Εκεί που μιλούν τη «γλώσσα των πουλιών»

Υπάρχει ένα χωριό στην Τουρκία, όπου οι κάτοικοί του δεν μιλούν μόνο την γλώσσα των ανθρώπων, αλλά μιλούν και τη γλώσσα των πουλιών. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες σωζόμενες γλώσσες που αυτοί που τη μιλούν, αντί για λέξεις χρησιμοποιούν σφυρίγματα. Η 46χρονη Muazzez Kocek ξέρει να σφυρίζει καλύτερα από τον καθένα στο γραφικό χωριό...

Υπάρχει ένα χωριό στην Τουρκία, όπου οι κάτοικοί του δεν μιλούν μόνο την γλώσσα των ανθρώπων, αλλά μιλούν και τη γλώσσα των πουλιών. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες σωζόμενες γλώσσες που αυτοί που τη μιλούν, αντί για λέξεις χρησιμοποιούν σφυρίγματα.

Η 46χρονη Muazzez Kocek ξέρει να σφυρίζει καλύτερα από τον καθένα στο γραφικό χωριό Kuşköy, που βρίσκεται κρυμμένο στα βουνά του Πόντου στη Βόρεια Τουρκία. Το σφύριγμά της μπορεί να αντηχήσει πάνω από τις τεράστιες εκτάσεις τσαγιού της περιοχής και να ακουστεί αρκετά μίλια μακρύτερα από ότι θα ακουγόταν η φωνή της, γράφουν οι New York Times.Όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  επισκέφθηκε το Kuşköy το 2012, τον χαιρέτησε και με υπερηφάνεια σφύριξε στον ρυθμό που σημαίνει: «Καλώς ήρθατε στο χωριό μας!».

Η Kocek μιλάει την «kuş dili» ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, την «γλώσσα των πουλιών», η οποία μετατρέπει το πλήρες τουρκικό λεξιλόγιο σε μελωδίες διάφορων συχνοτήτων. Για εκατοντάδες χρόνια, η επικοινωνία μέσω σφυριγμάτων έχει υπάρξει πολύ σημαντική για την αγροτική κοινότητα της περιοχής, επιτρέποντας στους αγρότες να μιλούν ακόμη κι αν βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή που μιλούν ακόμα τη «γλώσσα των πουλιών», αλλά λόγω της αυξημένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων που μεταφέρουν τη φωνή τους σε μεγάλες αποστάσεις πολύ εύκολα, ο αριθμός αυτός μειώνεται. Η γλώσσα κινδυνεύει να πεθάνει.

Η  Kocek άρχισε να μαθαίνει την περίεργη και συνάμα όμορφη αυτή γλώσσα όταν ήταν έξι ετών, δουλεύοντας στα χωράφια με τον πατέρα της. Με τη σειρά της προσπάθησε να κληρονομήσει την παράδοση στις τρεις κόρες της, αλλά αν και καταλαβαίνουν την σφυριχτή γλώσσα της περιοχής, μόνο η μεσαία ξέρει να τη μιλάει και μπορεί μάλιστα να σφυρίξει μέχρι και τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.