Brundibar: Μια όπερα κατά του Χίτλερ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν

Ο Τσέχος Honza Treichlinger (1930 - 16 Οκτωβρίου 1944) ήταν ένας ταλαντούχος ερασιτέχνης τραγουδιστής ο οποίος ενσάρκωσε πρώτος τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παιδικής όπερας Brundibar του Hans Krasa. Λίγα είναι γνωστά για την ελάχιστη ζωή του Honza...

Ο Τσέχος Honza Treichlinger (1930 – 16 Οκτωβρίου 1944) ήταν ένας ταλαντούχος ερασιτέχνης τραγουδιστής ο οποίος ενσάρκωσε πρώτος τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παιδικής όπερας Brundibar του Hans Krasa.

Λίγα είναι γνωστά για την ελάχιστη ζωή του Honza Treichlinger ή τι απέγιναν οι γονείς του. Μέχρι το 1942 ζούσε στο εβραϊκό ορφανοτροφείο στην κατεχόμενη από τους Ναζί, Πράγα και ήταν μέλος της χορωδίας του ορφανοτροφείου.

Η λέξη Brundibar είναι μια τσέχικη «οικογενειακή» λέξη, ένα «χαϊδευτικό όνομα», ένα παιχνίδισμα ήχου που διαμορφώνεται από την μίμηση του βουητού  της σφήκας και από ίχνη της λέξης «Bombus» , που με την σειρά της δανείστηκε τα πάντα όλα από την αρχαία ελληνική λέξη «βόμβος».

Η λέξη Brundibar παραπέμπει δηλαδή στον βομβίνο που είναι γνωστός κατά τόπους στην Ελλάδα και σαν βομβίνι, βομβυλιός, βόμβος, μπούσμπουρος, μπόμπος, μπάμπουρας, μπούρμπουλας, αγριοκούμπανος, κουρκούμπανος, ντάβανος ή βούγκουρας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αλλά ποια απ’ όλα;

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.