Οι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης αγοράζουν τις κατατάξεις τους

Οι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης, "στήνουν" τα εθνικά τους πρωταθλήματα έτσι ώστε να «αγοράζουν» την τελική τους κατάταξη σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της FIFPro.

Οι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης,  “στήνουν” τα εθνικά τους πρωταθλήματα έτσι ώστε να «αγοράζουν» την τελική τους κατάταξη σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της FIFPro.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro, Theo Van Seggelen (φωτό) δηλώνει ότι η πρακτική αυτή είναι εξαπλωμένη και αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την αποσταθεροποίηση του ποδοσφαίρου.
«Σε κάποιες χώρες, οι ομάδες αγοράζουν την τελική κατάταξη τους στο πρωτάθλημα τους» δήλωσε ο Van Seggelen στο «insideworldfootball»

«Γνωρίζουν προκαταβολικά ποιός θα είναι πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ»

«Κάνουν δουλειές μεταξύ τους»

Ρωτήθηκε βεβαίως, πως γνωρίζει τέτοιου είδους συνωμοσίες, που αφορούν τον παράνομο  στοιχηματισμό σε ομάδες που θα φτάσουν στα play off και απάντησε ότι ενημερώθηκε από ποδοσφαιριστές.

«Συμβαίνει στην Σερβία, συμβαίνει στην Κροατία.»

«Και σε άλλες χώρες!»

«Οργανώνουν το δικό τους αγωνιστικό πρόγραμμα. Και αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό.»

«Θα γίνει μία μεγάλη έρευνα σε μερικούς μήνες και θα υπάρξουν αρκετές συλλήψεις, δεν μπορώ να σας αποκαλύψω άλλα.»

Ο Van Seggelen με την καυτή και απρόσμενη αποκάλυψη του για πολλά περιστατικά στημένων παιχνιδιών που έχουν λάβει χώρα πρόσφατα σε όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε και στις  σοβαρές επιπτώσεις για την UEFA, ειδικά μάλιστα για τις ομάδες που προκρίνονται στα Champions League και το Europa League.

Στο συνέδριο Soccerex που πραγματοποιήθηκε στο Manchester, ο Van Seggelen πρότεινε, συμμετέχοντας στη συζήτηση, ότι τα play off πρέπει να διοργανώνονται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αποτραπεί η δυνατότητα να υπάρξουν προσυνεννοημένα αποτελέσματα.

Αλλά, στα τελευταία του σχόλια εξηγεί, ότι τώρα αποκαλύπτεται ο λόγος για τον οποίο τόσοι παίκτες που έκαναν μεταγραφή σε ομάδες της Δυτικής Ευρώπης δεν έπαιζαν καθόλου καλά.»

«Αναρωτιόμουν γιατί, όταν κοιτάζεις νέους παίκτες από συγκεκριμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι έκαναν μεταγραφή σε ομάδες της Δυτικής Ευρώπης, για μεγάλα ποσά, ξαφνικά αποκαλύπτεται ότι  ήταν και τόσο καλοί, όσο νόμιζαν ότι θα ήταν.»

«Ίσως, η απάντηση είναι ότι δεν είναι φυσιολογικός ο αριθμός των γκολ που σημειώνουν οι ίδιοι κι οι ομάδες τους, στο εθνικό τους πρωτάθλημα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε να προλάβουμε τις ομάδες πριν προ-αποφασίσουν μεταξύ τους την κατάταξή τους.»

Ο Van Seggelen, επίσης, τονίζει ότι η διάβρωση έχει εξαπλωθεί και προσθέτει ότι το πρόβλημα των στημένων δεν είναι πλέον Ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο.

«Πρέπει να αντιληφθείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα»

«Υπάρχει εδώ και 10 χρόνια. Είναι  εύκολο να προτρέπεις τις κυβερνήσεις και την αστυνομία να το ερευνήσουν και να το διευθετήσουν. Αλλά και ο κόσμος του ποδοσφαίρου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας.»

Μία λύση είναι να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες δηλαδή οι νέοι ποδοσφαιριστές και να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει κεντρική διαχείριση των ακαδημιών.
Ενώ υπάρχουν ακαδημίες που εκτελούν έργο και προσπαθούν να αναδείξουν ταλέντα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες κάποιες άλλες διοικούνται από τον υπόκοσμο που  χειρίζεται και το στήσιμο των παιχνιδιών και διαβρώνει το ποδόσφαιρο, με την εδραίωση δικών τους νέων.

«Για να το αντιμετωπίσεις, μία λύση είναι να θέσεις όλες τις ακαδημίες υπό τον αυστηρό έλεγχο και την καταγραφή της Ομοσπονδίας» είπε ο Seggelen.
Οι ακαδημίες αυτές υπάρχουν, μόνο γιατί τις έχουν αναδείξει  σε μεγάλες πηγές εσόδων.

Η UEFA δήλωσε άγνοια των σχολίων και προτάσεων του Van Seggelen, αλλά, τόνισε ότι κάνει ότι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση των στημένων παιχνιδιών.

«Μέσω του συστήματος ανίχνευσης ανωμαλιών στο στοίχημα, η UEFA παρακολουθεί 29.000 εθνικά παιχνίδια και 1.800 παιχνίδια των διοργανώσεων της σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο εκπρόσωπός της Rob Faulkner.

«Όποιες ανωμαλίες στον στοιχηματισμό ή τυχόν ύποπτα παιχνίδια,  τα ερευνούμε και θα παραπεμφθούν στους ειδικά επιλεγμένους συνεργάτες μας, δίνοντας τους τις πληροφορίες, οι οποίες  στη συνέχεια προωθούνται στις αρμόδιες Αρχές.»


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.