Στο Δουβλίνο η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Tην Κυριακή (13.00) στο Convention Center του Δουβλίνου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα προκριματικά του EURO 2020. Το novasports.gr σας μεταφέρει όσα πρέπει να γνωρίζετε. Δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα.

Οι ομάδες θα χωριστούν σε επτά Pot καθώς για πρώτη φορά το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα είναι ουσιαστικά χωρισμένο σε δύο. Στις τέσσερις ομάδες που πήραν την πρωτιά στους τέσσερις ομίλους της πρώτης κατηγορίας του Nations League και είναι οι  Αγγλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία. Οι άλλες έξι ομάδες βάσει βαθμολογίας στην ΟΥΕΦΑ είναι οι Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία.

Στα Pot 2, 3, 4 και 5 έσχουν τοποθεητθεί από δέκα ομάδες, ενώ στο Pot 6 οι πέντε τελευταίες. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο Pot 4 και σίγουρα δε θα κληρωθεί με κάποια από τις Αλβανία, Κύπρο, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σλοβενία.

Διαδικασία κλήρωσης

Οι τέσσσερις ομάδες από το Pot του Nations League θα τοποθετηθούν σε έναν από τους τέσσερις πρώτους ομίλους οι οποίοι θα είναι όμιλοι των πέντε ομάδων. Σε αυτούς τους τέσσερις ομίλους θα μπορούν να μπουν μόνο δύο από τις διοργανώτριες ομάδες του 2020, δηλαδή Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σκωτία, Δανία.

Οι πέντε τελευταίες ομάδες (Ανδόρρα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Μάλτα και Σαν Μαρίνο) θα τοποθετηθούν στους ομίλους από 6 ως 10, άρα οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες του Nations League δε θα συναντηθούν με τις πέντε τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκρίνονται απευθείας στα τελικά του EURO 2020. Τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια θα δοθούν από τα Play offs όπως αυτά θα προκύψουν μετά τα προκριματικά και ανάλογα με τη θέση που κατέκτησαν στο Nations League οι ομάδες που δεν προκρίθηκαν από την προκριματική φάση.

Εξαιρέσεις

Στον ίδιο όμιλο για πολιτικούς λόγους δε μπορούν να κληρωθούν το Γιβραλτάρ με την Ισπανία, το Κόσοβο με την Βοσνία και το Κόσοβο με τη Σερβία.

Βαρυχειμωνιά

Ακόμη στον ίδιο όμιλο θα μπορούν να κληρωθούν μάξιμουμ δύο από τις Λευκορωσία, Εσθονία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ρωσία και Ουκρανία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Μακρινοί προορισμοί

Η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί επίσης να αποφεύγονται τα πολλά μακρινά ταξίδια, ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται ιδιαίτερα ανατολικά (Καζακστάν,Αζερμπαϊτζάν) ή πολύ βόρεια (Ισλανδία). Έτσι το Καζακστάν θα μπορεί να κληρωθεί μόνο με μία εκ των Ανδόρρας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ισλανδίας, Μάλτας, Βόριου Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Σκωτίας, Ισπανίας και Ουαλίας.

Το Αζερμπαϊτζάν δε θα μπορεί να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο ταυτόχρονα με Ισλανδία και Πορτογαλία, ενώ η Ισλανδία θα μπορεί να είναι στον ίδιο όμιλο μόνο με μία εκ των Αρμενίας, Κύπρου, Γεωργίας και Ισραήλ. 

Δύσκολο το έργο της Ελλάδας

Για την Εθνική Ελλάδος η υπόθεση πρόκριση είναι μια δύσκολη υπόθεση από τη στιγμή που τα τελευταί τέσσερα χρόνια έχει πέσει σχεδόν 30 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό σημαίνει ότι στον όμιλό της η Ελλάδα θα έχει:

Μία από τα Nations League Pot ή Pot 1
Αγγλία 
Ολλανδία
Πορτογαλία
Ελβετία
Βέλγιο
Κροατία
Γαλλία
Ιταλία
Πολωνία
Ισπανία

Μία από το Pot 2
Αυστρία
Βοσνία
Τσεχία
Δανία
Γερμανία
Ισλανδία
Ρωσία
Σουηδία
Ουκρανία
Ουαλία

Μία από το Pot 3
Βουλγαρία
Φινλανδία
Ισραήλ
Βόρειο Ιρλανδία
Νορβηγία
Ιρλανδία
Σκωτία
Σερβία
Σλοβακία
Τουρκία

Μία από το Pot 5

Αρμενία
Αζερμπαϊτζάν
Λευκορωσία
Νησιά Φερόε
Σkόπια
Γιβραλτάρ
Καζακστάν
Κόσοβο
Λουξεμβούργο
Μολδαβία

Και αν κληρωθεί σε κάποιον από τους ομίλους 6,7,8,9,10 μία από το Pot 6
Ανδόρρα
Λετονία
Λιχτενστάιν
Μάλτα
Σαν Μαρίνο
  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.