Creative Sound BlasterX Katana – Review

Ένα σχετικά μικρό, αλλά θαυματουργό soundbar.Όταν μιλάμε γενικά για συστήματα ήχου, μία από τις...

Ένα σχετικά μικρό, αλλά θαυματουργό soundbar.

Όταν μιλάμε γενικά για συστήματα ήχου, μία από τις πρώτες εταιρείες που μας έρχονται στο μυαλό είναι η Creative. Η εν λόγω εταιρεία έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να εδραιωθεί στον χώρο, και όχι άδικα. Συγκεκριμένα σήμερα θα δούμε το Creative Sound BlasterX Katana, το οποίο δεν είναι απλά ένα ηχείο Bluetooth ή ένα σύστημα ηχείων για το σπίτι. Το Katana σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι το καλύτερο soundbar που μπορούν οι gamers να τοποθετήσουν κάτω από την οθόνη τους. Ουσιαστικά ο κύριος λόγος ύπαρξης των soundbars είναι έτσι ώστε στο setup μας να μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετό χώρο, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και μια surround εμπειρία.

Το Creative Sound BlasterX Katana δεν είναι ένα gadget φθηνό, με τιμή περίπου στα 280 ευρώ, και στο review θα δούμε αν πραγματικά αξίζει τα χρήματα ή πρόκειται για ένα απλά πολύ ακριβό Bluetooth ηχείο.

Κατασκευή

Πρώτα ας μιλήσουμε λίγο για την ποιότητα κατασκευής του Creative Sound BlasterX Katana η οποία είναι αρκετά εντυπωσιακή.

Κρίνοντας από το τεράστιο κουτί που έρχεται, ίσως αναμένεται ότι το speaker θα είναι κάπως μεγάλο – αλλά αυτό συμβαίνει μόνο λόγω του subwoofer. Η πραγματική ηχητική μπάρα είναι περίπου 60 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει εκπληκτικά λίγο. Δεν είχα κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, καθώς μπόρεσα με λίγες περιστροφές να βρω τα απαραίτητα docks. Το subwoofer είναι μια διαφορετική ιστορία, που στέκεται 30 εκατοστά όρθιο, αλλά σίγουρα μπορεί εύκολα να καταλάβει ένα μικρό σημείο κάτω από το γραφείο σας, χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Παρόλο που τόσο το soundbar όσο και το subwoofer κατασκευάζονται κυρίως από πλαστικό, το soundbar της Creative Sound BlasterX Katana φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό.

Στην κορυφή, το soundbar είναι από λείο, brushed aluminium που διατηρεί μια αρκετά μινιμαλιστική εμφάνιση, παρά τα αρκετά κουμπιά και τα διπλά ηχεία. Τα οποία κουμπιά, αν δεν χάσετε το τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνεται, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε και πάρα πολύ, και αυτό είναι καλό επειδή είναι ίσως το χειρότερο μέρος της ποιότητας κατασκευής. Τα κουμπιά φαίνονται ωραία στην αρχή, αλλά μόλις αρχίσετε να τα αγγίζετε θα παρατηρήσετε την υπερπλαστική αίσθηση, και κάπου εδώ αρχίσαμε να “κόβουμε”. Σε κάθε άκρο του ηχείου, θα έχετε δύο midbass drivers 63,5mm που κοιτούν προς τα πάνω και επιπλέον έχουμε τα δύο διπλά ηχεία των 34mm που βλέπουν προς τα εμπρός. Ουσιαστικά έχουμε τους 4 drivers πάνω στο bar και το woofer (το οποίο έχει έναν οδηγό 133mm), καθιστώντας το 5.1 setup.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Katana είναι αυτό που η Creative αποκαλεί σύστημα φωτισμού Aurora Reactive. Στους gamers αυτό είναι κάτι πολύ γνώριμο, μιας και το συναντάμε σε όλα τα gaming περιφερειακά, και πρόκειται ουσιαστικά για απλά φώτα LED που συναντάμε κατά μήκος της κάτω μεριάς του ηχείου. Με μια πρώτη ματιά, φαίνονται αρκετά φωτεινά και για να πω την αλήθεια αρκετές φορές μου αποσπούσαν την προσοχή από την ταινία ή από το παιχνίδι που έπαιζα, οπότε αρκετές φορές τα απενεργοποιούσα. Αλλά εφόσον η μόδα μας “αναγκάζει” να υπάρχουν, φαντάζομαι ότι αρκετοί εκεί έξω θα τα εκτιμήσουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα φώτα μπορούν να συγχρονιστούν με το RGB πληκτρολόγιο και το gaming ποντίκι σας, αν χρησιμοποιείτε το Katana στον υπολογιστή. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι όταν το σύνεδεσα και στην τηλεόραση, δεν ήταν άσχημο οπτικά που υπήρχε και ένα gadget που εκπέμπει χρώματα, άλλωστε εγώ είχα βάλει ένα στατικό χρώμα και όχι συνεχόμενες αλλαγές, κάτι που δεν κούραζε στο μάτι και πρόσθετε μια ευχάριστη νότα στο δωμάτιο. Όπως καταλάβατε δηλαδή, σαν όλα τα RGB gaming περιφερειακά, έτσι και το Katana διαθέτει μια πληθώρα από επιλογές ρυθμίσεων των LED, με πολλά διαφορετικές επιλογές λειτουργίας, ενώ μπορείτε και να τα κλείσετε τελείως.

