Ο δρόμος του βασιλιά!

Ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο καμωμένο από βασιλιάδες για βασιλιάδες. Το κύπελλο Ισπανίας παίζεται στα κανάλια Novasports και λίγο πριν τη μονομαχία Μπαρτσελόνα και Αλαβές, κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία!
0
Βασίλης Κωνσταντόπουλος
27/05/2017 • 09:44
Copa del Rey
  • shares
Ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο καμωμένο από βασιλιάδες για βασιλιάδες. Το κύπελλο Ισπανίας παίζεται στα κανάλια Novasports και λίγο πριν τη μονομαχία Μπαρτσελόνα και Αλαβές, κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία!

Πάντα κοντά στον βασιλιά!

Το κύπελλο Ισπανίας ξεκίνησε το ταξίδι του στο χρόνο το 1902 όταν ο Κάρλος Πάδρος, μετέπειτα πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, πρότεινε τη δημιουργία ενός θεσμού με αφορμή τη στέψη του βασιλιά Αλφόνσο του 12ου. Στο νέο θεσμό συμμετείχαν πέντε ομάδες και στον τελικό η Μπιθκάγια κέρδισε 2-1 την Μπαρτσελόνα. Η Μπιθκάγια θεωρείται η ομάδα απ’ την οποία δημιουργήθηκε η Αθλέτικ Μπιλμπάο και οι Βάσκοι συγκαταλέγουν το τρόπαιο στα επιτεύγματα τους, ωστόσο η Ισπανική ομοσπονδία δεν το αναγνωρίζει, καθώς το θεωρεί πρόδρομο του κυπέλλου Ισπανίας. 

Ένα κύπελλο, πολλές ονομασίες

Η ονομασία Κοπα ντελ Ρέι (Copa del Rey) αναφερόταν απ’ το 1903 ως το 1928 στο πρωτάθλημα της Ισπανίας. Μετά τη δημιουργία του εθνικού πρωταθλήματος, ο θεσμός του κυπέλλου άλλαζε συνεχώς ονομασία. Αρχικά ονομάστηκε «Κύπελλο του Δήμου της Μαδρίτης» (Copa del Ayuntamiento de Madrid), στη συνέχεια «Kύπελλο της αυτού μεγαλειότητος Αλφόνσο 13ου» (Copa de Su Majestad El Rey Alfonso XIII), στα χρόνια της δεύτερης ισπανικής δημοκρατίας (1931-1939) βαφτίστηκε «Kύπελλο του προέδρου της δημοκρατίας» (Copa del Presidente de la República) και μέχρι και δύο χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1938-1976), «Kύπελλο του αρχιστράτηγου» (Copa del Generalísimo). 

Κύπελλο της Ελεύθερης Ισπανίας!

Για να πάρει τη σημερινή του μορφή το κύπελλο Ισπανίας πέρασε από σαράντα κύματα. Ένα απ’ αυτά και μάλιστα σε ένα ταραχώδες κοινωνικοπολιτικά περιβάλλον ήταν στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Τότε στα εδάφη της «Δημοκρατικής Ισπανίας» έλαβε χώρα το «Κύπελλο της Ελεύθερης Ισπανίας» (Copa de la España Libre). Η Λεβάντε κέρδισε τη Βαλένθια στον τελικό 1-0 και το 2007 ζήτησε να της αναγνωριστεί επίσημα ως τίτλος, ωστόσο δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση απ’ το αρμόδιο όργανο της Ισπανικής Ομοσπονδίας. 

Ποιοι κλείδωσαν την κούπα

Λίγες είναι οι ομάδες που έχουν πάρει «σπίτι» το τρόπαιο και είναι ένα γεγονός που δεν συμβαίνει συστηματικά. Συγκεκριμένα έχουν πάρει το τρόπαιο για πάντα η Ρεάλ Μαδρίτης το 1936 (το τελευταίο κύπελλο της Ισπανικής Δημοκρατίας), η Σεβίλλη το 1939 (το πρώτο κύπελλο του Αρχιστράτηγου) και η Ατλέτικο Μαδρίτης το 1976 (το τελευταίο κύπελλο του Αρχιστράτηγου). Για τελευταία φορά το κράτησε σπίτι της η Σεβίλλη το 2010, για να θυμίζει την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου απ’ την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου. 

Γράψτε το σχόλιο σας...
loading the player...
21/02/2019 • 07:45

Ρεβάνς με κίνητρο κι έντονα στοιχεία διαχείρισης δυνάμεων

Στους αποψινούς δεύτερους αγώνες της φάσης των "32" του Europa League στεκόμαστε περισσότερο σε ματς όπου η πρόκριση είναι ανοιχτή. Σε ορισμένες αναμετρήσεις πιθανόν να γίνει και διαχείριση δυνάμεων από τα φαβορί λόγω και των σκορ της περασμένης εβδομάδας