Ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ [DEHr.AT] ζητά με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ [DEHr.AT]  ζητά με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

«Η επιλογή της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας- θ΄ ακολουθήσει και δεύτερη μέσα στο 2012- “καταστρέφει” θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τελικά ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και τα νοικοκυριά καλούνται να καλύψουν δυσλειτουργίες, αβελτηρίες και λανθασμένες επιλογές της Δημόσιας Διοίκησης και οργανισμών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ύφεση και τα δυσμενή οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα από τα βασικά εμπόδια που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των παραγωγικών και ενεργοβόρων, είναι το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, καύσιμα, νερό). Το κόστος αυτό στην Ελλάδα, κατά την ΓΣΕΒΕΕ, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Με βάση την έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, τον Αύγουστο του 2011, πάνω από ένας στους τέσσρις ερωτηθέντες επιχειρηματίες δήλωσαν ότι έχουν ήδη καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να αυξήσουν το ποσοστό των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν.

«Ιδιαίτερα σήμερα, που όλοι προσβλέπουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και ακολούθως εξαγωγικές, το κόστος ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και δευτερευόντως το μη μισθολογικό κόστος, η γραφειοκρατία, το φορολογικό. Συνεπώς, πρώτη επιλογή πρέπει να αποτελεί η παροχή φθηνής ενέργειας και όχι οι πολυτελείς, όπως έχουν σχεδιασθεί, επιλογές των ΑΠΕ. Τους λάθος αυτούς σχεδιασμούς πληρώνει όλος ο λαός και οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το όφελος για άλλη μια φορά από τις σκανδαλώδεις ακριβές δεσμεύσεις για αγορά από την ΔΕΗ ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, καρπώνονται κύρια επιχειρήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων που παράγουν αυτές τις τεχνολογίες», συμπληρώνεται στην επιστολή.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την ενδέκατη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα σε δύο χρόνια και ότι το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα μιας επιχείρησης, αυξήθηκε από το 2004 έως σήμερα κατά περίπου 40%. Επισημαίνεται ακόμη, ότι η τιμή της κιλοβατώρας στους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ (από 01/01/2011), φαίνεται μειωμένη σε σχέση με την τιμή του 2004, αφού τα νέα τιμολόγια δεν ενσωματώνουν στην τιμή τις χρεώσεις των δικτύων μεταφοράς και διανομής, καθώς και τη χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Επιπλέον, αναφορικά με την πρόθεση αύξησης του τέλους ΑΠΕ, η Συνομοσπονδία υπολογίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος, για τη μέση κατανάλωση, θα εκτοξευτεί από τα 8,19 στα 25,15 ευρώ το έτος. «Το τέλος ΑΠΕ στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 315% από το 2004 έως σήμερα».

Η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει «τουλάχιστον περίεργη τη διαχρονική επιμονή του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, να επιμένουν στη χρήση των ακριβών ΑΠΕ, ενώ οι επιχειρήσεις χρειάζονται όσο ποτέ φτηνή ενέργεια και όχι πολυτελείς επιλογές όπως αυτή της σποράς φωτοβολταϊκών που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μελλοντικές εκτινάξεις του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς».

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.