SOS από τα «νεκροταφεία» ηλεκτρονικών σκουπιδιών

Από τότε που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους έχουν αλλάξει αλλά και κυριεύσει τη ζωή μας. Χωρίς αυτές κανένα νοικοκυριό και καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ η ανθρωπότητα είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτές. Ο λόγος για τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που εξελίσσονται ραγδαία, αφήνοντας πίσω τους πολλές ξεπερασμένες «γενιές» και εκατομμύρια...

Από τότε που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους έχουν αλλάξει αλλά και κυριεύσει τη ζωή μας. Χωρίς αυτές κανένα νοικοκυριό και καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ η ανθρωπότητα είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτές. Ο λόγος για τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που εξελίσσονται ραγδαία, αφήνοντας πίσω τους πολλές ξεπερασμένες «γενιές» και εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2016 είχαν συσσωρευτεί στον πλανήτη 44,7 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών, ενώ το 2021 θα έχουν ξεπεράσει τα 52 εκατομμύρια τόνους. Κι αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ζούμε σε κοινωνία με περισσότερες συσκευές, που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουμε περισσότερο.

Τα λεγόμενα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά σκουπίδια μπορεί να προέρχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α., αλλά μόλις το ένα τρίτο των ειδών αυτών ανακυκλώνεται στη χώρα που χρησιμοποιεί. Χιλιάδες είναι οι τόνοι των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που εξάγονται σε φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπου τα μεταχειρισμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα ανακυκλωμένα μέταλλα είναι προσοδοφόρα προϊόντα. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το 30% των εισαγωγών των μεταχειρισμένων προϊόντων ήταν άχρηστο, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι αρκετά ηλεκτρικά είδη μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν ειδικοί κανόνες διάθεσης των απορριμμάτων. Βασική αρχή είναι ότι πρέπει να γίνεται εξειδικευμένη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων στην ίδια τη χώρα ή εντός της ΕΕ. Όμως μεγάλο μέρος αυτών των εξαγωγών είναι παράνομες ή διεξάγονται σε γκρίζες, από νομική σκοπιά, ζώνες. Σύμφωνα μάλιστα με ελέγχους της αστυνομίας και των τελωνειακών αρχών σε λιμάνια της Ευρώπης, ολόκληρα κοντέινερ με ηλεκτρονικά σκουπίδια μεταφέρονται εκτός ΕΕ για «ανακύκλωση».

Παρόλο που όλες αυτές οι «άχρηστες» συσκευές περιέχουν υλικά κάποιας αξίας (όπως μέταλλα), από τον τεράστιο αριθμό των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων μόνο ένα πολύ μικρό μέρος συγκεντρώνεται και ανακυκλώνεται με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.