Έφυγε ο πατέρας των Spider-Man και Doctor Strange, Steve Ditko

Σε ηλικία 90 ετών.Ο θρυλικός καλλιτέχνης κόμικ, συγγραφέας και συν-δημιουργός του Spider- Man...

Σε ηλικία 90 ετών.

Ο θρυλικός καλλιτέχνης κόμικ, συγγραφέας και συν-δημιουργός του Spider- Man άφησε την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 90 ετών.

Το THR αναφέρει ότι ο Ditko βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του, στις 29 Ιουνίου. Δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία θανάτου, αλλά θεωρείται πως ο Ditko είχε πεθάνει δύο ημέρες νωρίτερα.

Το όνομα του Stephen J. Ditko έχει κερδίσει, επάξια, τη θέση του στην ιστορία των κόμικ. Γεννήθηκε το 1927, στην Πενσυλβανία των Η.Π.Α, και ξεκίνησε την τεράστια πορεία στου το 1953, στο στούντιο των φημισμένων Jack Kirby και Joe Simon. Τις σπουδές του έκανε δίπλα σε ένα ακόμα ξακουστό όνομα του χώρου των χάρτινων υπέρ-ηρώων, Jerry Robinson, γνωστό για τη συμβολή του στον Batman της δεκαετίας του ’40.

Η καριέρα του μετράει περισσότερες από 5 δεκαετίες και αμέτρητες δημιουργίες για τις μεγαλύτερες οικογένειες κόμικ, Marvel και DC. Το 1960 συν-δημιούργησε τον Captain Atom, έναν από τους δημοφιλέστερους ήρωες της DC για την οποία είχε εργαστεί σε αρκετούς τίτλους, συμπεριλαμβάνοντας και κόμικ της σειράς “Detective Comics”, “The Hawk and the Dove”, “Stalker”, “Man- Bat” και πολλά ακόμα .

Γνωστότερος, ωστόσο, είναι μέσα από τη Marvel και δικαίως, αφού υπήρξε ο συν-δημιουργός του Spider-Man, το 1966, και αποκλειστικός καλλιτέχνης της σειράς “The Amazing Spider-Man”. Νωρίτερα, το 1963, και μέσα από το τεύχος #110 της ανθολογίας “Strange Tales” ο Ditko δημιούργησε τον, πασίγνωστο πλέον, Doctor Strange.

Η αυτοπροσωπογραφία του από το κόμικ “The Amazing Spider-Man” Annual #1

Τα έργα της συνεργασίας του με τον Stan Lee είναι πλέον κλασικά και ανεξίτηλα από την ιστορία των κόμικ. Για τη δημιουργία του αραχνένιου ήρωα της Marvel, τα λόγια του αποδίδουν την καλύτερη περιγραφή. “Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να δουλέψω πάνω σε ένα κοστούμι. Ένα ζωτικό, εικονικό κομμάτι του χαρακτήρα. Έπρεπε να ξέρω πως έμοιαζε… Δεν ήμουν σίγουρος ότι στον Stan θα άρεσε η ιδέα να καλύψουμε το πρόσωπο του αλλά εγώ το έκανα γιατί έκρυβε ένα ξεκάθαρα αγορίστικο πρόσωπο. Θα πρόσθετε επιπλέον μυστήριο στον χαρακτήρα”, είπε ο Ditko.

Στον Ditko αποδόθηκε, μαζί με το κόκκινο-μπλε κοστούμι, και η ιδέα των ιστών του Spider- Man. Επιπλέον, συνέβαλε στη δημιουργία πολλών από τους κλασικούς villain του εφήβου σούπερ-ήρωα, όπως των Green Goblin, Doctor Octopus, Sandman και Lizard.

Για τη Marvel, επίσης, συμμετείχε δυναμικά σε πολλούς ακόμα τίτλους. Μαζί με τον Lee αναθεώρησαν μία σειρά του Incredible Hulk ενώ την πινελιά του μπορεί να αναγνωρίσει κανείς ακόμα και μέσα από τις γραμμές του σχεδίου του Iron-Man από τα τεύχη #47-49 της σειράς “Tales of Suspense”. Η αποκλειστική, όμως, δημιουργία του είναι ο Doctor Strange. Ξεκίνησε με μία απλή εμφάνιση σε ένα τεύχος της σειράς “Strange Tales” και αργότερα κέρδισε ένα ιστορικό arc 17 τευχών, #130-146, στην ίδια σειρά.

 

Με την ανακοίνωση του θανάτου του, πολλοί ύμνησαν τις δημιουργίες του και τη σφραγίδα που άφησε στα κόμικ, μαζί και οι καλλιτεχνικοί κληρονόμοι του από την επίσημη ιστοσελίδα της DC. “Σήμερα θυμόμαστε τα κατορθώματα ενός γίγαντα του κόσμου των κόμικ” αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, και εκφράζει απόλυτα τα συναισθήματα του κοινού που αγάπησε το έργο του ανά τον κόσμο.


Αν δεν βρείτε την Θάλεια στο El Dorado, στην Middle Earth ή στην Grand Line, αναζητήστε την στο Facebook ή το Twitter.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.