H Κιβωτός της Ρωμιοσύνης


Την επιστημονική επιτροπή για τη δημιουργία του Προσφυγικού Μουσείου που θα στεγαστεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα παρουσιάσει την Τετάρτη το πρωί η οργανωτική επιτροπή στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. 

Τα ονόματα της Επιτροπής θα είναι σημαντικά, ενώ έχουν προσκληθεί ήδη μικρασιατικοί και ποντιακοί προσφυγικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Γιώργος Λιάνης. Επίσης θα ανακοινωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης και αξιολόγησης των σπάνιων κειμηλίων που θα αποτελέσουν εκθέματα του Μουσείου, ενώ ήδη έχει αρχίσει να γίνεται η προσφορά των πρώτων θησαυρών – κειμηλίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην “Αγιά Σοφιά” θα στεγαστούν δύο Μουσεία. Αυτό της Ιστορίας της ΑΕΚ και του Προσφυγικού Μουσείου. 

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΑΕΚ: 

“Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 11.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Οργανωτική Επιτροπή του Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, θα παρουσιάσει τα πολύ σημαντικά ονόματα από το χώρο του πολιτισμού, της εκκλησίας, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και του αθλητισμού, που θα αποτελέσουν την Επιστημονική Επιτροπή για τη δημιουργία του Μουσείου. 

Στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, «Αγία Σοφία», το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα ξεπερνάει τα όρια της ΑΕΚ με στόχο να αποτελέσει την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης», έναν «Τόπο Μνήμης», μια νοερή προέκταση των ελληνικών πατρίδων της Ανατολής. 

Σε αυτό το Μουσείο θα προβάλλεται η διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στη Μικρασία και τον Πόντο από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών του, κυρίως οι άνθρωποι της νέας γενιάς, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου, που θα αποτελέσει το προσκύνημα στη μνήμη των προγόνων και ιδρυτών αυτής της ομάδας, αλλά και τον θεματοφύλακα της μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων, θα ξεκινήσει από αυτή την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου οπότε και θα σηματοδοτηθεί η διαδικασία συλλογής των σπάνιων κειμηλίων και θησαυρών που θα αποτελέσουν εκθέματα στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.