Όχι άλλα τρίποντα…

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την επικείμενη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και το πώς οι «πράσινοι» θα μπορέσουν να πάρουν τη νίκη στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβάται απόψε απέναντι στην Λοκομοτίβ του Γιώργου Μπαρτζώκα! Από την μια επειδή μετά τις δύο ήττες στην κανονική περίοδο από τους Ρώσους, το κακό …τρίτωσε με την ήττα του στο παιχνίδι του πρώτου γύρου για το ΤΟΠ, αλλά κυρίως διότι οι πράσινοι είναι πλέον μια διαφορετική ομάδα μετά τις προσθήκες των τριών αμερικανών στο ρόστερ του. Η σημασία του αποψινού αγώνα βέβαια είναι τεράστια καθώς ο νικητής θα σφιχταγκαλιάσει την πρόκριση και θα βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας που δίνουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς. 

Οι φιλοξενούμενοι με νίκη απόψε θα πανηγυρίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την πρόκριση στους οκτώ της Ευρωλίγκα. Μόνο που η αποστολή τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει στο ΟΑΚΑ μόνο μια φορά από τότε από τότε που τον είχε νικήσει η Λοκομοτίβ (από τον Ερυθρό Αστέρα) και το ρεκόρ του (6 νίκες, 1 ήττα) δείχνει ότι έχει μπει στον σωστό δρόμο.

Το μόνο αληθινό πρόβλημα για τους πράσινους είναι ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση ο Ελιοτ Ουίλιαμς, ο νεοφερμένος αμερικανός γκαρντ που έκλεψε την καρδιά των φίλων της ομάδας από την πρώτη κιόλας στιγμή που πάτησε το παρκέ. Ο Ουίλιαμς που σε μέσους όρους είναι ήδη πρώτος σκόρερ της ομάδας στο ΤΟΠ 16 με 15.7 πόντους  υποφέρει από ένα τραυματισμό που τον κράτησε εκτός στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος με αποτέλεσμα να μην είναι δεδομένη η ετοιμότητα του για τον αποψινό τελικό με την Κουμπάν.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο ο Ουίλιαμς,, όσο και ο έτερος νέος, ο Μαρκίζ Χέϊνς είναι ακριβώς ότι χρειαζόταν ο Τζόρτζεβιτς για να αντιμετωπίσει την πολύ γρήγορη περιφερειακή γραμμή της Κουμπάν όπου δεσπόζει η μορφή του κορυφαίου γκαρντ της Ευρωλίγκα φέτος, του Μάλκομ Ντιλέϊνι.

Ο Ντιλέϊνι έχει αποδεχτεί πλήρως τον ρόλο που του έχει δώσει ο Μπαρτζώκας, παίζει με αξιοθαύμαστη συγκέντρωση και συνέπεια, κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους και όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα δίνει ρεσιτάλ ορθών αποφάσεων. Ο Καλάθης είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες που μπορούν να μπουν και να μείνουν μπροστά στον Ντιλέϊνι, αλλά στα τρία προηγούμενα ματς όπου έχασαν οι πράσινοι, ο Νικ δεν είχε την πολυτέλεια να ασχοληθεί μόνο με την άμυνα του, διότι η έλλειψη βάθους στο ρόστερ απαιτούσε να κάνει πάρα πολλά σε πολλούς τομείς. Η ενίσχυση με τους Ουίλιαμς και Χέϊνζ είναι βέβαιο ότι θα κάνουν το σημερινό παιχνίδι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Διαφορές, όμως, θα έχει και η Λοκομοτίβ σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια διότι έχει επιστρέψει για τα καλά ο Ράντολφ και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά τον τραυματισμό του, ενώ αποκτήθηκε και ο ποιοτικός Τζάνινγκ που έχει ενισχύσει την  περιφέρεια του Κουμπάν.

Με ποια σειρά πρέπει να προσέξει τους αντιπάλους του ο Παναθηναϊκός; Ο σχετικός πίνακας αποδεικνύει ότι ο Μάλκομ Ντιλέϊνι πρέπει να …επικηρυχθεί απόψε, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμηθούν οι υπόλοιποι:

ΠΑΙΚΤΕΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ

ΝΤΙΛΕΙΝΙ

21.4

17 π. /34.6 λ.

