στο 38΄. Ο Πασούτιν πήρε τάιμ άουτ και μετά ο Σαμοϊλένκο έδωσε ξανά ανάσα στην Ούνιξ (72-83), ο Μπατίστ «απάντησε» (75-83), αλλά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» δεν ήταν σε καλή μέρα σήμερα φάνηκε και από το ότι ο Διαμαντίδης έχασε βολή (76-83, 55΄΄) και το διόρθωσε με τρίποντο (79-85, 29΄΄). Ο Καϊμακόγλου έκανε κι αυτός ό,τι μπορούσε (81-87), μετά από καλάθι του Ντόμερκαντ, και ο αρχηγός ξαναπήγε στη γραμμή για να ευστοχήσει και στις 2 βολές (83-89, 20΄΄) και από εκεί και πέρα τίποτα δεν άλλαξε. Η ομάδα του Καζάν πήρε τη νίκη με 89-83.
 
Τα δεκάλεπτα: 22-17, 42-41, 56-63, 83-89


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 1, Περπέρογλου, Μπατίστ 16, Λόγκαν 4, Σάτο 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 14 (3), Βουγιούκας 9, Καλάθης 7, Σμιθ 15 (2), Καϊμακόγλου 7 (1), Γιασικεβίτσιους 4
ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (Εβγκένι Πασούτιν): Λίντεϊ 14 (1), Σαμοϊλένκο 9 (1), Νάχμπαρ 3 (1), Πασούτιν 15, Βερεμένκο 15, Γκριρ 5, Ζαβρασένκο 5, ΜακΚάρτι 8 (2), Ντόμερκαντ 23 (2), Ουίλκινσον 5



Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.