Η ιστορία των Ελλήνων σκηνοθετών στα Όσκαρ

Τα ξημερώματα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου να έχει αποσπάσει δέκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, παρουσιάζουμε την ιστορία των Ελλήνων σκηνοθετών στο κόκκινο χαλί, για την διεκδίκηση του πολυπόθητου χρυσού αγαλματιδίου. Διαβάστε επίσης:...

Τα ξημερώματα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου να έχει αποσπάσει δέκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, παρουσιάζουμε την ιστορία των Ελλήνων σκηνοθετών στο κόκκινο χαλί, για την διεκδίκηση του πολυπόθητου χρυσού αγαλματιδίου. Διαβάστε επίσης: Η ιστορία των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Καννών.

Η αρχή γίνεται το 1964, με τον «Αλέξη Ζορμπά» (Zorba the Greek) του Μιχάλη Κακογιάννη. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα – είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη: «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Τη διαχρονική μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης. Το φιλμ απέσπασε έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ – ανάμεσα τους και στις Κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας – αποσπώντας συνολικά, τρία χρυσά αγαλματίδια:

Από τους δημοφιλέστερους λογοτεχνικούς ήρωες, ο Ζορμπάς ταυτίστηκε κινηματογραφικά με τον Άντονι Κουίν. Ο Άλαν Μπέιτς ερμήνευσε τον συγγραφέα, η Ειρήνη Παππά την ελκυστική και επιθετική χήρα και ο Γιώργος Φούντας τον Μαυραντώνη. Για τον ρόλο της μαντάμ Ορτάνς επιλέγει η Λίλα Κέντροβα. Όμως σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη: «Η αποκάλυψη της ταινίας είναι οι Κρητικοί κομπάρσοι», ενώ είχε χαρακτηρίσει το φιλμ «Αλέξης Ζορμπάς», ως μία «αναρχική κωμωδία».

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ήταν ακόμα δύο φορές Υποψήφιος για Όσκαρ, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 1962, με την «Ηλέκτρα» και το 1977, με την «Ιφιγένεια». Ενδιάμεσα, ένας ακόμα σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης ήταν Υποψήφιος στην ίδια κατηγορία. Ο Βασίλης Γεωργιάδης, το 1963, με τα «Κόκκινα Φανάρια» και το 1965, με το φιλμ, «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο».

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.