6 ασιστ/3.1 λάθη

ΡΑΝΤΟΛΦ

15.5

15 π. / 24.6 λ.

57.4% δ., 6 ρ, 1.2 μπ.

ΚΛΑΒΕΡ

14.4

10 π. / 29.5 λ.

51.7% τρ., 7.1 ριμπ.

ΜΠΡΟΚΟΦ

9.3

8.3 π. / 25.6 λ.

45.2% τρ., 3.6 ριμπ.,

ΣΙΝΓΛΕΤΟΝ

7.7

7.1 π. /  20.1 λ.

38% δ/39% τρ., 4.2 ρ.

Στην καυτή πεντάδα που κάνει την περισσότερη δουλειά θα πρέπει, όπως γράψαμε πιο πάνω,  να προστεθεί και ο νεοφερμένος Τζάνινγκ που προσφέρει σε όλους τους τομείς, ενώ έμπειρος παίκτης με μεγάλη ποιότητα είναι και ο Ντρέϊπερ που κάνει καλά τόσο την δουλειά του εξολοθρευτή στην άμυνα, όσο και σαν σουτέρ όταν η άμυνα πέφτει …ομαδικά πάνω στην Ντιλέϊνι.  

Το μεγαλύτερο, όμως, θέμα για τον Παναθηναϊκό είναι να εκτελέσει σωστά στην επίθεση και αυτό δεν είναι απλό γιατί η Κουμπάν έχει βελτιωθεί πολύ αμυντικά και έχει την κορυφαία επίδοση στην Ευρωλίγκα καθώς δέχεται μόλις 68.5 π. σε 71 κατοχές  με τον Παναθηναϊκό να είναι δεύτερος στην ίδια κατηγορία  με 71.8 πόντους σε 70.8 κατοχές. Η Λοκομοτίβ επίσης οδηγεί τον αντίπαλο στα περισσότερα λάθη (15.3 κατά μέσο όρο) με τον Παναθηναϊκό να τα πηγαίνει επίσης καλά (τρίτος με 15 λάθη των αντιπάλων του).

Ο Τζόρτζεβιτς, λοιπόν, καλείται να βρει επιθετικές λύσεις για να μην εξελιχθεί το παιχνίδι απλά σε μια μάχη όπου οι μεν θα καταστρέψουν τους δε. Ο Ραντούλιτσα με την δύναμη του μπορεί να δημιουργήσει θέμα στους ψηλούς της Κουμπάν που δεν έχουν τον όγκο να τον κοντράρουν αρκεί και ο Σέρβος σέντερ να κυνηγήσει έξω από την ρακέτα τους Ράντολφ και Σίνγκλετον που κινούνται με επιτυχία στην περιφέρεια.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

ΤΟΠ 16

ΚΟΥΜΠΑΝ

73.5/70.6

ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΕΣ

76.7/71.9

1.041

Μ.Ο ΠΟΝΤΟΙ /ΚΑΤΟΧΕΣ

1.066

33.3

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

35

17.7/14

ΑΣΙΣΤ/ΛΑΘΗ

17.2/13.2

1.264

ΣΥΝΤ. ΑΣΙΣΤ/ΛΑΘΗ

1.303

22/20.6

ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ/ΥΠΕΡ

20.9/21.3

0.936

ΣΥΝΤ.ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ/ΥΠΕΡ

1.019

78.3

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

85.4

Οι δύο ομάδες θα εμφανιστούν στο ΟΑΚΑ μετά από ήττες σε δύο πολύ απαιτητικά από κάθε άποψη παιχνίδια. Οι πράσινοι έχασαν στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα και η Λοκομοτίβ από την  Φενέρ σε δύο παιχνίδια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Συνολικά, όμως, η παρουσία τόσο του Παναθηναϊκού μετά τις αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ του αλλά και της Κουμπάν συνολικά στην φετινή Ευρωλίγκα έχει θετικό πρόσημο.

