Τζ. Ρ. Τόλκιν: Ο Άρχοντας του Φανταστικού

«Οι πολιτικές απόψεις μου κλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την Αναρχία (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου, που σημαίνει κατάργηση του ελέγχου και όχι γεννειαφόροι βομβιστές) – ή προς τη μη-συνταγματική μοναρχία» - Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν Στις 3 Δεκεμβρίου του 1892 γεννήθηκε ένας από τους πιο αγαπητούς μέχρι και σήμερα, λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Οι περισσότεροι τον...

«Οι πολιτικές απόψεις μου κλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την Αναρχία (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου, που σημαίνει κατάργηση του ελέγχου και όχι γεννειαφόροι βομβιστές) – ή προς τη μη-συνταγματική μοναρχία» – Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1892 γεννήθηκε ένας από τους πιο αγαπητούς μέχρι και σήμερα, λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν και τον αγαπούν για το «Χόμπιτ» και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».  Ο λόγος για τον Τζ. Ρ. Τόλκιν που ήταν εξέχων και διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός.

Η ανάγνωση του έργου του αποτελεί μια πραγματική πρόκληση τόσο για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, όσο και για αυτούς που θέλουν να μυηθούν σε έναν κόσμο παραμυθένιο. Ο κόσμος της Μέσης Γης και οι περίπλοκες γλωσσικές διάλεκτοι που βρήκε ο Τόλκιν για να αφηγηθεί τις ιστορίες της παρέας του δαχτυλιδιού, τον κατατάσσουν δικαίως σε έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς του φανταστικού της νεότερης γενιάς, καθώς και «πατέρα» της φανταστικής λογοτεχνίας.

Ο τρόπος γραφής του φανερώνει το ακαδημαϊκό του περιβάλλον, καθώς πέρασε πολλά χρόνια χρησιμοποιώντας τις γλωσσολογικές και φιλολογικές του γνώσεις για να χτίσει τις γλώσσες, την ιστορία, τους λαούς και τη γεωγραφία της Μέσης Γης. Επίσης, ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο συμμετείχε, φαίνεται να άφησε ιδιαίτερο στίγμα στα βιβλία του και να αποτυπώνεται στον τρόπο που γράφει.

Το 2008, η βρετανική εφημερίδα The Times, τον κατέταξε 6ο σε μία λίστα με τους «50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945», ενώ το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 5ο πιο κερδοφόρο «διάσημο μετά θάνατον» το 2009.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.