Η Χ.Α.Ν.Θ. και τα 100 χρόνια μπάσκετ στην Ελλάδα

Παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες που θα συνθέσουν την προσπάθεια της Χ.Α.Ν.Θ. για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την άφιξη του μπάσκετ στην Ελλάδα

Εκεί που ήταν άλλοτε το ιστορικό, ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Εκεί, που σήμερα είναι το νέο κλειστό γήπεδο, εκεί στην κοιτίδα της ιστορίας, στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ πραγματοποιήθηκε (12/12) η συνέντευξη Τύπου όπου παρουσία θεσμικών φορέων και Ενώσεων καθώς και πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση  του συνόλου των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019 για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την άφιξη του μπάσκετ στην Ελλάδα. 

Τα 100 χρόνια από το 1919… Από την άφιξη στη Θεσσαλονίκη μελών της αμερικανικής αποστολής της YMCA (η Χ.Α.Ν.Θ. αποτελεί την ελληνική εκδοχή της Y.M.C.A.) που πρωτοδιδάσκουν το Μπάσκετ (αρχικά) σε στρατιώτες. Μέλη της YMCA ενθαρρύνουν εν συνεχεία την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ. και το 1921 η ΧΑΝΘ διοργανώνει για πρώτη φορά επίσημο τουρνουά Μπάσκετ. 

Ολα είχαν πάρει τον δρόμο τους και την τεράστια ιστορική τους πορεία που κλείνει 100 χρόνια. 

“Με πίστη στα ιδεώδη…”

Για τον ρόλο της Χ.Α.Ν.Θ. στην ανάπτυξη και διάδοση του Μπάσκετ στο Πανελλήνιο μίλησε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ιωάννης  Σωσσίδης: «Με πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των προσωπικοτήτων του ελληνικού Μπάσκετ που έχουν περάσει από τη Χ.Α.Ν.Θ., προγραμματίζοντας ενόψει της νέας χρονιάς ξεχωριστές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις αρχές και τις αξίες που διαπνέουν ο ελληνικό Μπάσκετ», είπε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του αναφορά.
 Ο Διονύσης Ανανιάδης, διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ. και μέλος της Επιτροπής του Μουσείου στην ιστορική διαδρομή που έκανε έκανε ξεχωριστή αναφορά στις σπουδαίες προσωπικότητες, σε σκαπανείς του μπάσκετ όπως ήταν οι: Lewis Riess, Συμεών Μαυροσκούφης, Μίμης Τσικίνας, Τάκης Ταλιαδώρος.
Από τη μεριά του, ο Λάκης Τσάβας (διεθνή βετεράνου καλαθοσφαιριστή της Χ.Α.Ν.Θ.) στάθηκε στη δεκαετία του 1950 και του 1960 όπως και στον ρόλο που διαδραμάτισε το ιστορικό ανοικτό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. το οποίο φιλοξενούσε μεγάλα αθλητικά γεγονότα της εποχής. 

Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ.) αναφέρθηκε στη μεγάλη ομάδα της Αδελφότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αρχιτέκτονα εκείνης της σπουδαίας ομάδας, τον Θόδωρο Ροδόπουλο.
 
Παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Σπύρος Βούγιας.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος, ο Πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Χάρης Παπαγεωργίου, ο πρώην Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Γιώργος Χαλβατζάκης. O πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης, Στέλιος Συμεωνίδης, η κόρη του αείμνηστου Συμεών Μαυροσκούφη, Άννα Μαυροσκούφη, ο Κώστας Τσικίνας, γιος του Μίμη Τσικίνα.

Πλήθος βετεράνων καλαθοσφαιριστών και προπονητών (μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Κυνηγόπουλος, Ηλιάδης, Γιαταγατζίδης, Γούσιος, Αλεξανδρής, Μαρκόπουλος, Σακελλαρίου, Νικολαϊδης κ.α.)

Οι δράσεις μέσα στο 2019

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για τα 100 χρόνια Μπάσκετ που προγραμματίζει η Χ.Α.Ν.Θ. υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και με την επίσημη υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Η αρχή γίνεται από τον Ιανουάριο με τουρνουά μπάσκετ, στις δράσεις εντάσσεται και το All Star Game  (9 & 10 Φεβρουαρίου 2019) που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνουν τουρνουά με βετεράνους, τουρνουά 3on3 Streetball (Μάιος 2019), τουρνουά όλων των ηλικιών ενώ και το Πρωτάθλημα Μπάσκετ Βετεράνων στη Χίο (10-12 Μαΐου 2019) θα είναι μέσα στις δράσεις. Θα γίνουν σεμινάρια.
Θα παρουσιαστεί λεύκωμα για τα 100 χρόνια Μπάσκετ-ΧΑΝΘ, θα υπάρχει συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2019), θα υπάρχει βεβαίως και το Τουρνουά Μπάσκετ «Μαυροσκούφεια»( Σεπτέμβριος 2019), τον Νοέμβριο θα γίνει έκθεση – παρουσίαση των 100 Χρόνων Basketball-Χ.Α.Ν.Θ. στην Αθήνα ενώ τον ίδιο μήνα θα γίνει στο κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ φιλοξενία Final Four κυπέλλου με αμαξίδιο. 

Κεντρική εκδήλωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Η κεντρική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 27 Οκτωβρίου 2019, με τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.