Αν δούμε τον ενδεικτικό πίνακα που φωτίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο ομάδων θα δούμε ότι το συγκρότημα του Μπαρτζώκα έχει μια ελαφρά υπεροχή σε όλα τα σημεία: Εχει καλύτερο συντελεστή στους πόντους ανά κατοχή (1.066 αντί 1.041 του τριφυλλιού) υπερέχει  στο κλάσμα που δίνει ο συνδυασμός ασίστ για λάθη, ενώ έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στο κλάσμα των φάουλ (πόσα σου καταλογίζουν, πόσα κερδίζεις).

Τι έχουμε διδαχθεί από την φετινή προϊστορία των αγώνων μεταξύ των σημερινών αντιπάλων όπου η Κουμπάν έχει κερδίσει και τις τρεις αναμετρήσεις; Το πρώτο παιχνίδι στο ξεκίνημα της σεζόν έγινε σε χρονικό σημείο όπου οι πράσινοι έψαχναν τα πατήματα τους. Στο δεύτερο ανέλαβε την δουλειά ο Ντιλέϊνι που έκανε πράγματα και θαύματα στο ΟΑΚΑ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όταν δεν τον σταματούσε τίποτα.

Ετσι φτάσαμε στο ΤΟΠ 16 με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται στο Κράσνονταρ. Τι έγινε στο συγκεκριμένο  ματς ; Αρκεί μια ματιά στον στατιστικό πίνακα που παραθέτουμε για να θυμηθείτε την ιστορία του αγώνα και πως εξελίχθηκε:

ΚΟΥΜΠΑΝ

 76-67(Α’ ΓΥΡΟΣ ΤΟΠ 16)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

42.9%

% 2π. ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

53.6%

50%

% 3π. ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

34.6%

20/12

ΑΣΣΙΣΤ/ΛΑΘΗ

19/15

7

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

12

13/16

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΒΟΛΕΣ

10/16

76/67

ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΕΣ

67/66

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σούταρε με 50 % έξω από την γραμμή των 6 μ.75 και το κακό είναι ότι έκανε πολλές προσπάθειες.  Οι γηπεδούχοι τέλειωσαν το ματς με 13/26 στα τρίποντα και είναι ξεκάθαρο ότι εκεί κρίθηκε το ματς καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι διαφορές των δύο ομάδων ήταν μικρές. 

Για το αποψινό ματς, λοιπόν, έχουμε τα παρακάτω δεδομένα:  

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

ΤΟΠ 16

ΚΟΥΜΠΑΝ

53.5% (21/39)

% 2π. (M.O)

48.9% (16/32)

32% (6/20)

% 3π. (M.O)

36.6% (11/29)

14

ΛΑΘΗ

13.2

10.5

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

11.4

13/18

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΒΟΛΕΣ

14/18

Είναι πολύ χαρακτηριστικό του τρόπου που αγωνίζεται η σημερινή αντίπαλος του Παναθηναϊκού το γεγονός ότι αυτή την στιγμή είναι η χειρότερη ομάδα στην Ευρωλίγκα σε εύστοχα δίποντα καθώς βάζει μόλις 16 φορές την μπάλα στο καλάθι μέσα από την γραμμή των 6μ.75! Από την άλλη μεριά, όμως, η Λοκομοτίβ μαζί με την ΤΣΣΚΑ έχουν τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα στο ΤΟΠ 16! Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να νικήσει απόψε θα πρέπει να παίξει την καλύτερη του περιφερειακή άμυνα και να κυνηγήσει τους σουτέρ του Μπαρτζώκα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να μην βλέπουν το καλάθι ούτε για μια στιγμή!

Είναι επίσης στοιχείο που θέλει προσοχή η… έφεση που έχουν και οι δύο ομάδες στο λάθος καθώς βρίσκονται ψηλά στην σχετική κατηγορία  με τον Παναθηναϊκό να είναι ελαφρά χειρότερος, ενώ η Λοκομοτίβ έχει ένα μικρό πλεονέκτημα και σε ένα ακόμη σημείο κλειδί, το επιθετικό ριμπάουντ !

Αντί επιλόγου: Απόψε το ΟΑΚΑ δεν θα είναι όπως τις άλλες φορές και αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ο …έμπειρος κόσμος του Παναθηναϊκού ξέρει ότι η ομάδα είναι πια διαφορετική, οσμίζεται την δυναμική της και η ενίσχυση του θα είναι πιο δυνατή από ποτέ στην φετινή σεζόν.   


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.