Συνδέσεις

Όλες οι συνδέσει γίνονται κατά μήκος του πίσω μέρους, με μια αρκετά βασική γκάμα υποδοχών που λογικά δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Θα έχετε την είσοδο τροφοδοσίας, το βύσμα για το subwoofer, την υποδοχή μικρόφωνου, την υποδοχή ακουστικών 3,5mm, το AUX , την Optical είσοδο, την είσοδο USB, για παραγωγή μουσικής από flash drives ή εξωτερικούς σκληρούς, και την υποδοχή micro usb για σύνδεση με τον υπολογιστή.

Το τηλεχειριστήριο που διατίθεται μαζί είναι αρκετά μικρό και παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που μπορεί να χρειαστούμε, αν δεν θέλουμε να σηκωνόμαστε συνέχεια και να τις αλλάζουμε από τα κουμπιά το Katana.

Ποιότητα ήχου

Προφανώς όταν μιλάμε για ένα σύστημα ήχου, πρέπει να φτάσουμε και στο κομμάτι ανάλυσης της απόδοσης ήχου που βγάζει. To συγκεκριμένο σύστημα έρχεται να σταθεί επάξια στην τεράστια καλή άποψη που έχουμε σχηματίσει τόσα χρόνια για την εταιρεία. Η δουλειά που κάνει το subwoofer με τον διαχωρισμό των χαμηλών και των μπάσων είναι μαγική και ο ήχος ακούγεται ακριβώς όπως θα έπρεπε.

Γενικά οι drivers κάνουν πάρα πολύ καλή χρήση της surround λειτουργίας και σε τραγούδια με πολλά όργανα μπορείτε να διακρίνετε κάθε λεπτομέρεια, ενώ σε gaming χρήση μπορείτε να ακούσετε με σχετικά μεγάλη ακρίβεια από που έρχεται ο ήχος. Συγκεκριμένα, τo DAC που χρησιμοποιεί μπορεί να αναπαράγει 24bit/96hz χωρίς απώλειες μέσω USB σύνδεσης, οπότε μπορείτε να ακούσετε με άνεση τα FLAC ή WAV υψηλής ποιότητας αρχεία σας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το μέγεθος του soundbar, η ένταση του ήχου που μπορεί να φτάσει αρκετά ψηλά. Συγκεκριμένα στο μέγιστο της έντασης, σίγουρα θα τα ακούτε αρκετά δωμάτια μακριά, οπότε είναι ιδανικό και για ένα μικρό πάρτι που θα θέλατε να διοργανώσετε στο σαλόνι σας, το οποίο μπορείτε να κάνετε και συνδέοντας πολύ απλά το κινητό σας μέσω Bluetooth με το soundbar και να γίνεται αυτόματα ο DJ.

Για ποιους προορίζεται;

Προφανώς για Gamers. Αυτό θα πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά το συγκεκριμένο gaming sound bar είναι ιδανικό για gamers γιατί λόγω του λεπτού σχεδιασμού του, του επιτρέπει να είναι πάνω στο γραφείο και να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο. Μπορεί να συνδυαστεί με τα gaming περιφερειακά σας και επιπλέον η gaming εμπειρία που προσφέρει είναι αρκετά καλή ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς παίκτες, όπως όσους παίζουν FPS τίτλους που απαιτούν surround ήχο.

Επίσης, σίγουρα μπορούν να το αξιοποιήσουν άτομα που ζουν σε μικρά διαμερίσματα ή φοιτητές. Λόγω του μικρού μεγέθους του, το Creative Sound BlasterX Katana είναι εύκολο να βρει μια θέση σε ένα μικρό δωμάτιο. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό ηχοσύστημα σε μια τηλεόραση ή έναν προτζέκτορα για την παρακολούθηση ταινιών λόγω του πόσο δυνατού είναι. Και η αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth επιτρέπει μια εύκολη πρόσβαση σε όποιον θέλει να συνδεθεί.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.